Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mattone a Jobs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seděli jsme kolem táborového ohně. Moje kamarádka se svou rodinou a rodina, která si pronajala druhou část minipenzionu.

Článek

Docela jsme si s paní dobře povídali, a když zjistila, čemu se já a moje přítelkyně věnujeme, začala nesměle hovořit o svém problému. Těšila se na rodinnou dovolenou, ale její muž byl nerudný na ni i na děti. Myšlenkami byl stále ve své práci a ona je už z té atmosféry celá nespokojená a rozladěná.

I z jejího manžela po chvíli vypadlo, co ho trápí. Pracoval ve velké nadnárodní firmě a měl na starosti další vzdělávání zaměstnanců. Dělalo mu to velké starosti – co pro ně připravit, v čem dalším by se měli vzdělávat, aby pracovali ještě výkonněji. Tématem jeho starostí tedy bylo, jaké semináře, školení, vzdělávání připravit pro další jejich „růst“.

Steve Jobs díky svým vizionářským schopnostem ovlivnil komunikaci ve světě. Dokázal motivovat lidi, aby šířili inovativní věci. Pro mnohé byl nedosažitelným vzorem. Přesto si tento člověk najal kouče. Vedlo ho k tomu nutkání, jak by ještě mohl zlepšit svoji práci. Obrátil se na člověka s pověstí nejlepšího konzultanta na planetě, na Johna Mattoneho. Předchází ho pověst, že koučuje vládce světa i představitele největších firem. Sestavil analytický test manažerských schopností, který vyplnilo přes 7000 klíčových osobností světové ekonomiky i politiky. Přestože byl Steve Job v testu velice úspěšný, některé výsledky jej neuspokojily a právě to ho přivedlo k Johnovi Mattonemu. Přitom to bylo to v době, kdy byl Steve Jobs už hodně nemocný (zemřel rok poté na rakovinu slinivky), do poslední chvíle svého života pracoval naplno.

Steve Jobs si ve své geniálnosti uvědomoval, že motorem úspěchu je kreativita. Že orientace jen na úspěch a uspokojování vlastních ambicí nestačí. Pochopil, že úspěšní lidé nemohou být vedeni sobectvím, orientací na vlastní obohacení a naplnění mocí. Tento způsob vede k porušování pravidel a vedení tvrdé hry. Výsledky lidské práce a činnosti mají obohacovat svět, není jejich smyslem získávat obohacení jen sebe.

Mattone byl zvědavý, jakým člověkem Jobs je. Jaké charisma šíří. I pro něj bylo setkání s ním poučné. Bavili se o hledání smyslu a účelu života, získání harmonie, a jak dělat ve správnou chvíli správné činy. A jak toho dosáhnout? Rozvíjením svého kritického myšlení ve smyslu pochopení své slabosti. Klást si otázky „dělám to správně a co mohu změnit“? Je to jako byste pouštěli světlo do míst, kde dosud nebylo.

A jsme u toho. Motor osobnostního rozvoje nemůže být poháněn ambicemi a orientací na úspěch, ale najít a pochopit svůj úkol a smysl života. Steve Jobs to vyjádřil, když řekl „byl jsem dán na zemi, abych udělal díru do vesmíru“. Je to poselství a zní sladce. V životě nejde o naše vlastní naplnění a obohacení, ale o to, co uděláme pro druhé.

Zdá se, že Jobs to pochopil – pomoci lídrům být lepším a lepším znamená pochopit svůj úkol a smysl života, zkrátka být lepším člověkem. I ten nejvyšší byznys potřebuje lidské srdce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám