Hlavní obsah
Názory a úvahy

Do další stávky učitelů nepůjdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Internet opět plní prohlášení zaměstnanců škol, tentokrát v čele s řediteli. Mluví se opět o stávce. Po zkušenostech s tou z konce listopadu se už žádné stávky účastnit nechci.

Článek

To, že jako učitelé naší školy podpoříme stávku 27. listopadu, jsme dohodli po schůzce se zaměstnanci kuchyně a úklidu. Holky se na nás obrátily s žádostí o podporu, šlo o jejich platy, velmi nízké platy. Šli jsme do toho všichni. Mysleli jsme, že možná něco změníme, nebo alespoň upozorníme na problém. Mýlili jsme se.

O listopadové stávce se mluvilo a psalo jako o stávce učitelů, a to nebylo dobré. Veřejnost se obrátila proti nám, v té době už pár měsíců platil zákon, že budeme dostávat 130 % průměrného platu. My učitelé jsme si o těch 130 % nevymysleli. Dobře víme, že to vypočítají tak, aby se vlk nažral (zákon byl naplněn) a koza (rozpočet) zůstala celá. Navíc učitelské povolání v naší zemi nemá vůbec žádnou prestiž a tato stávka ji ještě více pošramotila.

Do listopadové stávky se kromě školských odborů zapojily i další odborové svazy. V té době řešili lékaři povinné přesčasy. Zcela je chápu. Slovní spojení povinný přesčas zní děsivě. Smysl naší stávky se nějak vytratil ve všech těch heslech a prohlášeních. Po jednání se školskými odbory ministři nějaké peníze přislíbili. Vypadalo to jako dílčí úspěch. Dnes však už víme, že jsme se mýlili. Slib nedodrželi a učitelé jsou stále za chamtivce, kterým 130 % něčeho nedefinovaného nestačí.

Mám stále silnější dojem, že jsme sice stávkovali za správnou věc, ale stali jsme se loutkami v nějaké jiné divné pravděpodobně politické hře. Jednou mi to stačilo, děkuji.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz