Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zpěvák Petr Novák byl známý svou štědrostí. Holdoval alkoholu a hospoda byla jeho druhým domovem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Zpěvák Petr Novák zanechal různé vzpomínky v srdcích mnoha fanoušků. Jeho život byl plný vzestupů i pádů. Talent a charisma ho katapultovaly na vrchol slávy, ale zároveň ho vystavily nástrahám showbyznysu. Potkal také lidi, kteří ho chtěli zneužít.

Článek

Petr Novák se narodil 6. září 1945 v Praze. Stal se známým českým zpěvákem a hudebním skladatelem, který se proslavil díky svému výraznému tenorovému hlasu a romanticky laděným popovým hitům. Před dosažením maturity byl Petr Novák vyloučen z gymnázia a v hudbě byl převážně samoukem. V roce 1963 založil společně s přáteli hudební skupinu, která později přijala název George and Beatovens. V suterénu domu nahráli několik skladeb, z nichž dvě byly vybrány hudebním kritikem Jiřím Černým pro jeho pořad Houpačka. Skladba Já budu chodit po špičkách se stala během několika dnů velmi populární.

V roce 1966 se připojil ke skupině Flamengo, se kterou vydal singly Já budu chodit po špičkách a Povídej. Následně přibyl další debutový hit Náhrobní kámen. Tato píseň zvítězila v roce 1967 v anketě Zlatý slavík v kategorii nejlepší píseň. V první polovině 70. let pravidelně vystupoval v divadle Semafor a také hrál v klubech a účinkoval na estrádách. Ferdinand Havlík a Jiří Suchý pro něho složili píseň Dívenka z duhy.

Byl známý svou štědrou povahou

Petr Novák vedl život plný kontrastů. Jeho každodenní rutina byla úzce spjata s hospodským prostředím, kde trávil značnou část svého života. Hospoda byla jeho druhým domovem. Byl známý svou štědrou povahou, ale zároveň se stal snadným cílem pro příživníky. Jeho bohémský životní styl a ochota pomáhat ostatním ho činily velmi zranitelným. „Když chtěl někdo půjčit, vždycky mu vyhověl. A když mu někdo prachy nevrátil, mávl rukou se slovy, že v životě už přišel o víc,“ uvedl jednou o svém kamarádovi Karel Kahovec. Petr Novák rozdával, i když sám postupně chudl a potřeboval peníze hlavně na pití. Jeho naivita vyvrcholila podvodem s chalupou.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Důvěřivě dal zplnomocnění k prodeji neznámému muži, který slíbil zprostředkování prodeje za několik milionů. „Ten člověk chalupu prodal nějakému pumpařovi, zmizel a Petr nedostal nic,“ řekl jeho kamarád Kahovec. Podvodník se vypařil a Novák přišel o veškeré peníze. Proto všechny přátele překvapila i jeho laxní reakce, kdy mu všichni nabízeli pomoc, ale on řekl, že se to jednou samo vyřeší. Jeho lhostejnost k finančním ztrátám odrážela jeho celkový přístup k životu a penězům. V prosince 1974 měl Petr Novák autohavárii, při které utrpěl vážné zranění, kdy málem přišel o nohu.

Čelil vážným zdravotním problémům

V roce 1984 se oženil s herečkou Evou Jakoubkovou. Jejich svatba byla považována za symbol dokonalé lásky. Realita však byla jiná a o dost složitější. Manželství bylo bouřlivé, neustále se rozcházeli a dávali dohromady, ale zároveň nedokázali žít spolu ani bez sebe. Nakonec došlo k rozvodu, který byl pravděpodobně jen formální, neboť se v jejich životě nic nezměnilo. Novák a Jakoubková sdíleli dál společnou vášeň pro alkohol, která je spojovala. Petr Novák po celý svůj život čelil vážným zdravotním problémům. Jeho stravovací návyky byly minimální, naopak kouření a pití alkoholu bylo intenzivní, což vyžadovalo jeho častou hospitalizaci v nemocnici. Jeho velký odpor k jídlu, se dal přirovnat k mentální anorexii.

V pozdějších letech měl vážné potíže i s chůzí. Na konci 80. let si po pádu ze schodů zlomil nohu v krčku a jeho situaci dále zkomplikovala rozsáhlá trombóza v dolních končetinách. Krátce před smrtí mu lékaři museli aplikovat injekce, aby byl schopen vystoupit na dvouhodinovém koncertě. Jedno z jeho posledních vystoupení se konalo v kostele, kde hrál své nejznámější hity. Zemřel ve spánku 19. srpna 1997 ve věku 51 let na srdeční kolaps a vyčerpání. Je pochován na Vinohradském hřbitově v Praze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz