Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak statečný senior (76) zastavil nevychovaného španělského teenagera v českém vlaku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Příběhy ze života: Obyčejná cesta, neobyčejný hrdina.

Článek

Vlaková souprava Českých drah jedoucí z Prahy přes Pardubice a Brno do Bratislavy a dál… se proměnila v arénu spravedlnosti. 76letý hrdina z Brna, pedagogicky nekompromisně seřval španělského teenagera za jeho neurvalé chování vůči české seniorce a její vnučce.

Ergo kladívko, jak vše vlastně proběhlo?

Zanedlouho, co se zpožděný vlak národního dopravce rozjel, v otevřeném vagonu se rozehrála scéna, která připomínala spíše epizodu z telenovely než běžnou cestu středoevropskou veřejnou dopravou.

Španělský nevychovaný mladíček (cca 18 let stár, ale se sebevědomím aspoň na 35 let),vybaven všemi atributy moderního puberťáka - sluchátka v uších, hlasité křičení do mobilu i na kamarády ve vlaku a již zmíněné kardinálně nafouklé ego – se choval neurvale k ostatní cestující veřejnosti.

Netrvalo dlouho a jeho hrubé poznámky byly směrovány na postarší českou ženu (cca 65 let) a její nevinnou osmiletou vnučku. Vadilo mu, že ho starší dáma zdvořile napomenula, že si má ztlumit hudbu, koneckonců byli v tichém oddíle. A také že odhazuje odpadky ( a drobí zbytky od svačiny) po zemi.

Mladík spustil směs anglických a španělských nadávek. I když seniorka nebyla zrovna kadet na jazyky z tónu a gestikulace toho „dacana z Pynenejského poloostrova“ – jak jej později popsala kamarádkám v královopolské cukrárně – jí bylo nad slunce jasné, že mladík je na ni sprostý.

Nadto povýšenou nerespektující gestikulací naznačoval, že česká stařenka prý smrdí a posléze ťukáním na čelo, že její vnučka je naprosto imbecilní. Vše si navíc nahrával na smartphone a posílal svým kumpánům, asi do Španělska.

Zřejmě si myslel, že mezinárodní doprava mu poskytuje mezinárodní imunitu. To se ale zmýlil, kluk jeden nevychovaná.

Z temného kouta vlaku za chvíli vystoupil moravský senior (76), jako by z něj vzešel sám duch Tomáše Garrigeua Masaryka, aby bránil čest slušných českých (resp. moravských) žen.

„Mladíku, co si to dovoluješ?“ zahřměl perfektní brněnskou angličtinou jeho hlas, který by probudil i sochu Jošta na Moravském náměstí. Ostatní cestující bez zbytečného odkladu ztichli, protože nikdo nechtěl riskovat, že bude dalším cílem tohoto jednočlenného morálního komanda.

„V České republice se starším lidem projevuje úcta!“ pokračoval senior, zatímco teenager se začal pomalu krčit do svého sedadla. „A když už jsi v naší zemi, tak se podle toho chovej! Naše země, naše pravidla!“ přidal další dávku etické slovní munice, kterou by záviděl i nejpřísnější španělský frankistický generál.

Jako by se v seniorovi probudil zapomenutý duch pedagoga, kterým ostatně skoro 40 let úspěšně byl.

Sečteno - senior svého jihoevropského protivníka pořádně „zpéroval“.

Španělský mladík, který zřejmě nikdy nebyl konfrontován s takovou mírou autority, nakonec rezignoval a (docela nerad) se hodné paní i její kouzelné vnučce omluvil.

To, co se stalo potom, se zapsalo do historie vlakových souprav našeho národního dopravce - cestující začali spontánně tleskat.

Epilog

„Skláním se před jeho odvahou,“ prohlásil jeden z cestujících, zatímco další přidávali své chvály. „Konečně někdo ukázal, že se v tomto světě stále najdou lidé, i mimo senátora Vystrčila, kteří se nebojí postavit za správnou věc,“ řekl další.

Sám senior si svou popularitu moc nepřipouštěl. „Dělal jsem jen to, co by měl udělat každý slušný člověk,“ prohlásil skromně, když se ho novináři, včetně autora tohoto prestižního blogu, ptali na jeho nevšední čin.

A tak zatímco vlak pokračoval ve své cestě do Bratislavy a následně do země kontroverzního pana Orbána, cestující měli na paměti, že pravé hrdinství může přijít z jakéhokoli kouta. A občas je dobré mít ve vagonu seniora z Brna, který neváhá použít své celoživotní pedagogické dovednosti ve prospěch cestující veřejnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz