Hlavní obsah
Rodina a děti

Výsměch matkám: český systém mateřských škol v praxi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Dávat dítě do školky, a přitom chodit do práce? Úloha, která ve většině případů prostě nemá řešení.

Článek

Zatímco v podnikatelském segmentu doba pokročila a socialistická pracovní doba od 6 do 14 je minulostí, ve školském systému tahle hloupost neustále přetrvává. Mateřské školy otevírají své brány v 6:00 a zavírají je obvykle v 16:00. Ať už člověk pracuje jako za socíku, nebo v trochu modernější firmě, nemá šanci s tím, aby dokázal skloubit svou pracovní dobu s dobou provozu školky.

Prostě to nevychází

Je úplně jedno, jestli budete směnovat od 6:00, nebo vám začíná pracovní doba v 8:00. Pokud máte klasické osmihodinové směny od šesti, znamená to, že musíte být na šestou ranní na svém pracovišti. V tu dobu se ale zároveň otevírá mateřská škola. Takže řešení je jediné. Buď chodit do práce soustavně později, nebo bude dítě vozit do školky někdo jiný. Co je pozitivem, že ho stihnete vyzvednout. Končíte ve 14:00 a školka zavírá o dvě hodiny později.

Když startujete svou pracovní dobu později, třeba na mnohem přijatelnější osmou hodinu ranní, s doprovodem dětí do školky nemáte problém. Ten zase nastává odpoledne. Ve chvíli, kdy vy končíte. Vaše směna končí v 16:00 a v tento čas zavírá i školka. Jak to vyřešit? Opět dilema. Buď dítě vyzvedne někdo jiný, nebo musíte v práci končit dříve. Nic prostě není ideální.

Proč to tak je?

Jako matka nechápu, proč to tak je? Proč tenhle nesmyslný systém provozu školek stále existuje? Proč nemohou otevírat dříve a zavírat později? Neznamená to přece, že pokud otevřou v 5:00 a zavřou v 17:00, že tam dítko bude po celou dobu. Prostě s ohledem na pracovní dobu rodiče přijde a odejde dříve, nebo naopak přijde déle a déle také odejde. Dilema s tím, jak skloubit práci a školku, bude vyřešeno.

Ale ono ne. Provozní doba mateřských škol je 6:00 – 16:00 a udělej si to, milá maminko, jak chceš. Řekni si manželovi, babičkám, dědečkům, kamarádkám nebo si najmi chůvu. Nebo si dávej dítě do soukromé školky s vyhovující otevírací dobou. Jako stát sice předškolní vzdělávání poskytneme, ale že bychom ti vyšli trochu vstříc, to v žádném případě.

Anketa

Vyhovuje vám provozní doba mateřských škol
Ano, vyhovuje
44,8 %
Ne, nevyhovuje
49,5 %
Nevím, nedávám dítě do MŠ
5,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 645 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz