Hlavní obsah
Umění a zábava

Martin Zounar málem skončil na vozíčku: Život mu zničily milionové dluhy i závislost na alkoholu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Herec Martin Zounar už v sedmnácti letech měl dobře rozjetou kariéru a stal se úspěšnou hvězdou. S vidinou velkých peněz se pustil do podnikání. Bohužel neslavně.

Článek

Jako malý málem skončil na invalidním vozíku

Český herec a moderátor Martin Zounar se narodil 26.května 1967 v Hradci Králové. Vystudoval Pražskou konzervatoř a již během studia se věnoval hraní v divadle. Jeho otec Miroslav Zounar byl známý úspěšný herec, matka byla vyhlášenou lékařkou. V dětství Martina nikdy nenapadlo, že by chtěl být hercem. Vždy chtěl jít ve stopách své maminky a chtěl se stát lékařem. Nechtěl však léčit lidi, ale chtěl pomáhat čtyřnohým kamarádům. Jako malý chlapec se však potýkal se zdravotními problémy. Bylo to s ním tak vážné, že mu hrozilo doživotní upoutání na invalidní vozík. Naštěstí se doktorům podařilo tehdy ještě malého chlapce vyléčit. K další tragédii došlo, když mu bylo pouhých 8 let. Když jednoho dne v zimě boboval na kopci za domem, narazil do ostnatého drátu, který mu následně vážně poranil obličej. Na tuto nehodu mu zůstala na tváři památka. V dospívajícím věku nastal velký zlom a Martin se rozhodl, že se stane hercem. Věděl, že filmová nebo divadelní prkna mu mohou změnit svět. Přihlásil se na konzervatoř, ale první pokus se nezdařil. Rok musel čekat, ale vyplatilo se.

K herectví ho donutil jeho profesor z konzervatoře

Byl jedním z mála herců, kterým se podařilo ve svých šestnácti letech stát na jevišti Národního divadla. Martinovi se to podařilo a byla to pro něj nezapomenutelná zkušenost. Jak sám přiznal, toto herecké období bylo v jeho životě to nejlepší, jaké mohl zažít. Stát vedle skutečných hereckých legend bylo něco úžasného, i když to byl občas velký boj. Nic nebylo zadarmo, a proto na sobě musel neustále pracovat. Největší sílu mu dodával herec Josef Vinklář, který byl pro něj tím největším vzorem a také jeho profesorem na konzervatoři. V sedmnácti letech dostal první velkou nabídku v seriálu Chlapci a chlapi. Díky tomu se stal velmi populárním. Honorář, který za natáčení dostal, nebyl k zahození. Místo, aby své vydělané peníze zúročil nějak užitečně, koupil si novou elektroniku. Mezi jeho další role patří postavy ve filmech Pták Ohnivák, Vekslák. Zahrál si také v mnoha seriálech, jako jsou Četnické humoresky, Vyprávěj a Velmi křehké vztahy. V Ordinaci v růžové zahradě ztvárnil nezapomenutelného doktora Švarce, který všem lezl na nervy. Navíc bravurně moderoval programy o vaření a věnuje se dabingu.

Chtěl rychle zbohatnout

Velmi brzy byl zasvěcen do tajů lásky a pokoušel se dobýt srdce mnoha žen. Nebránil se ani vztahům s některými hereckými kolegyněmi. Pro Mahulenu Bočanovou byl příliš mladý, další žena byla šťastně zadaná. Nakonec to vyšlo až s Lucií Zedníčkovou. Tato láska s ním však pořádně zamávala a vztah jim vydržel tři roky. Jeho osudovou ženou se nakonec stala producentka Simona Brdičková. Prožili spolu několik hezkých let a společně vychovali dceru Claudii, kterou Martin velmi miluje. Jeho žena ho nakonec opustila. Bohužel neslavně skončily i Martinovy dva pokusy o podnikání. Nechal se unést vidinou velkých peněz a rychlého zbohatnutí. Nejprve si pořídil vlastní dabingové studio. Namlouvání zahraničních filmů a dabing se jevily jako velmi perspektivní a výnosná činnost, kterou by se mohl živit do konce svého života.

Jenže nikdo nečekal, že firmy za jeho tvorbu nebudou platit. Martin Zounar se během několika málo dnů dostal do druhotné platební neschopnosti. Nezbylo mu proto nic jiného, než si začít peníze půjčovat, kde se dalo. Jenže ani zde nemohl splácet, a proto se dostával do mnohem velké a především neřešitelné situace. Několikrát se mu dokonce stalo, že mu za dveřmi zvonili vymahači, kteří mu vyhrožovali smrtí. Ale ani to ho neodradilo od dalšího risku. Po delší pauze se pustil do dalšího podnikání, tentokrát v gastronomii. Otevřel si v Praze vlastní restauraci a těšil se chvilkové slávě. Jenže ani zde se mu nedařilo a zkrachoval. Jeho podnikání ho dostalo do minusu a na krku měl dluhy ve výši téměř 7 milionů korun. Tato suma z něj udělala člověka nejen zadluženého, ale také psychicky labilního. Boj s dluhy nezvládal a propadl alkoholu. Jeho život se mu zhroutil jako domeček z karet. Naštěstí se dokázal včas vzchopit, vystoupal ze dna a vrátil se zpět do divadla ke svému hraní. Po nějaké době začal své dluhy úspěšně splácet. Ve všem mu pomohli i jeho přátelé, kteří nad ním nikdy nezlomili hůl. Dnes je Martin Zounar znovu oblíbený a velmi žádaný herec.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz