Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vladimír Dvořák si Jiřinku do Televarieté prosadil napříč zákazům. Režimu se nebál a rád vtipkoval

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Česká televize (tisková zpráva/CC BY-0) Veřejně dostupné dílo

Vladimír Dvořák se stal nejvýraznější osobností československé televizní zábavy. Zanechal nesmazatelnou stopu v srdcích diváků. Talentovaný moderátor se stal ikonou československé televize v době, kdy zábavné pořady měly vliv na společnost.

Článek

Vladimír Dvořák se narodil 14. května 1925 v Písku do rodiny výpravčího. Prvních devět let svého života strávil v rodném městě a chtěl pracovat jako otec u dráhy. Poté se rodina přestěhovala do Prahy. Dvořákovi bydleli přímo v nádražní budově na Těšnově. Již od útlého věku měl Vladimír talent na kreslení a psaní. V pouhých jedenácti letech si našetřil na psací stroj a napsal fejeton, který byl otištěn v Píseckých listech. Po maturitě se rozhodoval mezi studiem malířství a studiem žurnalistiky. Nakonec zvolil Fakultu žurnalistiky na Vysoké škole politické a sociální. V roce 1946 se umístil na třetím místě v soutěži o rozhlasovou hru. Téhož roku se stal zaměstnancem rozhlasu, kde pracoval jako redaktor.

Po nuceném odchodu z rozhlasu v roce 1950 se začal živit jako estrádní konferenciér na volné noze. Později se přesunul k uvádění estrád umělců po českém a moravském venkově. V roce 1953, když začalo vysílání Československé televize, mu režisér Jiří Jungwirt navrhl zajímavou spolupráci. Jeho televizní premiéra byla na počátku roku 1954 v estrádě Než přijde jaro. Dvořák, který měl obavy ze své nevzhledné postavy, se tak poprvé objevil na televizní obrazovce.

Moderoval Televarieté s Jiřinou Bohdalovou

V roce 1956 napsal scénář kabaretu Černá hodinka a přivedl si do televize mladou herečku Jiřinu Bohdalovou. Ačkoliv byla Jiřina Bohdalová na černé listině a nesměla nikde účinkovat, zde přišlo povolení velmi brzy. Jejich seznámení bylo velmi zajímavé. Bohdalová byla původně kamarádkou dívky, kterou Dvořák pozval na rande. Později se znovu setkali a začali spolupracovat. Jejich partnerství v televizi trvalo neuvěřitelných 42 let a stalo se tak silným základem pro vznik legendárního pořadu Televarieté.

Televarieté se po několika týdnech stalo jedním z nejsledovanějších zábavních pořadů. Do pořadu se mu dařilo zvát umělce z celého světa. Dvořák postupně do textů přidával narážky na vládnoucí režim, které publikum odměňovalo skutečně bouřlivým potleskem. V následujících letech se stal scenáristou a vedoucím moderátorem silvestrovských estrád. Od roku 1971 se věnoval dramaturgii pořadu Televarieté. Tento pořad moderoval až do jeho posledního vysílání v roce 1998.

Byl dvakrát ženatý

Vladimír Dvořák byl dvakrát ženatý. Z prvního manželství měl dceru Hanu a syna Vladimíra. Ve druhém manželství adoptoval herečku Janu Krausovou, kterou považoval za vlastní dceru. Staral se o ni s láskou a ona mu za to říkala tati. V roce 1965 byl oceněn Výroční cenou Českého hudebního fondu za práci textaře. V letech 1972 a 1989 mu byla udělena cena Zlatý krokodýl a v roce 1982 obdržel titul zasloužilý umělec a Zlatou rolničku.

Vladimír Dvořák neprožil zrovna klidné stáří. Ke konci svého života utrpěl vážná zranění, a to při autonehodě, kdy ho na přechodu pro chodce srazilo auto. Ačkoli se z těchto zranění dokázal zotavit, brzy začal trpět srdečními problémy. Zemřel 28. prosince 1999 ve věku 74 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz