Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Didaktický test z češtiny: JPZ i maturita. Tipy a triky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Krauzová

Didaktické testy z češtiny ať už na přijímačky, nebo maturitní bez přípravy zvládnete jen stěží. Existuje několik postupů, které vám mohou pomoci.

Článek

Největším nepřítelem nejsou znalosti, tady neznalosti, ale čas. Na třicet otázek je hodina, v průměru tedy dvě minuty na otázku.

1. Berte test jako kvíz, nejprve si přečtěte otázky k textu, pak hledejte odpovědi podle „klíčových výrazů“, které se budou v textu dobře hledat. Číslo, vlastní jméno apod.

2. Zjistěte, které typy úloh vám nejdou a neztrácejte s nimi čas.

Cvičení typu: seřaď text, najdi chybu nebo vymysli slovo příbuzné podle zadání apod. jsou takové sázky do loterie, které vás mohou stát hodně času, ale nemusí přinést moc bodů.

Za seřazení textu jsou obvykle tři body, když se povede, žádný bod, i když přehodíte jen dva. Udělejte to napoprvé, pokud zbyde čas, k otázce se případně vraťte.

Stejně tak za úlohu najdi chybu v textu a napiš ji pravopisně správně, se přiděluje bod za každé správné řešení, ale body se odečítají v případě špatně napsaného slova. Dva dobře, dva špatně rovná se nula. V tomto cvičení není chyba v interpunkci, čárkách mezi slovy, ale v písmenech.

Při tvoření slov dávejte pozor na nářeční výrazy, chtějí pouze spisovné slovo.

3. Pokud si něčím nejste jisti, udělejte si značku do testu, pak se k tomu vraťte.

4. Pět minut před koncem si projděte záznamový arch a zkontrolujte, zda máte všechny odpovědi. Tam, kde nevíte, něco označte, třeba to vyjde. Ale pozor, ne každý rok se vyplatí: „Když nevíš, kroužkuj B.“

5. Do záznamového archu pište čitelně a pouze na vyhrazené místo. Dělají se výstřižky a to, co je mimo rámeček, tam prostě není.

6. Zkoušejte si starší testy na stránkách CERMATU, vyplatí se vám to. Cvičení jsou obdobná a zadání se také opakují.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz