Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Tato křižovatka dělá řidičům velké potíže. Mnozí udělají zásadní chybu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: ilustrace Vlom.cz

Křižovatky ve tvaru T jsou zdánlivě jednoduché, přesto existuje situace, při níž velká část řidičů udělá chybu. Neplatí totiž pouze pravidlo pravé ruky, ale i pátý odstavec § 21 o odbočování.

Článek

A to celé řešení manévru v situaci na obrázku značně komplikuje. Pokud není křižovatka řízena světelnými signály ani dopravními značkami, platí přednost zprava. Zároveň však platí pravidlo o povinnosti řidiče, odbočujícího vlevo, udělit přednost protijedoucímu vozidlu.

Odstavec 5., paragrafu 21 přesně říká: „Řidič odbočující vlevo musí dát přednost v jízdě protijedoucím motorovým i nemotorovým vozidlům, jezdcům na zvířeti, protijdoucím organizovaným útvarům chodců a průvodcům hnaných zvířat se zvířaty, tramvajím jedoucím v obou směrech a vozidlům jedoucím ve vyhrazeném jízdním pruhu, pro něž je tento jízdní pruh vyhrazen, a cyklistům jedoucím v jízdním pruhu pro cyklisty.“

Správné řešení křižovatky

Jak si tedy poradit, tak aby to bylo v souladu s předpisy?

1. modrý vůz jako první najede do křižovatky, ale neprojede jí

2. žluté auto dává přednost červenému autu po své pravici

3. červené auto nemá v tu chvíli žádný vůz po své pravici před křižovatkou, a tak ji celou projede

4. žluté auto projede křižovatkou

5. modré auto, které celý manévr zahájilo projede křižovatkou jako poslední

Správná odpověď tedy zní: První křižovatkou projede červené auto, druhé žluté auto a poslední modré auto.

Záludnost úzké silnice

V praxi se ovšem řidiči navíc mohou setkat se situací, kdy v reálu není na podobný manévr s najížděním do křižovatky dostatek prostoru a vozidla by se nedokázali poté vyhnout. Jak z toho v praxi ven?

Jeden z řidičů se vzdá své přednosti a dá očividně najevo svůj úmysl nevjíždět do křižovatky a projet jí jako poslední. Řidiči by se v takové situaci neměli agresivně hrnout do křižovatky a dokázat spolu na dálku komunikovat a používat selský rozum.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz