Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ladislav Županič se proslavil rolí sukničkáře. I v reálném životě měl tři ženy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Ladislav Županič po sobě zanechal nejen bohatou uměleckou kariéru, ale i tři syny, které měl pokaždé s jinou partnerkou. Jeho osobní život byl stejně pestrý jako jeho herecká dráha, která zahrnovala i účinkování v populární filmové sérii Kameňák.

Článek

Ladislav Županič se narodil 9. srpna 1943 v Prostějově. Jeho otec byl pilotem, což ovlivnilo mladého Ladislava natolik, že v mládí uvažoval o tom, že by se stal také pilotem. Často srovnával tuto profesi s herectvím a říkával, že tyto profese mají hodně společného. Dle jeho názoru je spojuje určitý nadhled. Piloti ho mají reálný z deseti tisíc metrů nad zemí a herec ho prostě mít musí, aby se v postavách, které ztvárňuje, neutápěl. Po maturitě se rozhodl pro studium herectví. V roce 1964 úspěšně absolvoval činoherní herectví na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Jeho profesionální kariéra začala v pražském divadle Paravan.

Významným milníkem v jeho životě bylo jeho první působení v Hudebním divadle Karlín, kde v letech 1993-2003 zastával pozici ředitele. Hrál v mnoha muzikálech a ztvárnil hned několik zajímavých rolí ve filmu. Ty nejznámější jsou například Vesničko má středisková nebo Kamarád do deště. Zahrál si také ve dvou dílech pohádky Princezna ze Mlejna, kterou režíroval Zdeněk Troška. Zde si zahrál úspěšnou roli protivného a mazaného Jeana. Navíc si zahrál v české komediální trilogii Kameňák, kde vystupoval jako sukničkářský ředitel školy.

Zamiloval se do své herecké kolegyně

Poslední filmovou rolí byla postava burziána ve filmové adaptaci Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále. Kromě divadla, filmu a televize se Ladislav Županič dlouhodobě věnoval dabingu. Daboval v různých zahraničních seriálech a propůjčil svůj hlas Michalu Dočolomanskému ve filmu Tajemství hradu v Karpatech. V Česku daboval hollywoodskou legendu Clinta Eastwooda. Ladislav Županič se navíc zamiloval do své herecké kolegyně Jany Drbohlavové, která byla známá svou rolí učitelky Peškové ve filmu Dívka na koštěti.

Jejich vztah začal tajně, a to v době, kdy byl Županič ženatý s první manželkou Helenou. Po roce se ale manželství rozpadlo a skončilo rozvodem. V roce 1970 se znovu oženil. Jeho druhou manželkou byla herečka Jana Drbohlavová, která zemřela v roce 2019. Společně měli syny Ladislava, bývalého policejního důstojníka, který nyní pracuje pro Dopravní podnik hl. města Prahy a syna Jana, který je historikem. Manželství s Janou však vydrželo pouze pět let a opět skončilo rozvodem.

Byla mu udělena Cena Thálie

Svou další životní lásku našel v kostymérce Haně Novákové. Hana se stala jeho třetí a poslední partnerkou, která s ním zůstala až do konce jeho života. V roce 1975 si Ladislav Županič vzal Hanu za ženu. Společně vychovávali Hančina syna Davida.

Manželství Ladislava a Hany trvalo přes čtyřicet let a bylo plné spokojenosti a vzájemné podpory. Jejich společný život trval až do Županičova úmrtí v prosinci 2023, kdy zemřel ve věku 80 let. Život Ladislava Županiče byl pestrý, a to nejen v jeho herecké kariéře, ale také v osobním životě. V březnu 2016 byla Ladislavu Županičovi udělena Cena Thálie za celoživotní herecké a pěvecké mistrovství v kategorii muzikál-opereta.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz