Hlavní obsah
Zdraví

Jak přežít letní vedra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Barešová

Každé léto si pro nás připraví pár tropických dní i nocí a letos si to právě užíváme. Někdy je to k nesnesení, ale klimatizace a větráky taky nejsou ideální. Čím ještě ochladit tělo?

Článek

Asi nejlepší je trávit úmorné léto někde u vody, ale každý nemůže, musíme pracovat a odpolední siesta, jak ji mají v jižních státech, se nás netýká. Naše orgány se prohřívají a také se jim to nelíbí, tak můžeme pociťovat nejrůznější nepříjemné příznaky. Pocity horka, neklid, zarudnutí očí nebo obličeje, bolesti hlavy, pálení žáhy, tmavá moč, zácpa, živé sny či rychlý puls. Pokud podobné stavy pociťujete, je za tím převaha horkosti.

Větrání klimatizací a ventilátory není ideální, mohou tím trpět záda i jiné části těla, protože chladný vzduch je sice příjemný, ale pokud nás „ofoukne“, tak to může způsobit i dlouhodobé bolesti. Sama s tím mám zkušenost, když jsem seděla 20 minut u větráku, který foukal na rameno a dodnes se mi i po více než 10 letech ozývá.

U nás sice máme horká léta, ale v jiných částech Země mají vedra dlouhodobá a umí si s tím poradit. Pro svou osvětu jsem pátrala, jak to řeší třeba čínská medicína a pak některé věci vyzkoušela. Věřím na ni už dlouho a pomáhá mi v běžném životě. Učí zachovávat v těle rovnováhu a tím předcházet nemocem. Pro horká období radí tělo ochlazovat a v zimě zase zahřívat. Nikoli jen vně, ale i uvnitř těla. Potraviny, nápoje i koření rozděluje na ochlazující a zahřívací a podle toho je využívá k aktuálním potřebám.

Pro toto horké období je vhodné zařadit zejména ochlazující potraviny, které nám dodávají JIN energii. Pak se nám ochlazuje krev, pročišťuje horko a toxiny v těle. Kdo trpí na horkosti, ten by to měl vyzkoušet. Týká se to nejen potravin, ale i kuchyňské úpravy a koření.

Vhodnější je syrová strava bez tepelné úpravy, případně krátce vařená jídla nebo smoothies. Z ovoce vybíráme banány, citrusy, meloun, ananas, méně jablka a hrušky. Zelenina s ochlazujícím účinkem je okurka, salát, rajčata, celer a listová zelenina. Z obilovin je vhodné volit sóju, tofu, kukuřici, ječmen, dlouhozrnnou rýži a mango. Dále pak sýry, jogurty a králičí maso, k pití zelený a mátový čaj nebo minerální vody. Vhodné koření: sójová omáčka, mořské řasy.

Ale jako ve všem, i tady platí, že nic se nemá přehánět, tedy volíme podle chuti a svojí potřeby. A hlavně posloucháme svoje tělo a snažíme se mu ulevit. Krásné léto.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám