Hlavní obsah
Názory a úvahy

Fenomén Turek: SPD je mrtvá a ANO má o čem přemýšlet

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Instagram Filipa Turka

Nejkrutější porážku eurovoleb utrpěl bezpochyby Tomio Okamura. Nevyšla sázka na Petra Macha, kterého při mizerném celkovém výsledku skočil Ivan David. Ale to není to nejhorší.

Článek

Nejhorší je, že se na scéně objevil někdo, kdo zastává obdobné postoje a oslovuje stejný typ voličů jako SPD, akorát to dělá o několik řádů lépe. Pokud se lidé, jejichž hodnotové nastavení můžeme označit jako národně-konzervativní, mají rozhodnout, zda se ztotožní s poněkud okoukaným Tomiem Okamurou nebo novým cool chlápkem jezdícím v drahých autech, není to těžká volba.

SPD je velkou částí společnosti vnímána jako strana pro blbce, artikulační schopnosti některých členů se dočkaly zaslouženého posměchu, do detailů netřeba zabrušovat. Filip Turek naproti tomu artikuluje perfektně. Není podstatné, že jeho průpovídky jsou občas v rozporu s fakty, podstatné je, že jsou srozumitelné lidem, ke kterým mluví.

Pro Tomia Okamuru je nejhorší, že nemá v ruce žádné nástroje, kterými by se mohl bránit. SPD je strana plná lidí intelektuálně mdlých a všichni to vědí. Straníci Přísahy a Motoristů mohou být docela dobře stejní nebo ještě horší, ale koho to zajímá. Filip Turek působí inteligentně a elegantně, což v SPD nikdo moc neumí.

Být nový a neokoukaný je vždycky velké plus a na rozdíl od SPD voliči Přísahy a Motoristů nemají moc důvodů cítit za svoji volbu stud. Hajlování v autě bylo přeci jen „blbým“ vtípkem ve stylu České sody. A Česká soda je přeci, stejně jako Turek, cool a nekorektní.

SPD dostala knock out. Okamura věřil v přivedení Petra Macha a pár dalších osobností, aby byl pro Babiše přijatelnějším koaličním partnerem, měl pocit, že má stabilní a neotřesitelnou pozici. Babišovi se přes všechny snahy nedaří vyluxovat jeho voliče. Vládní angažmá se zdálo být nevyhnutelně na dosah.

Jenomže jak už to na vlastenecké části spektra bývá, partnerství s obdobnými stranami často nefungují. Voliče SPD nepřesvědčili ani nově příchozí ani partnerství s Trikolorou. SPD a Okamura jsou tak nějak pořád stejní, ale pokus o inovaci se v tomto případě nepovedl.

Filip Turek sklizeň voličů SPD díky úspěchu ve volbách akceleruje. Tato část elektorátu má dost důvodů k nespokojenosti s upadající SPD a vyhlídka na to být součástí úspěšného příběhu Přísahy je jednoduše lepší. SPD se příští rok možná ani nedostane do sněmovny.

SPD jako strana pro méně bystré národně-konzervativní voliče dosáhla svého limitu už v předposledních sněmovních volbách a neměla kam růst. Filip Turek ale oslovuje mnohem širší spektrum. Úspěch Filipa Turka byl i malým vítězstvím Institutu Václava Klause.

Právě té staré dobré devadesátkové ODS pod vedením Václava Klause vyjádřil Filip Turek obdiv. Václav Klaus se pak objevil ve volebním štábu stejně jako třeba Jan Zahradil. Filip Turek má tak solidní šanci, že přetáhne zbytek Klausova křídla právě k sobě. Na rozdíl od SPD, která se dříve z Klausovy podpory těšila rovněž, ho bude následovat i část dnes už spíš bývalých voličů ODS, kteří buď k volbám nechodili nebo volili právě strany typu SPD a Trikolory.

ODS to může paradoxně posílit, sblížit s TOP 09 i vlastním současným elektorátem, jehož postoje jsou například k evropské integraci mnohem vstřícnější než oficiální politika ODS poslední dekády.

Velmi neklidný by měl být Andrej Babiš. Ačkoliv zde nehrozí kompletní vyluxování elektorátu jako v případě SPD, ANO sdílí s Turkem jak pohled na Green Deal, tak na ruskou invazi na Ukrajinu. Turek chce sice také mír, ale nezní u toho ukňouraně.

Voliči ANO chtějí silného lídra, ne fňuknu. Část jich nepochybně půjde za lepší nabídkou. ANO může ve prospěch Přísahy ztratit i statisíce hlasů, které budou zatraceně chybět v bitvě proti SPOLU. Pokud Babiš tyto volby nevyhraje, je to pro něj v politice konečná.

Ostatně Konečná úspěšně rebrandovala komunisty pod pláštík Stačilo!. Vůči vládě dokáže vystupovat agresivněji a srozumitelněji než ANO, na rozdíl od minulé KSČM nebo ČSSD dokáže působit na sítích i v televizi a najednou má zklamaný levicový volič opět alternativu. Pro ANO to znamená minus další statisíce hlasů.

Obě formace jsou pro ANO potenciálními partnery, ale při cílení na stejné voliče nebylo volební vítězství v příštích parlamentních volbách nikdy dál. Při účasti 36% nelze spoléhat na to, že trendy evropských voleb by mohly být vyšší účastí oslabeny. Hodně záleží na tom, jací voliči k parlamentním volbám ve finále přijdou.

Záleží i na tom, zda nové subjekty nepromarní svůj potenciál, jejich lídři se neztratí v Bruselu a nadšení neopadne. V každém případě nás evropské volby posunuly k nové politické realitě.

-----------------

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz