Hlavní obsah
Cestování

Nedoceněný prázdninový ráj za pakatel? Vítejte v Gruzii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zuzanam

Výhledy na cestě k ledovcovým jezerům Koruldi

Snili jste někdy o zemi, kde jsou na dosah ruky vysokohorská pohoří, krásná letoviska u moře, i historická městečka? A navíc, kde vás dovolená vyjde na rozumný peníz?

Článek

Gruzie je státem nacházejícím se na okraji Evropy za Černým mořem. Slouží jako cíl dovolených převážně lidí ze zemí bývalého východního bloku. V našich končinách však není příliš turistů, již by tuto malebnou krajinu vyhledávali. Je to škoda. Na své si zde totiž přijdou jak horští turisté, tak lidé vyhledávající historii, milovníci vína, moře, či měst.

Mestia

Sever země protíná nádherné pohoří Kavkaz, respektive jeho jižní část, jehož vrcholky se tyčí až do závratných výšek 5600 metrů nad mořem. Za sebe doporučuji k návštěvě město Mestia, jež se nachází ve výšce 1500 m.n.m., je obepjato bílými vrcholky a poskytuje jedinečnou možnost mnoha túr. Pokud nemáte potíže s klouby, či chozením, dá se odsud dostat na velmi zajímavá místa. Za zmínku stojí trasa k ledovci Chaaladi, nebo k ledovcovým jezerům Koruldi. Když budete mít štěstí narazíte u nich uprostřed června jako my na sníh po kolena. Je i možnost nechat se zde za úplatu odpovídající asi 80 korunám vyvézt až nahoru do výšky 2700 metrů autem. Je to ovšem škoda, neboť v případě těchto tras díky unikátním výhledům platí, že cesta je cíl.

Foto: Zuzanam
Foto: Zuzanam

jezera Koruldi

Pokud nemáte strach z rychlé jízdy autem 4×4 horskými serpentinami závratnou rychlostí tu a tam v protisměru, vyplatí se rovněž koupit si lístek a zavítat do nejvyšší vesnice Evropy Ushguli (2200 m.n.m). Poskytne vám úžasné výhledy, neporušenou přírodu a horské trasy různých obtížností.

Foto: Zuzanam

Ushguli

Batumi

Jedná o město v němž se snoubí postsovětský duch s moderním centrem. Kromě obligátního ruského kola zde najdete nepřeberné množství moderních mrakodrapů jež navíc večer svítí různými barvami, což na přilehlé 7 kilometrů dlouhé promenádě vytváří za tmy úžasné scenérie. V okolí se nachází mnoho pláží, dovolím si zmínit pláž Ureki, která není tvořena kameny, ale černým magnetickým pískem. Navíc město samotné se nachází blízko hranic s Tureckem.

Foto: Zuzanam

promenáda v Batumi

Tbillisi

Jedná se o historické vnitrostátní město. Je jediným městem, které má v Gruzii metro. Dvě linky, jež až podezřele připomínají Prahu mimo jiné i soupravami sovětské výroby, které zde jezdí. Samotný vzhled stanic nápadně ilustruje situaci v celé zemi, některé jsou zajímavě upravené, jiné připomínají bunkry ze druhé světové války. Tbillisi je městem plným kostelů, avšak pozor, při jejich návštěvě je třeba být plně oblečen. V případě dam je nezbytné využít šátky na zakrytí vlasů, které bývají k dispozici zdarma u vchodu. Nenechte se ale odradit návštěv, stojí za to. Nachází se zde i mnoho lanovek, které vás vyvezou na okolní kopečky s jezery, či památkami. Navíc za velmi rozumnou cenu.

Foto: Zuzanam
Foto: Zuzanam
Foto: Zuzanam
Foto: Zuzanam

Khachauri imeruli, jedno z tradičních gruzínských jídel.

Bezpečnost

Co se týče kriminality, je na tom Gruzie obdobně, jako Česká republika. Nečekejte však, že zde bude vše uklizeno, právě naopak. Vše je chaotické, ovoce a zelenina se prodává na ulici, je zde i trochu nepořádku. Všude lze koupit gruzínské víno, či koňak Chacha. Najdete zde i sovětské paneláky, podivné rozvody kabelů. I v tomto však je určitá krása. Velmi zajímavý je fakt, že se všude na silnicích nachází mnoho krav, které se prochází, kde je jim libo, což je při dopravě velmi zajímavé. Je to zkrátka trochu jiný svět, než u nás.

Foto: Zuzanam

Typický panelák ve městě Chiatura.

Foto: Zuzanam

Maršutky

Hlavní způsob dopravy napříč zemí. Pro nezasvěcené může být představa cesty podezřelou dodávkou přestavěnou na minibus poněkud děsivá. Z mých zkušeností je toto ovšem bez problému a není se čeho bát. Něco jiného je doprava auty, značky sice visí všude, ne každý je však respektuje. Na světelných křižovatkách ve městech nezřídka způsobí neukázněný řidič dopravní zácpu, kdy nakonec proti sobě jedou všechny čtyři směry. Zaregistrujete to již z dálky díky hlasitému troubení.

Ceny

Nakonec si dovolím mluvit řečí čísel, jelikož těmi se při výběru destinace mnoho z nás řídí. Doletět se do Gruzie dá za částku pohybující se okolo tisíce korun v závislosti na roční době. Taxi zde stojí zlomek našich cen. Oběd pořídíte okolo 80-110 korun. Potraviny stojí zhruba 2/3 toho, co v tuzemsku. Cena za noc v přijatelném apartmánu se pohybuje okolo 150-300 Kč. Voda je pitná a nezávadná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz