Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ukradená stávka aneb Dopadlo to jako vždycky - debaklem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: CC BY SA 3.0, Wikimedia Commons

ilustrační foto

Když se stávkuje ve Francii, hoří auta, pochoduje se ve velkém a politici mají skutečně strach. Kdežto stávka v České republice? Hodně velkých slov, ohřáté párky místo oběda ve škole a pachuť ze všeho.

Článek

Naposledy jsem stávkovala před 34 lety, ještě jako studentka střední školy. Byla to generální stávka, která měla komunistům ukázat, že to s jejich odchodem myslí republika vážně. Dopadlo to, jak dopadlo. Prezidentem byl o měsíc později zvolen Václav Havel, „šikovnější“ komunisté rychle převlékli kabáty a my se po letech občas nestačíme divit, kam se všechny ty ideály poděly.

Párkrát už se stávkovalo - třeba když krachovaly velké podniky a lidé nedostávali plat, nebo když nejezdily v roce 1997 vlaky. To byla v novodobé historii asi stávka zatím nejvýraznější, protože se dotkla řady lidí využívajících vlaky každý den k cestám do práce nebo do škol. Taky se stávkovalo v České televizi, čemuž už se dneska snad ani nechce věřit.

V posledním roce se protestuje celkem pravidelně, slyšeli jsme i sliby, že do ulic vyjdou milióny. Zatím se z toho stal takový výletní folklór, kdy pár autobusů dojede do Prahy, protestující turisté se projdou tu na Kavčí hory, tu na Letnou, případně - jako dnes - od Rudolfina na Malostranské náměstí. Je dobře, že to organizátoři střídají, jinak by to pro pravidelně protestující už byla vážně nuda, pořád stát jen u „koně“ na Václaváku. Možná i proto se sem tak rádi protestující vrací.

Jenže tentokrát to mělo být jiné - stávkovat se mělo za vzdělání. Ale pak se na pódiu u sv. Mikuláše objevil bývalý kandidát na prezidenta Josef Středula a všechno bylo jinak - místo za školy se prý stávkuje za demisi vlády. Přidal se přes svou prodanou/neprodanou Mladou frontu vůdce opozice Andrej Babiš, který svému Agrofertu „povolil“ v omezené míře stávkovat, což je parně největší paradox, jaký by mezi kapitalistou a jeho zaměstnanci mohl nastat.

Místo opravdu fundované diskuze o platech nepedagogických pracovníků a o financování školství tak, aby zbylo i na nadstavby, třeba v podobě přípravy na přijímací zkoušky pro deváťáky či na dělené hodiny, se opět hlásalo, co všechno by se mělo nebo nemělo a hlavně se vyhrožovalo, co nastane, pokud začne platit konsolidační balíček.

Z jedné strany náměstí přihlížel Jindřich Rajchl z PRO, z druhé sekundovali komunisté, sem tam se objevila i ruská vlajka. Pel-mel, který celou stávku shodil na úroveň dezinformačních šibřinek - bohužel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz