Hlavní obsah
Názory a úvahy

Není zlato jako zlato

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou ke mne přišla klientka ověšená zlatými šperky. Kolem krku měla osm řetízků různé hmotnosti s přívěsky, na každém prstu prstýnek, o náramcích už ani nemluvě.

Článek

„To vás má ale někdo rád, že vás tak obdarovává?“ neprozřetelně jsem okomentovala její šperky.

„To ne, to já, když mě manžel naštve, tak jdu a koupím si něco zlatého,“ odvětila.

Mít se rád nebo ráda, je jedno z nejobtížnějších principů života k pochopení. Ženy jsou na tom o něco hůře. Jsou předurčeny k pečující roli manželek a matek. Snaží se vyplnit tuto roli co nejlépe a vyhovět představám svého okolí. A očekávají, že za tu svoji péči budou milovány, hýčkany, oceňovány. Jenže manžel přijde domů a jeho první otázka je, co bude k jídlu a pak si dojde do lednice pro jednoho „lahváče“. Je logické, že se žena ptá: „A kde je ta láska“.

Život je mnohdy o samotě, vnitřním smutku, že život se nevyvíjí podle našich představ. Pak nám stále něco chybí a my se cítíme prázdní. Nedostáváme to, co očekáváme. Ztrácíme jistotu. Bojíme se, že to nikdy nebude už lepší. Nevidíme svoji hodnotu. A tam, kde není láska, nás paralyzuje strach…

Láska je cit, který následně probouzí naše emoce. Znáte ty lidi, kteří jsou radostní, tvořiví, nebojácní. Jak se dokážou svým vyzařováním snadno propojit s ostatními a s lehkostí s nimi komunikovat? Hmotné radosti nám pomohou jen na chvíli. Její délku měří míra naší nesebehodnoty, hněv, zoufalství, které vyústí v sebelítost.

Ta žena všechny ty své bolístky navěsí na sebe a chodí s nimi po světě.

A co manžel? Dojde mu někdy při pohledu na jeho ženu, že má před sebou poklad, o který by měl pečovat?

Magdalena Lautnerová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám