Hlavní obsah
Jídlo a pití

Pohoštění - namazaný chléb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Barešová

Do oslavy konce roku se ještě dá stihnout. Chce alespoň jednu noc a den proležet.

Článek

Slané dorty mají při oslavách naši oblibu, a tak zkouším další tvary a nápady. Nejlepším základem je světlý toastový chléb, který se dá všelijak tvarovat a využít. Tmavý není tak chutný a díky své konzistenci potřebuje delší dobu na proležení. Světlý chléb stačí namazat a nechat jeden den a noc odležet a pak ozdobit do konečné fáze.

Není dobré chléb něčím plnit a když ano, pak něčím, co je pokrájené, aby nebyl problém při podávání. Plátky šunky nebo salámu se při dělení proleželého chleba vymstí, porce se potrhají a práce přijde vniveč.

V poslední době je naší nejoblíbenější pomazánkou směs tvarohu, soli, malé majolky, pomazánkového másla a zhruba 150 g drcených sušených rajčat. Obvykle není třeba přidávat další koření, protože ze sušených rajčat je skvělá pomazánka. Do slaného chleba se příliš dietní pomazánka nehodí, jinak to bude tuhá slaná buchta.

Když je základ hotový, vrchní zdobení je věcí fantazie. Neosvědčují se měkké salámy a šunka, brzy okorají, ale pokud hodláte občerstvení podávat brzy po nazdobení, proč ne.

Foto: A. Barešová

chléb

Další pomazánky, které lze do chleba využít:

Křenovka

Pomocí masového mlýnku umeleme kus křenu, 2 uvařená vejce, 150 g měkkého salámu, 3 naložené okurky, 100 g tvrdého sýra, přidáme sůl a pepř a potom vše smícháme s majolkou. Množství záleží na hustotě pomazánky. Pokud by bylo třeba trochu rozředit, může se přidat ještě trochu láku z okurek. Vše se promíchá a natírá na rohlíky.

Sýrová s česnekem

Tuhle dělala babička tak, že rozmačkala 2 větší tavené sýry se šunkou, přidala 2 stroužky česneku, majonézu a všechno rozmíchala do hladka. Zpravidla ani nesolila, ale pokud by bylo třeba, může se přisolit. Tohle byl celý zázrak, který na rohlíku všem chutnal a mělo to opravdu „grády“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám