Hlavní obsah
Názory a úvahy

Potrat v 9. měsíci? Aneb kontext hysterie kvůli ženským právům v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ashley Jones on Pexels

Před měsíci propukla šílená vlna na sociálních sítích týkající se zrušení rozsudku Roe vs.Wade, který zaručoval ženám v USA právo na potrat. Nastala lavina ohledně zákazu potratů. Známe však plný kontext?

Článek

Spojenými státy americkými zmítají už více než rok protesty ohledně práva žen na potrat. My Evropané známe toto i z Polska, kde vláda potrat povolila pouze v případě znásilnění, či ohrožuje-li plod matčin život. Stává se z USA prudérní země se snahou omezit práva žen, nebo je to všechno trochu jinak?

Jak je to s interupcí v ČR?

Pro srovnání, v České republice je legální provést interrupci do 12. týdne, případně na doporučení lékaře do 24. týdne. Samozřejmě v případě ohrožení života ženy lze interrupci provést vždy.

Co předcházelo…

Ještě před rokem bylo možno přistoupit na potrat všude napříč USA. Pravidla se lišila stát od státu. Například konzervativní státy Texas, nebo Oklahoma měly velmi striktní zákony pro potraty. Byly možné do 6 týdnů. Ale co ostatní?

Ve valné většině států byl potrat možný do takzvané životaschopnosti plodu, to jest okolo 24.-28. týdne. Bavíme se například o Utahu, Montaně, New Yorku.

Byly však státy bez limitu, kde bylo možno provést potrat kdykoliv. Například Aljaška, Vermont, Oregon, Colorado. Šílené, co? Vytáhnout dítě, které by bylo možno zachránit, dát jej do inkubátoru. A zde jej nechají zemřít. Pro mnoho Evropanů, i liberálních, by toto jistě bylo morálně vraždou.

O tomto fenoménu jsem neviděla, že by se mluvilo. Lidé, ani Američané, zejména aktivisté za ženská práva, toto nechtějí vidět. Jako společnost bychom ovšem měli uvážit, kde končí svoboda jednoho a začíná právo někoho brzo narozeného.

Zrušení rozsudku Roe vs. Wade

V americkém právním systému má rozhodnutí soudu, neboli takzvaný precedent, významnou roli v tvorbě práva. Pokud soud v určité neobvyklé oblasti vynese rozhodnutí, je další soudce řešící tuto problematiku povinen řídit se tímto precedentem. Jedním z nich byl i rozsudek mezi ženou žádající potrat a státem, který vyšel ve prospěch oné ženy. Vytvořil se tím tak precedent závazný pro další rozhodování. V podstatě to znamenalo, že ženy měly v USA právo na potrat.

V době svého prezidentování změnil Donald Trump mimo jiné obsazení nejvyššího soudu ve prospěch konzervativců. Nakonec nejvyšší soud 24.6. 2022 zrušil platnost tohoto rozsudku, díky jeho nesouladu s americkou ústavou a tím vlastně zrušil federální právo ženy na potrat.

Co se změnilo?

Po tomto převratném rozhodnutí mnoho konzervativních států, které pravidla pro potrat přibrzdily, jak jen to šlo, jednoduše potrat zakázaly. Konkrétně 14 států, například Texas. Kde nelze interrupci provést za žádných okolností. Jinde zpřísnili limity pro legální interrupci. Bohužel i dnes je v USA možné v jistých částech provést potrat kdykoliv.

Přineslo zrušení rozsudku něco?

Společensky určitě pouze rozdělení společnosti napříč USA. Rozevřely se nůžky mezi konzervativci a liberály. Rozpoutalo se šílenství, každý totiž chápe právo na život a suverenitu žen jinak. Já například neschvaluji minimálně interrupce po 12 týdnu, sama bych ji nikdy nepodstoupila. Dle mého názoru by bylo nejlepší určit spíše federální limit, aby nedocházelo k takovýmto situacím. Nepřispívá to jednotě státu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz