Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Přihlášky jsou podané, co bude teď? Návod pro rodiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Krauzová

Proces přijímacího řízení začal podáním přihlášek a bude dál pokračovat až do přijetí žáků na SŠ. Jak to tedy bude probíhat?

Článek

Každý žák má v letošním roce možnost podat přihlášky až do tří oborů plus další dvě do oborů s talentovou zkouškou. I když podává přihlášku na jeden maturitní obor, bude mít možnost psát dva testy jednotné přijímací zkoušky, což je dobře, protože se počítá ten lepší výsledek. Celý proces digitalizovaného přijímacího řízení zajišťuje CERMAT prostřednictvím dipsy.cz.

Podle původních informací z konce listopadu měli žáci mít možnost měnit pořadí oborů na podané přihlášce do 20. 2. 2024, dnes platí, že pořadí můžete změnit pouze podáním nové přihlášky.

Žáci, kteří dělali v lednu talentové zkoušky na umělecké školy se 15. 2. 2024, někteří ještě dříve, dozvěděli výsledky talentové zkoušky pořadí uchazečů, které však není rozhodnutím o přijetí. Výsledky talentových zkoušek na sportovních gymnáziích měly být zveřejněny společně s výsledky JPZ 15. 5., ale naši žáci své výsledky už znají. Do 15. 3. 2024 mohou tito uchazeči měnit pořadí oborů na přihlášce, jak to jsme s rodiči zatím nezjistili, ale to přijde, máme čas.

Od 20. února do prvního března budou střední školy kontrolovat přihlášky a kontaktovat zákonné zástupce v případě, že něco není v pořádku.

1. března 2024 zašle systém ředitelům středních škol seznamy žáků, kteří u nich budou vykonávat zkoušky. Žáci by měli dělat zkoušky na škole, na kterou se hlásí a která je nejblíže jich bydlišti. Tuto informaci dostanou zákonní zástupci buď elektronicky, pokud podávali přihlášky před registraci, nebo poštou, a to nejméně 14 dní před konáním zkoušky. Na odeslané přihlášce i na pozvánce ke zkouškám bude kód, pod kterým bude žák psát testy.

Termíny přijímacích zkoušek jistě již každý deváťák zná, je to 12. 4. a 15. 4. pro páťáky 16. a 17. dubna.

Neznámo kdy, ale ti, co se při podávání přihlášek registrovali, uvidí výsledky testů v systému.

15. 5. 2024 budou zveřejněny výsledky zkoušky pro registrované v elektronickém systému a pro neregistrované na budově střední školy, tam pod přiděleným kódem. Školy výsledky pravděpodobně zveřejní i na svých webových stránkách. Je to o dva týdny později než v minulých letech.

Pozor žádný dopis o přijetí či nepřijetí nikdo posílat nebude. Zákonní zástupci si to musí zjistit sami. Nic nepotvrzujete, pouze se můžete svého místa do 21. května vzdát a jít do druhého kola.

Od 20. 5. do 24. 5. se budou podávat přihlášky do druhého kola. Všechny volné obory budou nahrány v systému dipsy.cz. Výsledky druhého kola budou zveřejněny 21. 6. 2024. Tou dobou jsme měli vždy všechny žáky přijaté, nejsem z Prahy ani ze středních Čech, kde tyto problémy mívají.

Třetí kolo si už budou střední školy zajišťovat samy. Systém dipsy.cz už ho nebude podporovat. Většinu středních škol zřizují kraje, takže informace se budou čerpat z krajských stránek.

Poznámka na konec: Letošní přijímací řízení bude velmi dlouhé a osobně si myslím, že nevyřeší nedostatečnou kapacitu škol ve výše zmíněné Praze a jejím okolí. Naopak se protáhne do prázdnin.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz