Hlavní obsah
Rodina a děti

Co bere vaše dítě ve škole nebo před ní? VELO, VAPO či kratom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Krauzová

Jako rodiče jsme úplně mimo realitu. Dokud nepřijde průšvih, vůbec si nedovedeme představit, k čemu mají naše děti přístup.

Článek

Užívání níže uvedených látek je nebezpečné, a to hlavně v kombinaci s alkoholem nebo energetickými nápoji. Navíc u dětí způsobuje závislost a zdánlivě nevinné experimentování může vést k trvalé závislosti.

Za zcela normální a neškodné považují naše děti VAPE - VAPO a vapování, jedná se o jednorázovou elektronickou cigaretu, která je cítit jako žvýkačky Pedro nebo zubní pasta Perlička z našeho mládí. Jsou volně prodejné od 18 let, ale ze zkušenosti vím, že je prodají i čtrnáctiletým. Vzhledem k tomu, že nikdo nezná přesný obsah chemického koktejlu, je to minimálně zdraví škodlivé. V závěsu za vapem jsou jednorázové cigarety se zahřívaným možná tabákem. Na rozdíl od klasických cigaret dítě není cítit a chytit ho při činu je téměř nemožné.

Pokud doma najde malinké papírové pytlíčky ve tvaru žvýkaček Orbit dražé, tak máte tu čest s velem - velo nebo lyfty. Opět od 18 let volně prodejné sáčky plné tabáku, které se dávají pod ret na dásně. Tabák se postupně uvolňuje a dítě má najednou plno energie, ale špatně spí. Je podrážděné. Často lyfty užívají malí fotbalisté a hokejisté. Tabák je vysoce návykový, aby byl stále stejný účinek, musí se zvyšovat dávky. Mimochodem děti tabák i šňupají z ruky tak, jak to známe z filmů pro pamětníky. Šňupeček tabáku. Jako rodiče si toho pravděpodobně hned nevšimneme.

Hitem, kterému naštěstí už končí volný prodej, je HHC. Můžete je zatím koupit ve formě bonbonů, sušenek, propisek, ze kterých látku vdechujete. Naštěstí už je prodej zakázaný, ale zatím byznys kvete, po městě jezdí auta, která doplňují automaty a prodávají své zboží i přímo. Pravděpodobně byste to na svém dítěti poznali, je sjeté.

Volně prodejné bez věkového omezení je zelené bahno, bláto - kratom. Lístky asijského stromu, které se pijí v koktejlech a opravdu připomínají bahno, prý to chutná tak, jak to vypadá, příšerně. Takový nápoj zlepšuje náladu, způsobuje však nejen euforii, ale i návyk. Může způsobovat průjmy, zácpy, ale hlavně hubnutí. Když se dobře podíváte, před středními školami uvidíte studenty, jak bláto pijí.

Z nových drog, které si ale mladí užívají spíše na různých akcích, je třeba si dát pozor na omamnou látku Poppers, která se čichá z lahvičky. Dále tu máme anestetikum ketamin, jako evergreen marihuanu, LSD a společností tolerované drogy jako alkohol, cigarety a dovolím si sem zařadit i energeťáky - nápoje plné kofeinu a cukrů, které si může koupit i malé dítě.

Takto velmi široké nabídce, jak si ničit zdraví, jen málokdo odolá.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz