Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Přijímačky na vysokou očima studenta: Nehorázný byznys

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: F1 Digitals from Pixabay

Když jsem se před pár lety rozhodla, na jakou vysokou školu chci jednou jít, zjistila jsem, že mne přijímací zkoušky neminou. Konkrétně ty od společnosti SCIO. Jak to s nimi vlastně je?

Článek

Jsem letošní maturant. Studovala jsem osmiletý gympl, původně jsem chtěla být učitelkou, ale postupem času zvítězilo právní zaměření. Rozhodla jsem se pro studium právnické fakulty a to znamenalo jediné. SCIO testy.

Co to vlastně SCIO je

Společnost SCIO je soukromá společnost s ručením omezeným založená v roce 1995. Jejím původním a nejznámějším produktem jsou takzvané NSZ (národní srovnávací zkoušky). Dnes je mnoho druhů těchto zkoušek. Obecné studijní předpoklady, matematika, základy společenských věd atd… Velká část tuzemských i slovenských vysokých škol bere SCIO testy, jako jediný předpoklad k přijetí na danou fakultu. Přijímá se na základě percentilu.

Percentil je vlastně číselné vyjádření toho, před kolika lidmi, kteří test psali, jste. V praxi percentil 80 znamená, že jste danou zkoušku napsali lépe, než 80% zúčastněných. Univerzity si nastaví podle různých kritérií, jaký percentil, z kterého testu chtějí.

V čem je vlastně problém?

Zaprvé, je šest pokusů na napsání zkoušky. Je na vás na kolik z nich se přihlásíte. Cena jednoho testu na jednom pokusu začíná na 650 Kč, univerzity často chtějí dva různé testy. Když si to vynásobíme, máme z toho pěknou sumu.

Zadruhé, nedochází zde k diskriminaci lidí z nižších socálních vrstev? Dle mého názoru ano. Jelikož takové přijímací zkoušky vás vyjdou v lepším případě na několik tisíc a pokud počítáte každou korunu, je to slušný výdaj.

Zatřetí, myslíte, že tyto testy vyjadřují přesně vaše předpoklady ke studiu na vaší vybrané škole? Kdepak. Například testy ZSV (zádkladních společenských věd) obsahují většinu otázek naprosto převyšujících učivo gymnázií. Často jsou to úplně zbytečné a chytákové dotazy. Kdybyste se učili jen ze sešitů a pak šli napsat zkoušku, neměli byste šanci. Stejně tak testy OSP, ty se skládají z verbálního a analytického oddílu a bez přípravy to taky nepůjde. A o jaké přípravě se bavíme? Hadejte..

Přípravné kurzy

Když si na stránkách SCIO kupujete termín testů, nabídnou vám ke koupi učebnici za asi 890 Kč, přípravný kurz za 750 Kč. Nemluvě o počtů společností nabízející různé přípravné kurzy již zaměřené na budoucí ,,právníky, či mediky.´´ Ceny se pohybují okolo 10 000 Kč. Mají ovšem pravdu, testy totiž bez předchozího se učení na ně napsat nejde.

Suma sumarum..

Dovolím si na závěr položit jednu známou otázku. Qui bono? Kdo má z tohoto prospěch? Je to prosté, vysoké školy nemusí každoročně vymýšlet nové testy, najímat tým lidí, prostě si zaplatí SCIO a ti to vyřeší za ně. Na druhou stranu ne všechny vš služeb SCIO využívají, dělá to ale valná většina. SCIO koncipuje testy úmyslně tak, aby byl student nucen koupit si kurz, nebo cvičebnice, více pokusů, takže vlastně vydělá dostatek i na nich. Dle mého názoru je toto nehorázný byznys. Dává stres a bere čas i peníze.

Chcete vědět o přípravných kurzech, průbězích zkoušek a mých pocitech z nich více?

V dalším díle si popíšeme konkrétní příklady byznysu s přípravnými kurzy, mé zkušenosti s nimi a srovnání cen.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz