Hlavní obsah
Lidé a společnost

První česká miss Růžena Brožová vyhrála soutěž před 114 lety. Předčila tím i francouzské modelky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC BY SA 4.0

V roce 1910 se v Paříži konala soutěž o první českou královnu krásy. Podmínky pro hodnocení v této soutěži se značně lišily od dnešních nároků a také název soutěže byl odlišný. Kdo byla Růžena Brožová a proč si ji Francouzi oblíbili? Budete se divit.

Článek

Nejen samotný průběh soutěže královny krásy, ale i její název se více než před 114 lety ve většině věcí lišil. Porotci tehdy nejkrásnějším dívkám udělovali titul Ideální dívka Čech, místo dnešního titulu Miss. Podle tehdejších kritérií měly modelky být spíše plnějších tvarů, přírodního vzhledu, tedy nenamalované a bez silných vrstev make-upu.

Vítězka soutěže navíc nedostávala zářivou korunku, kterou dívky dostávají dnes. I přes tato přísná pravidla se Růženě Brožové podařilo získat titul první české Miss a splnila si tím svůj velký tajný sen. Oslnila nejen Čechy, ale i Francouze, kteří ji původně vnímali jako exoticky založenou dívku z divoké země Evropy. O její celkové vizáži neměli moc dobré mínění. Čím je ale Růžena Brožová tak zaujala, že jí udělili nejvyšší titul krásy?

Jako dítě vystupovala v divadle

Růžena Brožová Opravilová se narodila v roce 1892 v Brně do herecké rodiny Karla a Kateřiny Brožových, což jí umožnilo od útlého věku rozvíjet své umělecké nadání. Už jako dítě často vystupovala v divadelních představeních se svým otcem, který vedl kočovnou hereckou společnost. Občas přiložila ruku k dílu a starala se o kostýmy, aby byly čisté a nepoškozené. V roce 1909 nastal v jejím životě velký obrat, a to poté, co se v novinách objevil inzerát, který říkal, že se hledají mladé, pohledné dívky do soutěže o Ideální dívku Čech. Růženin otec bez váhání přihlásil svou hezkou a talentovanou dceru do této soutěže, aniž by tušil, jakého úspěchu jeho dcera v tak prestižní soutěži dosáhne. Vítězná královna krásy mohla za odměnu odcestovat na pařížské slavnosti Mi-caréme, které v Paříži pořádali čeští vlastenci.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Miss byla vybírána na základě zaslaných fotografií

Pokud máte za to, že se výběr dívek do finále soutěže královny krásy uskutečňoval osobním setkáním, popřípadě pohovorem, může vás překvapit, že první česká Miss byla vybírána pouze na základě jejích zaslaných fotografií. Růžena Brožová dokázala svými fotografiemi porotce okouzlit na první pohled. V době soutěže bylo mladičké Růžence pouhých 18 let. Když se osobně setkala s porotou v nádražní restauraci v Brně, již nic nebránilo jejímu postupu do finále soutěže.

České úřady však nebyly k soutěži krásy přívětivé. Když Růžena Brožová potřebovala finanční pomoc na cestu do Paříže, a zároveň chtěla ušít slavnostní róbu, narazila na velmi odmítavý postoj českých úředníků. Magistrát města Prahy obdržel žádost od organizátorů soutěže o finanční příspěvek, avšak oni tuto žádost rázně zamítli. Ačkoliv úřady Růžence nepomohly, štěstí se na ni přeci jen usmálo. Skupina českých vlastenců se spojila a nechala pro ni ušít moravský kroj se šerpou ozdobenou českým lvem. Cesta k titulu však nebyla jednoduchá a Růženka musela hodně bojovat.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Na pařížské slavnosti Mi-Careme se musela jako zahraniční soutěžící utkat s mnoha atraktivními pařížskými dívkami. Přesto její modré oči, dlouhé vlasy, světlá pleť a postava plných tvarů okouzlily porotu natolik, že ihned věděli, že je to ona, ta dívka, kterou celou dobu hledají. Její krásné slovanské rysy ji přivedly k získání titulu Ideální dívka Čech. Na slavnostech všem vyrazila dech a na francouzské krásky si nikdo ani nevzpomněl.

Je víc než hezká ta královna krásy, kterou nám poslala Praha.
Ideální dívka Čech, Francie

Zůstala skromná a sláva ji nezměnila

Porota na pařížské Mi-Careme byla převážně tvořená Čechy, kteří žili ve Francii. Zakladatelé soutěže byli na svůj český původ velmi hrdí a chtěli ukázat slovanskou krásu. Mezi porotci vynikal také malíř Alfons Mucha, který byl okouzlen Růženčinými rysy, které mu připomínaly postavy z jeho uměleckých děl. Pro Pařížany byla Růžena považována za exotickou krásku z východní Evropy. Když dorazila do Paříže s českou delegací, skládající se z významných osobností té doby, přivítal ji podle dochovaných zpráv obrovský dav zvědavců. „Je krásná jako Pařížanka,“ povídali si mezi sebou.

I když Růžena Brožová po vítězství v Paříži obdržela několik nabídek k sňatku, šperky a vydělala si pěknou sumu peněz, zůstala skromná a sláva ji nezměnila. Po svatbě s vojákem Antonínem Opravilem se dokonce stáhla z divadelního světa a věnovala se jen příležitostnému recitování. Ačkoli se Růžena stala ženou v domácnosti, svou slavnou cestu do Paříže a tamní úspěchy si ponechala v paměti jako nejvýznamnější zážitek svého života. Růžena Brožova zemřela v roce 1976 ve věku 84 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz