Hlavní obsah
Lidé a společnost

Žaneta Fuschová pověsila herectví na hřebík: Hvězda seriálu Lucie, postrach ulice skončila bez peněz

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Generováno pomocí ChatGTP-DALLE

Žaneta Fuchsová je známá jako herečka ze seriálu Lucie, postrach ulice. Herečka zanechala v českém filmu nesmazatelnou stopu. Její talent se projevil již v útlém věku, kdy zazářila v několika dětských rolích.

Článek

Žaneta Fuchsová se narodila 31. března 1972 v Praze a již v pěti letech začala svou hereckou kariéru rolí Terezky v pohádce Kočičí princ. Její talent a přirozená drzost ji rychle vynesly do popředí dětského herectví. Nejznámější rolí Žanety Fuchsové se stala Lucie v seriálu Lucie, postrach ulice. Tato role jí přinesla nejen obrovskou popularitu, ale také další pracovní nabídky. Dalším seriálem, ve kterém Žaneta Fuchsová zazářila, byly Chobotnice z II. patra, kde ztvárnila Evu Holanovou. Tento film byl původně natočený jako seriál pro západoněmeckou televizi a stal se oblíbenou vánoční klasikou.

Žaneta se navíc objevila i v mnoha dalších projektech, včetně seriálů Vlak dětství a naděje nebo Létající Čestmír. Rychle se stala jednou z nejoblíbenějších dětských hvězd své doby, která přitahovala pozornost diváků i filmových tvůrců ze všech možných koutů republiky. V dětství obětovala natáčení skutečně mnoho času. Neztratila jen čas, včetně prázdnin a častého dohánění učiva, ale také obyčejné dětské radovánky, které nikdy nepoznala. Kvůli možnému zranění, které by mohlo ohrozit natáčení, se musela vzdát lyžování, jízdy na kole, táborů a výletů do přírody.

Během studia měla přísný zákaz natáčení

Žaneta Fuchsová se rozhodla přihlásit na Státní konzervatoř, aby dále rozvíjela svůj herecký talent. Navzdory jejím úspěchům v dětských rolích ji však nepřijali s odůvodněním, že má nedostatek talentu. Tento verdikt byl pro mladou herečku naprostým zklamáním a vnímala to jako životní selhání. Podobný osud potkal i další dětské hvězdy, například herečku Michaelu Kudláčkovou či Milana Šimáčka. Po nepřijetí na konzervatoř se Žaneta rozhodla přihlásit se na střední ekonomickou školu. To však nebylo to, co by chtěla dělat. Během studia měla přísný zákaz natáčení, což ji donutilo odmítat jakékoliv pracovní nabídky. To vedlo k tomu, že postupně zmizela z povědomí filmových a televizních režisérů. Změnily se také okolnosti, protože se začaly produkovat jiné typy děl a ona sama mezitím dospěla.

Její cesta se vrátila zpět k natáčení

Posledním snímkem, ve kterém Žaneta účinkovala, byl film Pan Tau, a to v roce 1988. Tímto filmem její herecká kariéra skončila a herectví pověsila na hřebík, což mnohé diváky překvapilo a zklamalo. Po ukončení studia nastoupila jako sekretářka v hudebním nakladatelství a později si vyzkoušela práci v castingové agentuře. Nakonec se vrátila k filmu, ale v jiné roli. Začala pracovat jako asistentka režie a pomocná režisérka v různých televizních produkcích. Její cesta zpět k natáčení začala při práci na francouzském seriálu o komisaři Maigretovi, který se točil v Praze. Postupně se propracovala do produkce seriálu Rodinná pouta a později i do týmu seriálu Ulice.

Přestože se Žaneta věnuje práci za kamerou, občas se objeví i před ní. Zahrála si menší role v seriálech Rodinná pouta a Ohnivý kuře. Tyto příležitosti jí připomněly radost a adrenalin spojené s herectvím, ale profesionálně se tomu věnovat již nechce. Dnes je herečce 52 let a má dvě dospělé děti. Prošla si náročným obdobím, včetně rozvodu a finančních potíží, kdy se dostala na dno a zůstala zcela bez peněz. I tak se dokázala znovu postavit na vlastní nohy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz