Hlavní obsah
Finance

Mají 27 000 korun na měsíc. Srovnání výdajů seniora a samoživitelky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Výdaje a příjmy

Nabízím srovnání příjmů a výdajů jedné konkrétní samoživitelky a jednoho konkrétního seniora.

Článek

Budu srovnávat seniora s důchodem cca 27 000,- a pracující samoživitelku se dvěma dětmi a stejným příjmem ve formě výplaty.

Náš konkrétní senior je velmi skromný. Je relativně zdravý. Nepije, nekouří. Ano, občas si dá nějaké to pivo. Má minimum oblečení. Na dovolené nebyl desítky let. Nic mu neříkají. Ani jeho koníčky, knihy a počítače, nejsou finančně náročné. Je zajištěn, co se týká bydlení. Náklady na bydlení má cca kolem 6 000,-. Na všem šetří. Z mého hlediska až příliš. Kupuje si to nejlevnější mýdlo, minimum kosmetiky, resp. většinu dostane k Vánocům. Nic si nedopřává. Asi i proto v minulosti vyfasoval přezdívku strýček Skrblík. Nakupuje ve slevách. V podstatě každodenně pořádá okružní jízdy po obchodech, někde je levnější máslo, jinde mléko. Má čas, nikam se nehoní. Pracuje, když se něco objeví, ale k přežití to nepotřebuje, práce je jeho koníček. Jezdí se starým autem, které už najezdilo stovky tisíc kilometrů. Celkové životní náklady má cca 15 000 za měsíc.

Samoživitelka je taky šetřivá, ale ne tak moc. Šetří si na vlastní bydlení, ale to je běh na dlouhou trať. Bydlí teď v provizoriu, kde platí cca 6 000,- měsíčně. Ve chvíli, kdy by šla do normálního bydlení dá za nájem 15 000 až 20 000,-. Náklady na dopravu má kolem 1 500,-, někdy víc. Za stravu vydává měsíčně různé částky, ale podobně jako senior pořádá okružní jízdy po slevách, i když na to nemá tolik času. Bere to jako sport. Její okruhy mají třeba i deset kilometrů, takže ušetří za fitko. Za plnou cenu skoro nenakupuje. Nepije, ani nekouří. Jednou za rok, když se zadaří si dopřeje dovolenou. Za starší dceru platí jak za dospělého, takže částka za dovolenou nízká není. Jednou za ni platila i víc jak za sebe, protože na sebe měla od pojišťovny slevu, ale na dítě, které sice platilo cenu za dospělého, ale dospělé nebylo, žádná sleva neplatila. Paradox, že? Za dceru tak zaplatila o cca 500 korun víc jak za sebe. Ráda nakupuje oblečení pro děti. Je na něm trochu závislá. Ale nakupuje opravdu levně. Trička většinou za 30 nebo 40 korun. Nejlevnější nové tričko pro ni ji stálo 13 korun. Legíny třeba i za 20 korun. Kalhoty za 70, rifle max. za 200. Zimní bunda ukořistěná ve výprodeji za 55 korun ji fakt potěšila. Všechno to byly nové věci z normálních obchodů. Sekáče ráda nemá. Něco stojí věci do školy i zábava. Na tom druhém samoživitelka dost šetří. Třeba v kině byla s dětmi asi dvakrát v životě. Radši si zajdou do aquaparku. Občas jí ve fastfoodu nebo si dají meníčko v restauraci. Několikrát za rok jí do rozpočtu zasáhne nemoc, takže se musí vypravit do lékárny, kde obvykle nechá několik stovek. Kadeřnice, kosmetičky, pedikúru nebo manikúru navštěvuje jednou za deset let. Náklady 20 000 - 25 000 korun.

Srovnávat příjmy a výdaje seniorů a samoživitelek asi není úplně fér. Samoživitelky si můžou často přivydělat, i když je to na úkor dětí, senioři nemají tolik možností, na druhou stranu senior se stará často pouze o sebe, svobodně si rozhoduje o svém času a nemá povinnosti vůči nikomu dalšímu. Živí pouze sám sebe a na to potřebuje méně peněz než samoživitelka se dvěma dětmi. Nechci, aby tento článek vyzněl kriticky vůči nějaké skupině obyvatel, jen chci upozornit, že možnosti má každý jiné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz