Hlavní obsah
Zdraví

Strava cukrovkáře během léta je zásadní: Nejezte banán, meloun a ananas, vhodná jsou jablka i hrušky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/Public domain

Diabetes se ve 21. století stává stále častějším onemocněním po celém světě. Dlouho už není vnímán jen jako nemoc obézních nebo starších osob. Mezi diabetiky patří také malé děti. A právě letní měsíce jsou pro tyto lidi hrozbou.

Článek

Pro pacienty s diabetem neboli cukrovkou je zásadní dodržovat vyváženou a kvalitní stravu. Udržení stabilní hladiny cukru v krvi vyžaduje nejen mírnost, ale i pečlivý výběr konzumovaných potravin, které můžou přispět k udržení zdraví. Pro ty, kteří onemocněli cukrovkou, je vhodná speciální dieta, která by měla obsahovat zdravé sacharidy. Mezi ně patří ovoce, zelenina a celozrnné produkty, dále nízkotučné mléčné výrobky, potraviny bohaté na vlákninu a také ty, které obsahují zdravé tuky.

Důležité je se vyvarovat rafinovaným sacharidům, které zvyšují hladinu cukru v krvi, a nasyceným tukům, které se nacházejí ve vysoce tučném mase, plnotučných mléčných výrobcích a smažených jídlech. Přestože se mnozí diabetici obávají konzumace ovoce kvůli jeho obsahu cukru, bát se nemusí. Naopak je možné jej zařadit do zdravého jídelníčku, pokud je jeho konzumace rozumná a nepřehnaná, jak dokazuje tato vědecká studie, která se tímto problémem dlouhodobě zabývá.

Foto: Pixabay/Public Domain

Strava cukrovkáře během léta je zásadní

Vyřaďte z vašeho stravování sladkosti a sladké nápoje. Jídlo obsahující rafinované cukry, mezi které patří různé cukrovinky, bonbony, čokolády, dezerty a slazené nápoje. Právě toto jsou pro diabetiky nevhodné potraviny. Tyto produkty nejenže nabízejí velmi nízkou nutriční hodnotu, ale obsahují i rafinované sacharidy, které vedou k růstu hladiny cukru v krvi.

Když vás přepadne chuť na sladké, není na škodu si dopřát kousek hořké čokolády. Obecně byste ale měli dát přednost ovoci místo sladkostem. Vhodným ovocem mohou být například jablka, hrušky, pomeranče, grapefruity, kiwi nebo lesní plody. Tyto druhy ovoce obsahují sacharidy, které jsou kvalitnější než rafinované cukry, ale zároveň mají nižší glykemický index a jsou bohaté na vitamíny a minerály. Přesto je důležité ovoce konzumovat s mírou a rozumem.

Nejezte banán, meloun a ananas

Klíčová je také velikost porcí ovoce, zvláště u druhů s vyšším glykemickým indexem, které obsahují vyšší množství přírodních cukrů. Mezi takové ovoce patří mango, banán, ananas, vodní meloun nebo papája. Ačkoli se konzumace ovoce diabetikům doporučuje, to samé se nedá říci o ovocných šťávách. Ve vašem pitném režimu byste měli proto vynechat jak různé druhy džusů, tak i 100% ovocné šťávy. Důvodem je, že tyto nápoje obsahují koncentrované množství cukru z ovoce, což může vést k rychlému nárůstu hladiny cukru v krvi. K tomu všemu ovocné šťávy a džusy neobsahují srovnatelné množství vlákniny. Jako náhradu zvolte raději vodu, do které můžete přidat plátek citronu, pomeranče, máty nebo limetky, jak dokazuje tato vědecká studie.

Foto: Pixabay/Public domain

Vhodné jsou jablka i hrušky

Sušené ovoce představuje podobný problém jako ostatní sladké potraviny. I když je bohaté na vlákninu a živiny, často bývá dochucováno cukrem. Dalším problémem je, že sušením ovoce ztrácí vodu, což vede k tomu, že jeho spotřeba může být vyšší. Pokud máte možnost, raději konzumujte čerstvé ovoce. Buďte obezřetní i vůči přírodním sladidlům. Ačkoliv se může zdát, že přírodní sladidla, mezi které patří med nebo javorový sirup, jsou zdravější náhradou vůči bílému cukru, tak i tyto sladidla zvyšují hladinu cukru v krvi. Proto byste je měli omezit. K těmto radám si ještě přidejte tu, že kromě vyvážené stravy, je důležité dodržovat i celkově zdravý životní styl, který by měl zahrnovat pravidelný pohyb.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz