Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vladimír Tesařík z Yo Yo bandu: Věnoval se hudbě i léčitelství, osudným se mu stal pád z kola

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: David Sedlecký – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, Wikimedia commons

Vladimír Tesařík byl český hudebník a frontman skupiny Yo Yo Band, který zanechal nesmazatelnou stopu v české hudební scéně. Jeho spojení latiny, popu a reggae vytvořilo hudbu, která oslovila mnoho posluchačů.

Článek

Vladimír Tesařík se narodil 20. září 1947 ve Svitavách a již od dětství se zajímal o hudbu. V mládí se aktivně zapojoval do sportu, zejména atletiky. Jako atlet se dokonce kvalifikoval na letní olympiádu v Mexiku. Jeho otec byl tankistou a bojoval ve druhé světové válce. V roce 1975 založil se svým starším bratrem Richardem skupinu Yo Yo Band, která se stala průkopníkem černé hudby v Československu. Kapela kombinovala prvky soulu, reggae, latiny a popu.

Skupina Yo Yo Band se prosadila v polovině 90. let a nahrála celkem sedm alb, která obsahují hity jako Kladno, Lehkou chůzí, Jedem do Afriky, Jó já jsem srab a Karviná, jež si získaly srdce posluchačů a několik ocenění včetně platinové desky. Za svou kariéru natočili celkem 16 videoklipů a koncertovali v mnoha zemích. Kromě hudby se Vladimír věnoval i léčitelství. Všichni ho znají jako dobrosrdečného muže.

Osudnou se mu stala jízda na kole

Poslední květnový den roku 2003 se Vladimír Tesařík vydal jako obvykle na jeden ze svých oblíbených cyklistických výletů. Ten večer měl účinkovat v muzikálu Galileo společně se svým starším bratrem Richardem. Odpoledne, když se Vladimír vracel domů, došlo v pražské Stromovce k tragické nehodě, kdy z nejasných příčin spadl z kola. Osudnou chybou bylo to, že neměl helmu. Bezprostředně po nehodě ještě Tesařík zavolal své manželce, ale to byl jeho poslední hovor, který uskutečnil.

Během hovoru se zmínil, že má pravděpodobně zlomenou klíční kost a teče mu krev z ucha. Krátce poté byl převezen do Vojenské nemocnice v Praze. Během převozu však upadl do kómatu, ze kterého se již nikdy neprobral. Bratr Richard byl také o nehodě ihned informován. Poslední rozhovor uskutečnili bratři těsně před příjezdem záchranky. Rodina zpočátku doufala, že se jeho stav zlepší. Richard dokonce v pátek uvedl, že bratrův stav je stabilizovaný a situace vypadá nadějně. Bohužel, realita byla mnohem vážnější, než se původně zdálo.

Čelil vážným komplikacím

Po převozu lékaři uvedli Vladimíra do umělého spánku. Během léčby čelil vážným komplikacím a musel být dvakrát resuscitován. Hlavní příčinou potíží bylo závažné poranění hlavy, které utrpěl při pádu z kola bez helmy. Lékaři se ho snažili třikrát probudit z umělého spánku, ale ani jednou se jim to nepodařilo. Rodina a přátelé se uchýlili i k alternativní medicíně. Bratr Richard zkoušel akupresuru doporučenou léčitelem. Přestože lékaři původně předpokládali, že ho za dva dny probudí, situace se nadále zhoršovala. Po devíti dnech v umělém spánku Vladimír Tesařík 9. června 2003 ve věku 55 let podlehl sepsi a celkovému selhání. Příčinou úmrtí byl otok mozku a následky zranění. Tato tragická událost ukončila život uznávaného muzikanta a bývalého léčitele.

Vladimír Tesařík zanechal výraznou stopu v české kultuře. Byl nejen hudebníkem, ale také bývalým vrcholovým atletem a mistrem sportu z roku 1968. Jeho osobitý styl skládání a hraní byl snadno rozpoznatelný. Tesařík byl známý svou hravostí a láskou k hudbě, což se odráželo v jeho všudypřítomnosti na hudební scéně. Jeho účinkování v muzikálech, například jako hrobař v Hamletovi, dále rozšířilo jeho umělecký vliv. Hudební skupina Yo Yo Band působí dodnes a stále na svého zakladatele vzpomínají.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz