Hlavní obsah
Rodina a děti

Mámy na mateřské patří v mateřských školách mezi nenáviděné rodiče

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Je na mateřské, je doma s druhým potomkem, přesto dává své prvorozené dítě do školky.

Článek

Matky na mateřské to dneska nemají vůbec lehké. Výše státního příspěvku není nijak závratná a vyjít s těmito penězi, když byl člověk zvyklý na mnohem vyšší příjem, není jednoduché. Na druhou stranu, děti nejsou povinností. Kdo je chce, měl by si umět spočítat, zda je dokáže uživit.

Nejde ale jen o peníze. Matky na mateřské trápí i pohled společnosti. Někteří je obdivují za to, že zvládají péči o dítě, rodinu i domácnost. Jsou však i tací, kteří je doslova nesnášejí. Tento konflikt paradoxně často vzniká právě v mateřských školách.

Bude chodit do školky?

Mít dvě nebo více dětí není nic neobvyklého. Dříve nebo později nastane situace, kdy první dítě dosáhne věku, kdy může začít chodit do školky, zatímco matka je stále doma s druhým dítětem. A zde nastává problém: Co dál? Má se první dítě poslat do školky, nebo zůstat doma s matkou a druhým sourozencem?

Z pohledu logiky a správného vývoje dítěte je ideální, aby do školky chodilo. Mateřská škola poskytuje řadu benefitů pro děti i jejich budoucí vzdělávání a sociální rozvoj. Pobyt ve školce umožňuje dětem rozvíjet důležité sociální dovednosti, jako je spolupráce, komunikace a řešení konfliktů. Učí se empatii a vzájemnému respektu, což jsou klíčové hodnoty pro jejich budoucí život. Mateřská škola dětem postupně představuje pravidla a normy společnosti hravou formou, která odpovídá jejich věku.

Kromě sociálních dovedností pomáhá školka také rozvíjet kognitivní schopnosti dítěte. Učitelé prostřednictvím her stimulují myšlení, řeč i jemnou motoriku. Děti se učí základní dovednosti, jako je poznávání barev, tvarů, čísel a písmen, což jim usnadňuje přechod do základní školy. Kromě toho se ve školce účastní kreativních a fyzických aktivit, které jim umožňují rozvíjet své talenty a zájmy.

Mateřská škola také podporuje budování sebevědomí a samostatnosti. Děti se v tomto prostředí učí přijímat výzvy a překonávat překážky, což jim dodává důvěru ve vlastní schopnosti a učí je rozhodovat samy za sebe.

Nenáviděný rodič

To, že je matka na mateřské, se pochopitelně brzy rozkřikne. Dozví se to ostatní rodiče i učitelky. A právě zde vzniká problém. Z matky na mateřské se stává doslova nenáviděný rodič. Proč? Protože je doma, a tudíž není důvod, aby své dítě dávala do školky. Z pohledu učitelek je to rodič, který jim přidělává práci. Mají tam dítě, které by mohlo být doma, ale není. Jenže učitelky by si měly uvědomit, že pokud by toto dítě nebylo přihlášeno, přijde tam jiné. Z jejich pohledu by bylo ideální, aby dítě bylo přihlášeno, ale do školky nechodilo – bylo by tak o jedno dítě méně a větší klid.

Problémy s matkou na mateřské mají i někteří rodiče. Často mají přátele, jejichž dítě se do školky nedostalo, a mají pocit, že dítě matky na mateřské zabírá místo těm pracujícím, kteří umístění dítěte opravdu potřebují. Pokud byl jejich potomek první pod čarou, matku na mateřské doslova nenávidí.

Hleďte si svého

Jak to vyřešit? Jednoduše. Hleďme si svého. Je věcí každého rodiče, zda své dítě do školky dává, nebo ne. Faktem je, že na školku má právo každý. A znovu je třeba připomenout, že dobře vedená mateřská škola má pro vývoj dítěte naprosto zásadní, nenahraditelný vliv. Proto je správné, že do ní chodí i děti rodičů, kteří jsou doma s druhým dítětem.

Anketa

Dávali byste dítě do školky, když jste na mateřské?
Rozhodně ano
69,1 %
Spíše ano
6,7 %
Spíše ne
7,5 %
Rozhodně ne
16,7 %
Celkem hlasovalo 2031 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz