Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nepřesnosti v článku o milosti prezidenta Havla pro syna Věry Čáslavské

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Popis celé události je bohužel zkreslený v neprospěch uvedené milosti.

Článek

Nevím, odkud brala paní Veronika Zoubková informace, které použila v článku, ale má tam několik podstatných nepřesností. Jako první chybí přesnější popis střetu syna s otcem s následkem smrti otce. Stalo se to na taneční zábavě, kde opilý otec se „montoval“ do vztahu syna s jeho dívkou na tanečním parketu. Otec, který byl alkoholikem a měl již narušený mozek, dostal při sporu od syna facku, která byla pro jeho narušený mozek posléze smrtelná. Normálně se totiž na facku neumírá. V článku chybí informace, že paní Věra Čáslavská byla sestrou paní Havlové. Toho komunističtí prokurátor a soudci (zůstali ve funkci i po sametové revoluci) zneužili a kvalifikovali neúmyslné zabití jako otcovraždu.

Další hrubá chyba je v dílce trestu. Rozsudek byl 14 let v nejtěžší nápravné skupině (zde autorka uvedla chybně pouhé 4 roky). Protože se jednalo o zmanipulovaný rozsudek s cílem poškodit jak paní Čáslavskou, tak i rodinu prezidenta, tak prezident použil své právo udělit milost, vzhledem k brutalitě trestu a k vlastním zkušenostem s vězením. Učinil tak s vědomím, že to bude proti němu zneužito, ale nechtěl, aby synovcovi zasáhlo vězení tak dramaticky do života (14 let v nejtěžší nápravné skupině!) Komunistická opozice to však nadále používala k očerňování prezidenta Havla i paní Čáslavské. Brutální zneužívání překroucené pravdy pak dohnalo paní Čáslavskou i k těžkým psychickým problémům (syn otcovrahem!), i když šlo vlastně o nešťastnou náhodu, takže šlo právně pouze o zabití, a ne o otcovraždu. Případ se komentoval ve většině evropského tisku. K celému případu se dokonce vyjádřila švýcarská justice, která provedla rozbor celého případu z přísně právního hlediska. Já z této zprávy volně interpretuji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám