Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hana Vítová: Femme fatale českého filmu byla všemi lidmi obdivovaná, ale v soukromí velmi ponižovaná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Hana Vítová se stala českou herečkou a zpěvačkou 30. a 40. let. Byla jednou z nejkrásnějších a nejnadanějších dam na scéně. Za jejím úsměvem se skrývala velká bolest. Na vrchol jí pomohlo mnoho slavných mužů, kteří ji později opustili a ublížili jí.

Článek

Studovala zpěv, ale konzervatoř nikdy nedokončila

Mezi tehdejšími hereckými hvězdami, mezi které patřila například Adina Mandlová nebo Lída Baarová, vynikala nejen svou dokonale přirozenou krásou, ale hlavně svou inteligencí a pěveckým talentem. Hana Vítová, rodným jménem Jana Lašková, se narodila 24. ledna 1914 v Praze. Vyrůstala v umělecké rodině, ve které oba rodiče vynikali jako slavní operní pěvci. A právě na základě jejich podpory a lehkého nasměrování se Hana Vítová rozhodla věnovat zpěvu. Zpočátku ji to moc nebavilo, ale později si v tom našla svou první velkou lásku. Její původní záměr byl stát se učitelkou. Chtěla pracovat s dětmi, ke kterým měla od mládí velmi blízký vztah.

Na konzervatoři začala studovat zpěv, ale školu nikdy nedokončila. Do cesty se jí vstoupila výjimečná pracovní nabídka, kterou přijala a začala účinkovat na jevišti. Následně přijala stáž v olomouckém divadle. Její pěvecký a herecký talent upoutal dva velikány, mezi které patřil Jiří Voskovec a Jan Werich. Oba dva tuto něžnou dívku angažovali do Osvobozeného divadla. Jak jednou Werich prozradil, dívka měla natolik silný hlas, který se jen tak nevidí. O pár měsíců později Haně nabídli roli ve hře Golem, kde zazářila jako Sireal. Voskovec a Werich si pro ni vymysleli umělecký pseudonym, který by v budoucnu používala a napadlo je, že by se mohla jmenovat Vítová.

Jméno vzniklo na podnět jejich známého kamaráda, úspěšného českého básníka Vítězslava Nezvala. Toto příjmení se mladičké dívce velmi líbilo a aby ještě lépe znělo, doplnili ho jménem Hana. Tak vznikla nová hvězda Hana Vítová, která svou kariéru nastartovala v Osvobozeném divadle, kde zároveň započala i svoji velkou lásku k ženatému Voskovci. Zde se ale setkala s odmítnutím, což ji později velmi bolelo. Ale to jen na chvíli, protože když jí bylo čerstvých devatenáct let, potkala úspěšného operního zpěváka a herce Járu Pospíšila, který se pro ni stal osudovou láskou. Za svého milého se následně provdala. Avšak pod tíhou popularity nezbývalo mnoho času na intenzivní partnerský život, a tak se manželství po pouhém jednom roce rozpadlo. Nikdy však na svého manžela nepřestala vzpomínat jako na výborného člověka a umělce. Zůstali přáteli a ve svých kariérách se navzájem podporovali.

Miláčkem publika se stala během dne

Od roku 1932 hrála Vítová ve více jak padesáti filmech, z nichž mnohé jsou oblíbené i po více než půlstoletí. Na vrchol úspěchu se dostala díky filmu Peníze nebo život, kde si s Ljubou Hermanovou zazpívala duet písně Život je jen náhoda a staly se miláčky národa doslova ze dne na den. Do karet jí hrálo hlavně to, že se ve filmech hodně zpívalo což jí velmi vyhovovalo a Haně se filmové role jen hrnuly. Divácky oblíbená byla také její role švadlenky Helenky v komedii Valentin Dobrotivý. Po uzavření Osvobozeného divadla vystupovala v Divadle Vlasty Buriana a v divadle Oldřicha Nového, který byl jejím velmi blízkým přítelem. Proto se také oba dva v soukromí velmi navštěvovali a pravidelně se podporovali. Dokonce se stala kmotrou jeho adoptivní dcery. Dodnes se spekuluje o tom, že právě ona mohla být matkou této dívky. Informace však nikdy nebyly potvrzeny, a tak můžeme stále jen spekulovat.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

S muži to neměla lehké

Po druhé se provdala v roce 1942 za právníka a šéfredaktora populárního časopisu Kinorevue, Bedřicha Rádla, který byl o devět let starší. Tento proslulý elegán měl pro herečky a krásné ženy slabost a také rozhodoval o tom, která z hvězd se objeví na titulní stránce jeho časopisu. Bohužel ani jejich vztah nebyl zalitý sluncem. K prvním mráčkům dopomohla jeho bývalá žena Světla Svozilová, která bydlela ve stejném domě jako Rádl a Vítová. Právě to novomanželce nevyhovovalo a začala na bývalou ženu svého partnera žárlit. Toto společné bydlení se nezměnilo ani poté, když se jim narodila dcera Bedřiška.

Ke konci války se Hana začala starat o adoptivní dceru Oldřicha Nového, a to krátce poté, co byli její rodiče odvezeni do koncentračního tábora. Když byla Bedřiška téměř dospělá, přivedl si její otec novou manželku. Mladá atraktivní žena byla v domácích pracích velmi nezkušená a neuměla ani vařit. Když po rozvodu neměla Hana se svou dcerou střechu nad hlavou, ponížila se natolik, že zůstala u bývalého manžela a dělala hospodyni jemu i jeho nové milence.

Po smrti dcery propadla alkoholu

Posledním úspěšným filmem byla v roce 1949 Pytlákova schovanka. Kariéra kdysi tak slavné herečky postupně upadala a pro prvorepublikové hvězdy se přestaly psát role. Hana se však dala dohromady s oblíbeným zpěvákem R. A. Dvorským a bývalým manželem Járou Pospíšilem. S touto dvojící následně objížděla města a pořádala s nimi estrádní pořady. Diváci se na toto trio vždy těšili a jejich pořady byly pravidelně vyprodané. Ačkoliv se jí v pracovním životě začalo znovu dařit, v jejím osobním životě ji potkala další tragédie.

Její dcera Bedřiška v necelých dvaceti letech spáchala sebevraždu. Poté, co byla nešťastně zamilovaná do Jiřího Suchého, skočila z okna. Pravděpodobně k tomu přispěla i nevyrovnaná situace doma, kdy se rodiče neustále hádali a matka byla pravidelně na cestách. Hana Vítová se z této události nikdy nevzpamatovala. Ve svém nitru byla zcela na dně, ač to ve svých vystoupeních nedávala najevo. Později se stáhla do ústraní a začala využívat svých jazykových schopností k přípravě různých kvízů do zábavních pořadů. Ale ani to jí nedávalo motivaci žít bez svých nejbližších. V roce 1970 utrpěla herečka vážnou autonehodu, při níž ochrnula na jednu nohu. Propadla alkoholu a po smrti R. A. Dvorského žila opuštěná. Slavná femme fatale černobílých snímků vydechla naposledy v březnu roku 1987. Byla pohřbena na Olšanských hřbitovech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz