Hlavní obsah
Jídlo a pití

Sirup z černého bezu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: A. Barešová

Já vím, zavařovat se nikomu nechce. V dnešní době koupíme všelijaké sirupy, šťávy, džusy, limonády.

Článek

Jenomže doma je doma, zpracování je zajisté šetrnější, přesně víte, co se s nápojem dělo, a taky do výsledku můžete vložit svojí pozitivní energii a lásku.

Když si koupím anonymní krabici s džusem, nejen že nevím, kolik éček tam kdo dal, ale ani jak se u toho tvářil, či zda nemyslel zrovna na něco negativního. Zatímco u domácí šťávičky strávím pěkný den a pak si na ní pochutnávám ještě kdovíjak dlouho. Pevně věřím, že je v ní pak více Céčka, než éček, i když jistá si tím, samozřejmě, nejsem. Jisté je jen to, že nápoj s bezinkovým sirupem i štamprlička chutnají výborně a neurazí ani návštěvu. Chcete-li to vyzkoušet, můžete se realizovat se mnou.

Budete potřebovat zavařovací hrnec na šťávu nebo odšťavňovač. Já používám hrnec, šťávu získám teplou cestou. To je sice k vitamínům méně šetrné, ale i tak, myslím, zbydou. V odšťavňovači by byla šťáva získána za syrova, avšak její konzistence bude hustší a možná by to chtělo přecedit. Pro získání základu se dají použít obě cesty.

Celé plody zralého černého bezu i se šťopkou dám do hrnce, zatopím pod kotlíkem a kuličky odpařím. V horní vrstvě zbyde odpad, v mezivrstvě šťáva, kterou zcedím. Šťávu nechám pořádně vykapat, nejlépe do druhého dne, kdy ji stočím a přeliji pomocí měřidla (například půllitru) do jiné nádoby. Pak začínám přidávat ingredience na ochucení.

Takže i vy pečlivě odměřujte, ať víte, kolik čeho přidat a taky hlídejte, aby vám šťáva z hrnce nevytekla, až přidáte cukr. Poměr cukru je 1,7 kg na 1 litr šťávy. Cukr se rozpustí a šťávu necháme přejít varem, když se do ní ještě přidá na ochucení na 1 litr přibližně 1,5 g kyseliny citrónové. Raději méně, přidat se dá, ale ubírá se těžko. Pomocí kyseliny šťáva dostane tu správnou chuť a zároveň se konzervuje.

Při bublání se na povrchu tvoří pěna, vařte raději pozvolna a opravdu nechte jenom přejít varem. Případné nečistoty odstraňte. Pak se šťáva nechá vystydnout a naplní se do vhodných skleněných nádob.

Sama mám zkušenost, že hotový sirup před varem ještě trochu naředím, aby nebyl příliš hustý. Chci-li přidat trochu lihoviny a udělat si sladké likérové lepidlo, tak oddělím část šťávy a přiliji vodu a pak trochu vodky, rumu nebo slivovice. Ne moc, ale samozřejmě nechám na vás, podle chuti. Alkohol rovněž konzervuje a takový likér je výborným lékem při nachlazení. Černý bez je bezva bylinka, čistí tělo a pomáhá. Troška alkoholu podle čínské medicíny zahřívá, takže všeho s mírou a pro svoje zdraví uděláte z mála moc.

Na závěr jednu malou radu od mojí babičky: do každé lahve se sirupem nalijte navrch lžičku lihoviny proti plísni. Nevím, jestli to má vážně tyto účinky, ale mně šťáva neplesniví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám