Hlavní obsah
Jídlo a pití

Pár potravin, ze kterých nám může být pěkně šoufl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Zaujal mne článek o potravinách, ze kterých nám může být opravdu špatně a rozhodla se přidat trochu své polívčičky k rozmnožení bakterií.

Článek

Článek obsahoval deset nejrizikovějších potravin, z kterých nám může být pěkně špatně a nejen tím, že se jich přejíme. Některé mě nevyvedly z míry, ale něco mě překvapilo. Například listová zelenina, bobule nebo brambory.

Je pravdou, že téměř každá potravina může přivodit za určitých podmínek nevolnost. Představa neomytého salátu, po kterém se prohánějí slimáci, hnízdí tam všelijaký hmyz a pár týdnů na něj prší, asi mnoho chuti k jídlu nedodá. Samotnou by mě jistě nenapadlo koupit si ho a hladově sníst po cestě domů. Tohle by udělal asi jenom otrlý jedinec. Podobně by to nejspíš bylo s květákem a brokolicí. Babička by mi při konzumaci něčeho nemytého pokaždé dala pohlavek. Ani ve škole nám při praxi nikdy neradili jíst nebo vařit neomyté věci, jak si občas přečtu na internetu nebo vidím v některých pořadech o vaření.

Dostalo se mi i poučení o rybách, a ačkoli mám ryby ráda, ke konzumaci přistupuji velmi opatrně nejen kvůli kostičkám. Možná bych snědla poněkud odleželé maso, ale rozhodně ne rybí. Taky vím, že poškozenou konzervu je nejlépe vyhodit. Může totiž obsahovat oblíbený jed, po kterém některé krásky zkrásní. Ovšem konzumován ústy na krásu nepůsobí.

Z vajec mám podvědomou hrůzu nejen z důvodu cholesterolu. Občas si je dám, ráda, ale při uskladnění v ledničce dbám, aby se skořápky nic nedotýkalo a po manipulaci s nimi si raději řádně myji ruce. Jistota je jistota. Skladování vajec je upraveno předpisem a teplota nesmí přesáhnout 18 stupňů Celsia. O to víc mě zaráží, když v některých obchodech vidím vajíčka ležet volně uskladněná na regálech i v létě. Z takových, pokud tam budou dlouho, nám šoufl opravdu bude, i kdyby byla vařená.

Bramborový salát nebudu komentovat, protože tam je rizikové snad všechno. Vynechám-li, že je to mana, zdrojem možné nákazy jsou nejen bakterie ze zeleniny, čerstvá majonéza, v některých domácnostech i skladování. Vyprávění o dojídání salátu ještě na silvestra mi připadá hodně dobrodružné, je vidět, že některé žaludky a žlučníky snesou hodně. Inu, domácí je domácí. V krámě by to neprošlo. Kontrola prodeje pátečního salátu ještě v pondělí dopoledne byla, za dob mých profesních začátků, spolehlivá tutovka. A v některých obchodech to funguje pořád, akorát něco se přece jen změnilo. U baleného salátu se nechá zmizet datum spotřeby. Tohle už však, naštěstí, sleduji jen jako konzument.

Kromě sýrů, zmrzliny, rajčat a bobulí, by za zmínku stálo i maso, protože nešvarem v kuchyni může být, ve snaze ušetřit nádobí, krájení syrového a vařeného masa, či jiných ingrediencí, na jednom prkénku. Platí, že jídla přímo konzumovaná se nikdy nemají krájet na ploše, které se dotýkaly potraviny tepelně neopracované. Varem se lecjaké bakterie zničí, ovšem zkonzumované přímo nás mohou přímo ohrozit. To přece za jedno ušetřené čisté prkénko anebo nůž nestojí!

Zdroj: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-69?text=69%2F2016

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám