Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Generace Z. Konec snění a jde se makat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Generace Z není o nic výjimečnější, než všechny generace před ní. Každý měl v mládí své ideály a sny, jak vše půjde hladce, jak si vše zařídí ke své spokojenosti. Jenže střet se skutečným životem je mnohdy tvrdší, než by si kdo kdy připouštěl.

Článek

Personalisté o nich básní, jak jsou kreativní, odhodlaní, plní elánu, jak efektivně využívají moderní technologie a dokáží pracovat téměř odkudkoliv a kdykoliv. Pak ale také nenápadně přiznávají, že nejsou zrovna dochvilní, mají problém s autoritami, zaostávají v osobní komunikaci a v podstatě se jim až tak pracovat nechce, natož pak bez mobilu v kapse.

Jenže staré přísloví „bez práce nejsou koláče“ je stoprocentně pravdivé i dnes. Existuje sice skupina influencerů, kteří se dokáží uživit na pláži s mobilem v ruce, jenže realita je jiná a takto vydělávajících osob je skutečně jen hrstka z celkového počtu těch, co se o to snaží. Třeba na YouTube 90 % všech nahraných videí méně než tisíc shlédnutí. Zkrátka znalost sociálních sítí a orientace se v nich nezaručuje úspěch ani v dnešní době.

Z generace Z se chtě nechtě budou muset rekrutovat i povolání, která se až tak nenosí, ale jsou naprosto nutná pro chod světa, a tak velká část těch, kteří sní o své kariéře na sociálních sítích nebo v reklamní agentuře, bude muset přestat snít a začít makat.

Foto: Pexels

Bez chytrého telefonu ani ránu

Každá sněhová vločka jednou roztaje

Když jsem v polovině nultých let nastupoval do prvního zaměstnání, měl jsem také jiné a zkreslené představy o tom, jak vše funguje. Podobně samozřejmě přemýšlely i předchozí generace. Sny lidí na prahu dospělosti jsou totiž stále stejné, jen se mění kulisy.

Pokud si chce člověk za svými sny jít, je potřeba překonávat na první pohled těžko zdolatelné překážky, čímž se získávají cenné zkušenosti. Sny se totiž sami nevyplní.

Jenže generaci Z se také někdy pejorativně říká „generace sněhových vloček“. Mladší ročníky jsou údajně citlivější, emocionálně nestabilní, zaměřeni na sebe, přičemž věří ve svou výjimečnost. Přitom se ale hroutí z každé maličkosti a kvůli jejich citlivosti se dokonce přepisují knihy, aby neobsahovaly urážlivé nebo hanlivé výrazy.

Například klasiky od Roalda Dahla, jehož romány už pobavily miliony dětí, najednou nesmí obsahovat některé výrazy. Aktivistům se nelíbí, že v románu Karlík a továrna na čokoládu je Augustus Gloop označován jako tlusťoch nebo že paní Prevítová z knížky Prevítovi je škaredá.

Chtěl bych věřit, že „sněhová vločka“ je jen zjednodušující nálepka, která označuje pouze určitou část populace. Bohužel výzkumy ukazují, že lidé, kteří jsou zaplaveni informacemi a pod tlakem neustálých notifikací ze sociálních sítí, mají velmi křehké duševní zdraví a cítí se být ohroženi nenadálými událostmi v reálném světě.

Neříkám, že by měla být generace Z záměrně vystavena stresu, ale jakási obrněnost je na místě. Protože pokud svět přenecháme generaci, která se ze všeho hroutí, může se zhroutit i celá naše západní civilizace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz