Hlavní obsah
Cestování

Tisícero krás zámku Versailles

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: veryverte from Pixabay

Hlavní nádvoří zámku Versailles.

Zajímáte se o památky, či snad plánujete navštívit Paříž a dumáte, zda se vypravit na zámek Versailles? Pak možná oceníte pohled na tento areál očima návštěvníka, který prošel téměř každou jeho píď.

Článek

Mohutný komplex ve Versailles kdysi býval malým loveckým zámečkem, než se král Ludvík XIV. v 17. století rozhodl, že přesídlí z Louvru, tradičního pařížského sídla francouzských králů. Část zámku ho byla vydrancována v období velké francouzské revoluce, byl však opraven a dnes je za přijatelné vstupné otevřen.

Cesta

Do Versailles z Paříže se musí jet přibližně půl hodiny vlakem. Následuje okolo deseti minut chůze, než uvidíte vstupní bránu, nádvoří a velkou sochu Ludvíka XIV. Osobně jsem byla udivená kolik lidí sem proudí. Nenechte se však odradit, stojí to za to.

Vnitřek zámku

Když člověk projde kontrolou vstupenek, je v podstatě na něm, kam se vypraví. Já začala interiérem. Uvnitř si spíše, než nábytek lze užít velkolepě malovaných stropů, tapisérií, či mohutných chodeb. Nábytek zde příliš nenajdete, většina ho byla buďto rozprodána během vlády Napoleona I., či převezena do Louvru. Budete se tak muset spokojit s postelemi, stoly, židlemi, nebo nějakou skříní. K nakouknutí je rovněž zámecká kaple. Zrcadlový sál se zdál větší, než bych čekala a přesto byl přeplněný.

Foto: Michelle Raponi from Pixabay

Zámecká kaple.

Dvě asi nejznámější místnosti jsou pokoj krále a ložnice Marie Antoinetty. V té si lze všimnout, že na stěně se zachoval obrázek její matky Marie Terezie. Lze si zde všimnout opulentnosti a nádherných barevných provedení jednotlivých místností, jak to bývalo v době baroka zvykem. Lze zde využít možnost audioprohlídky zdarma prostřednictvím aplikace Versailles.

Foto: Michelle Raponi from Pixabay

Ložnice Marie Antoinetty.

Foto: Michelle Raponi from Pixabay

Zahrady

Zámek Versailles se krom nádherných budov může pyšnit také zahradami s mnoha fontánami. Některé z nich stříkají pouze v určitých dnech, ale spolehlivě během takzvaných hudebních dnů, kdy jsou v provozu fontány a navíc areálem zní dobová hudba, která dokreslí nádheru celého prostoru.

Foto: Michelle Raponi from Pixabay

Kromě hlavní promenády lze kdykoliv zahnout do živých plotů, kudy se dá dostat k malým fontánkám, ale i větším stavbám. Je to také skvělý úkryt před letním sluncem.

Foto: Aurélien MAILLET from Pixabay

Jedno ze zákoutí.

V prostoru zahrad se dá dojít až k restauraci, případně si lze vzít deku a usídlit se u spodního jezera.

Velký Trianon a malý Trianon

Kromě centrálního zámku se v zahradách nacházejí ještě zámky dva. První, větší, si nechal postavit Ludvík XIV., aby si odpočinul od rušného dvorského života. Později v něm bydlel Napoleon I.. Malý Trianon postavil Ludvík XV., nakonec byl věnován Marii Antoinettě, která si z něj udělala své výhradní sídlo, kam mohli jen nejbližší.

Oba zámky jsou otevřené k prohlídkám. Na rozdíl od hlavního zámku je uvnitř Trianonů mnoho nábytku a lze říci, že jsou zařízeny o trochu skromněji, což je podle mě i hezčí. Každopádně k malému Trianonu si uděláte procházku, jelikož je poměrně daleko od vchodu.

Foto: Aurélien MAILLET from Pixabay

Velký Trianon

Foto: Aurélien MAILLET from Pixabay

Malý Trianon

Vesnička Marie Antoinetty

V pozdějších letech své vlády si nechala zbudovat vesničku, kde trávila čas. Byla to v podstatě hra na obyčejný život, o kterém toho ale moc nevěděla. Součástí vesničky je i mlýn, mnoho stavení, most, pole, zahrádky, či zvířata.

Sama jsem se do této vesničky dostala až na konec prohlídky a rozhodně to stálo za to. Je krásná. Je toho zde opět hodně co projít, ta malebnost je nevídaná. Nakolik opečovávanou památku jsem už dlouho nepostřehla. Najdete zde i vodopád s jen tak v přírodě umístěným malým kruhovým pavilónem.

Foto: Aurélien MAILLET from Pixabay

Jedno ze stavení vesničky.

Foto: dirkgauert from Pixabay
Foto: dirkgauert from Pixabay

Pavilon na kopečku poblíž vodopádu.

Závěr

Nachozeno 37 000 kroků, kterých bylo pro mě přesto málo, jelikož jsem určitě nestačila vidět všechno. Navíc studenti a lidé pod 26 let mají vstupné zdarma. Co víc si přát? Rozhodně doporučuji návštěvu a garantuji, že ani neodejdete a už se budete chtít vrátit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz