Článek
Ten můj má někdy odvahu, jindy strach, ale když si vařím dietní jídlo, tak chodí okolo jako mlsný kocour a kouká, co by se přiučil. Nejradši má ovšem maso. Vymýšlí marinády a taky za ně utrácí, což považuji za nesmysl, protože se na ni vždycky najde něco v kuchyni. Dát za marinádu peníze zbytečně a pak jí většinu vyhodit, protože nenajde využití, to je škoda. Takhle ženská neuvažuje. A tak mě napadlo sesmolit pár zásad, které se dají využít. Jsou to takové ty běžné věci, které se ženy zpravidla učí jedna od druhé a instinktivně.
Začnu marinádami, jsou to čáry, které umí maso zjemnit a dodat správnou chuť. Základem je olej, sůl, lžička cukru a trochu vody. Podle masa se přidává koření a přísady:
- protlak nebo kečup a směs koření (hovězí i vepřové, směs s pepřem a paprikou, popřípadě na gril)
- hořčice a směs koření (maso jakékoli, směs třeba do mletých mas nebo na gril)
- pivo, víno nebo trocha jiného alkoholu (maso změkčuje)
- nasekané bylinky (šalvěj, tymián, provensálské koření)
- na ryby se hodí citrón
- na marinádu se hodí i bílý jogurt, který se okoření bylinkami či oblíbeným kořením a maso se v něm nechá odležet (použít spíš na bílé maso, případně ryby)
Aby byl steak správně marinovaný, chce to naložit maso o něco dříve. Na grilování nebo opékání na pánvi aspoň na dvě hodiny, ale klidně i den dopředu.
Nebudu rozebírat marinády pro přípravu pečených mas, to už je trochu vyšší alchymie a vůbec ne vaření omáček, přestože to zase není taková věda. Tohle je jen takový základ pro rychlé vaření nebo grilování.
V kuchyni se dá experimentovat a kouzlit. K dobrému steaku pak stačí pečivo, pečené brambory, grilovaná zelenina nebo zeleninový salát a oblíbený nápoj. Pak už je zpravidla muž docela spokojený.