Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Byl zveřejněn počet přihlášek do jednotlivých oborů SŠ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Krauzová

V letošním roce měli žáci devátých ročníků možnost podat tři přihlášky do oborů vzdělání na SŠ. Počet přihlášených je tedy větší něž v minulých letech.

Článek

Když se v odkazu níže podíváme na počty přihlášených a kapacitu škol, vypadají čísla děsivě. Uklidnit nás trochu může poměr volných míst a počet žáků, kteří si dali školu na první místo. Budeme předpokládat, že žáci napíší testy přibližně stejně dobře nebo stejně špatně, jak chcete.

U státních čtyřletých gymnázií je to většinou 30 míst proti 40 - 60 přihláškám s nejvyšší prioritou, tedy 1:2.  Tedy nic dramatického. V pořadí s druhou a třetí prioritou čísla pak klesají. Tady můžeme počítat s tím, že když se části konkurentů zkouška nepovede, tak je tu naděje na přijetí celkem slušná. Podobně jsou na tom i státní lycea.

Větší zájem je v posledních letech o státní osmiletá gymnázia, tam se poměr mezi počty přijatých a počtem přihlášek s nejvyšší prioritou pohybuje kolem 1:4. Což nedává moc optimismu pro uchazeče. Na tyto školy se dostanou opravdu jen ti s nejlepšími výsledky přijímacích zkoušek a ti, kteří mají body navíc z různých olympiád a soutěží. Naději na přijetí dávají soukromé školy, kde se ty poměry pohybují 1:1.

U oborů jako je informatika, obchodní akademie, hotelnictví, elektrotechnika a podobné obory je poměr počet volných míst a prioritní přihláška 1:1 nebo 1:1,5. Trošičku nižší šance na přijetí budou mít ve velkých městech zdravotní sestry, tam je poměr i 1:2.

V druhém kole přijímacího řízení budou pravděpodobně na gymnáziích sem tam nějaká volná místa. Někdo se přestěhuje a vzdá se místa - a to je asi všechno. Výsledky budou známy 21. června. Druhé kolo bude pracovat s výsledky testů z prvního kola. Děcka, učte se!

Ve třetím kole pak už vše bude na ředitelích středních škol, soukromé školy budou určitě zájemcům o studium vycházet vstříc. V minulých letech jsem byla svědkem, že soukromá škola otevřela další třídu, aby vyhověla poptávce. Jenže toto vše se protáhne až do počátku prázdnin, a to nikdo nechceme. Děcka, učte se!

Toto jsou však jen hry s čísly, vše ale záleží na tom, jak ty naše děti napíšou CERMAT testy. Výsledky testů dostanou ředitelé středních škol, kteří potom určí pořadí a zadají ho do systému. Systém pak podle výsledků a priorit přiřadí žáka do daného oboru. Jak to bude v praxi vypadat. Děcka, učte se!

Zdroje:

Počty přihlášených: Microsoft Power BI

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz