Hlavní obsah
Aktuální dění

Sebevražda deváťáka ze ZŠ Kotlářská: Učitelka tvrdí, že šikana trvala dlouho a vedení ji ignorovalo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Brněnskou ZŠ Kotlářská otřásla v lednu 2024 tragédie. Žák zdejší deváté třídy spáchal sebevraždu. Podle odcházející učitelky, která chce zůstat v anonymitě, nebyla tato událost izolovaným incidentem.

Článek

Kauza ZŠ Kotlářská Brno: Vyjádření odcházející učitelky

O situaci, která panovala na ZŠ Kotlářská v Brně, se odcházející učitelka rozepsala v anonymním módu v úterý 9. července 2024 odpoledne ve veřejné facebookové skupině Učitelé +. Tento její příspěvek následně veřejně vyšel také na učitelském webu Pedagogicke.info.

Podle této pedagožky byla lednová sebevražda žáka devátého ročníku vyvrcholením dlouhodobého problému se šikanou na škole, kterou vedení ZŠ Kotlářská Brno údajně dlouhodobě zametá pod koberec.

„Jeden/Jedna z kolegů/yň se vyjádřil/a v jedné ze tříd, že odchází kvůli vedení, žáci nám poté řekli, co se vlastně stalo danému chlapci v deváté třídě. Šikana tam trvala dlouho, ale v různých třídách zřejmě různě nebo nepatrně. Vyeskalovala v deváté třídě. Kamarádi tohoto chlapce o něho měli strach a svěřovali se vedení, že nevypadá dobře, že jim občas napíše, že chce umřít, že je to tam už opravdu zlý. Chodili opakovaně za paní zástupkyní a ta jejich prosby odmítla, že jsou to „klučičí věci.“ Po smrti daného chlapce se rozhodla, že je třeba tyto žáky umlčet a posbírala, co všechno kde vyvedli a posílá na ně OSPOD. Tito žáci teď mají představu, že být na OSPODU je trest,“ napsala odcházející pedagožka ve svém anonymním prohlášení.

O ničem nemluvte. Kluk měl svoje problémy. Tečka

Podle její výpovědi byla situace na ZŠ Kotlářská již delší dobu neudržitelná. „Na naší škole existuje bodový systém, ale žádným jiným způsobem se s třídami či kolektivy nepracuje. Snaha učitelů zlepšit situaci se často setkávala s neochotou a lhostejností ze strany vedení. Škola se soustředila výhradně na sportovní dny, které však nebyly organizovány jako stmelovací akce,“ popsala učitelka atmosféru na škole.

V deváté třídě, kde došlo k tragédii, byla situace obzvláště vážná. Třídní učitelka údajně nedokázala nastavit hranice a přestupky žáků často přehlížela. Incidenty, jako hajlování v Osvětimi, menší fyzické napadení učitelů nebo polévání židlí ředidlem, byly údajně běžnou součástí školního života.

Po lednové sebevraždě žáka devátého ročníku čekali učitelé ze ZŠ Kotlářská Brno na prohlášení a podporu ze strany vedení. „Nepřišlo nic. Pouze velmi povrchní email od pana ředitele až po tom, co se po škole začaly šířit konspirační teorie,“ uvedla učitelka. Následná reakce vedení byla podle ní nedostatečná a povrchní. Truchlení trvalo asi týden, poté bylo sundáno parte a pomník před školou byl odstraněn. Hlavní instrukce zněla: o ničem nemluvte, kluk měl asi nějaké svoje problémy, tečka.

Po sebevraždě se situace ve třídě ještě zhoršovala

Přístup vedení k řešení šikany byl podle vyjádření odcházející pedagožky laxní a nesystémový. Po sebevraždě se navíc situace ve třídě dále zhoršovala. Na horách tři žáci z této třídy natočili spolužáka na toaletě a video zveřejnili na sociálních sítích. Ředitel však viníky z akce pouze osobně odvezl a situaci zametl pod koberec pod nátlakem rodičů.

„Dobrá, o sebevraždě víme velmi málo, ale zde bylo vše jasné. Žáci nedostali zhoršenou známku z chování, jelikož se hlásí na prestižní školy a pan ředitel na poradě řekl, že nemá cenu chlapcům „ničit životy.“ Rodiče těchto žáků hrozili škole inspekcí, na kterou všichni neradi vzpomínali, takže radši všechno zameteme, než údajná stížnost inspekci – i to bylo řečeno na poradě. Tito žáci dostali totiž už tři tresty, nebylo tedy možné požadovat další. Tresty byly: odvezení z lyžáků v polovině trvání této akce, udělení 20 kárných bodů, které vedly k důtce, ačkoliv měly svou hodnotou zajistit nejméně 2 z chování a také jejich automatická neúčast na letní sportovní akci. To je vše. Už o tom hlavně nemluvme, situace je vyřešena,“ napsala dále odcházející učitelka.

Po tomto incidentu na horách rodiče sepsali otevřený dopis, aby žáci 8. a 9. ročníků na ZŠ Kotlářská Brno neměli spojené tělocviky, jelikož zde od sebe odkoukávali agresivitu. „Ředitel dopis vztekle zabavil na vrátnici, kdy ho učiteli a jednomu tatínkovi vytrhl z rukou. „Vždyť to je nesmysl, však stačilo jen říct…“ Na naší škole není žádná šikana, všechno se řeší, zaznívalo od vedení. Přitom další žák/žačka přestal/a chodit do školy, rodiče rozhodli, že bude doma na IVP. Jeden z kamarádů od zemřelého žáka od ledna nebyl ve škole. Paní zástupkyně se o tomto žákovi vyjadřovala vždy s despektem a když se na poradě probíralo jeho hodnocení, smála se. Nebylo možné jej ani dostat do školy. Když se dozvěděl, že nebude hodnocen a lekl se, že by musel do školy znovu přijít, napsal zoufalý a velmi naštvaný email jedné z vyučujících,“ zaznělo ještě v prohlášení odcházející pedagožky.

Ze ZŠ Kotlářská odcházejí pryč učitelé i děti

Radní městské části Brno-střed zatím neplánují změny ve vedení školy, ačkoli se situací zabývali na jednání v pondělí 8. července 2024 a dál se jí budou věnovat. „Rada městské části se dnes na svém zasedání zabývala postupem při řešení situace na ZŠ Kotlářská. Setkala se s ředitelem školy a organizuje další setkání s rodiči a učiteli. Vedení městské části je nadále v kontaktu s Českou školní inspekcí,“ uvedl mluvčí radnice Michal Šťastný.

Jak uvádí Česká televize, někteří rodiče se vzhledem k situaci na ZŠ Kotlářská rozhodli přehlásit své děti na jinou školu. Z druhého stupně této školy rovněž odchází 12 učitelů, kteří dávají hromadnou výpověď. Odcházejícím pedagogům vadí šikana směrem k učitelům i mezi žáky; poukazují navíc, že tuto situaci odmítá vedení školy řešit.

„Dal/a jsem žádost přes externí osobu podnět ČSI. Jednání proběhlo, trvalo tři hodiny, ČSI na počátku nezajímalo, že nás chce 12 odejít, že to se stává, no tak se najdou noví učitelé, a kluk zemřel…víte, to není v naší kompetenci… nechápali jsme. Jak kdyby se potvrdilo všechno, co říkali ostatní kolegové. Zápis z jednání dodnes není…i přes urgenci. Další podnět podala také Policie ČR a údajně i jedna matka. ČSI přišla do školy až na začátku června. Tedy všechno přišlo pozdě. V této době už měli učitelé situace ve škole dost a našli si nová místa (10 učitelů, z toho 8 třídních a 2 asistentky). Škola se dále rozkližovala přítomnou šikanou žáků a v podstatě bossingem ze strany vedení. Na závěr roku žáci zničili záchody, bylo to i v médiích, ale v průběhu roku bylo ve škole zničených víc věcí. Tak na koho se můžeme obrátit?“ ptá se odcházející učitelka ve svém anonymním prohlášení.

Ředitel školy Libor Zřídkaveselý ve vyjádření pro Brněnskou drbnu tvrdí, že škola zajistila šest nových učitelů a že všechny podněty byly řádně řešeny. „Všechny podněty jsme řešili,“ říká Zřídkaveselý a dodává, že pro příští školní rok je pro chod školy vše zabezpečeno.

Zdroj:

http://www.pedagogicke.info/2024/07/ze-socialnich-siti-causa-zs-kotlarska.html

https://www.facebook.com/groups/uciteleplus/permalink/7762564687160403/

https://brnenska.drbna.cz/zpravy/30686-radni-mestske-casti-brno-stred-zatim-neplanuji-zmeny-ve-vedeni-zs-kotlarska-ktere-udajne-neresi-sikanu.html

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/regiony/deti-v-brne-sikanuji-spoluzaky-i-ucitele-pedagogove-davaji-vypoved-350868

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz