Hlavní obsah
Lidé a společnost

Rozšířená sebevražda – Karel vzal Lenku a Jirku s sebou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: A. Krauzová

Trvalo několik týdnů, než se veřejnost dozvěděla alespoň hrubé obrysy tragédie, která se odehrála v malé vesnici nedaleko Prahy. Zprávy přicházely postupně.

Článek

Bylo svatého Valentýna večer, když se na internetu objevila zpráva o rodinné tragédii. Nejprve se mluvilo o mrtvé ženě a jejím dítěti, druhý den pak o mrtvém otci rodiny. V televizních zprávách se objevily obrázky z místa činu.

Michal – Karlův kolega

Karel byl borec, vždycky si se vším věděl rady a s ničím se nemazlil. Když stavěl ten dům, tam, co se to stalo, tak se mu nelíbilo, jak mu obložili koupelnu. Ta firma to předělávala třikrát, a celé. Na tom baráku jsem byl, úžasné, nádhera, a ta zahrada. Bydleli kousek od lesa a zajíci mu okusovali stromky, používal na ně vzduchovku a měl tam pasti. Říkal jsem mu, že by pomohl pes, ale to nechtěl, neměl rád zvířata. A jak se choval v poslední době? Nic zvláštního, nevěřím, že by ublížil ženě a klukovi, vždyť je miloval.

Aleš – Karlův podřízený

Teď to můžu říct, Karel byl divný. Bál jsem se ho. Vždycky se mi objevil za zády a něco mumlal. Také nosil pod čepicí kovové pružiny, měl strach, že ho sledují. Mobil nikdy nenosil u sebe a vypínal ho. Pravidelně volal manželce, vždycky dvě minuty a pak vypnout mobil. Prostě mu šibalo. Dokázal rukou zabít kočku, neměl slitování. Dovedu si představit, že to udělal.

Milena – Lenčina kolegyně z kanceláře

Lenka byla hodná holka. Seděly jsme spolu čtyři roky, co se vrátila z mateřské. Nikdy si nestěžovala, ale v poslední době už nebyla tak veselá. Občas si povzdechla, že se to s Karlem už nedá vydržet. Byla totálně bez energie. Karel ji pravidelně volal, vozil ji do práce a z práce, neměla vůbec čas pro sebe. Karel jí také nedával žádné peníze, vše platil on, všechno chtěl mít pod kontrolou. No, abych pravdu řekla, myslím, že jim to doma moc neklapalo. Je pravda, že se mě několikrát ptala, zda nevím o nějakém podnájmu, ale vždycky jsme to nějak zamluvily.

Alena – matka Lenky a babička Jirky

Lenička byla moc nešťastná. Stalo se to v pátek a byly jsme domluvené, že si v pondělí tajně vezme volno, sbalí sebe i Jirku a půjdou někam na hotel, než si všechno vyřídí. A vidíte, už se to nestalo. Kolikrát jsem ji říkala, ať zavolá nějakou tu linku bezpečí, ať něco dělá. Zažila si s ním peklo, žádná máma nechce, aby její dítě takhle trpělo. Ani o tom nemůžu mluvit. Promiňte.

Lucie – Jirkova učitelka

Jirka byl v první třídě. Takové zlatíčko. Je to tragédie, to se nemělo stát, nic jsme netušili. Všechno se zdálo být v pořádku. Oba rodiče vodili Jirku ráno do družiny a odpoledne ho vyzvedávali také spolu. Jirka měl vždycky všechno připravené, svačinky, učebnice, sešity, úkoly. Pro nás pro všechny to byla obrovské rána. I dětem ve třídě jsme museli vysvětlit, že Jirka už nepřijde. Mluvilo se o tom po celé vesnici a všichni jsme to intenzivně prožívali. Takové neštěstí. Proč?

Iveta – reportérka

Byla jsem na místě snad hodinu po tom, co našli tu hrůzu v koupelně. Policisté i hasiči byli z toho úplně mimo. Jsou zvyklí na ledasco, ale takto brutálně zavražděné dítě a jeho matka, to fakt nedávali. Když pohřební služba odvážela těla, jeden z chlapů, ten, co dítě zvedal, se úplně sesypal. Do domu mě vůbec nepustli, dnes jsem za to ráda. Vyšetřovatel mi přesně řekl, co a kdy můžu publikovat, abych nemařila vyšetřování. Informovat se o tom ale muselo, ve vesnici propukla panika, všude policejní a záchranářská auta, šířily se různé fámy. Nejdůležitější byla ale zpráva, že vraha našli.

Manželka ležela ve vaně s dítětem v náručí, oba na krku velkou řeznou ránu. Následně otec spáchal ve sklepě sebevraždu, oběsil se. V krvi měl velkou dávku alkoholu. Říká se tomu rozšířená sebevražda.

Jako reportérka jsem pracovala velmi krátce. Bylo to strašné, nedokázala jsem zadržet slzy, nešlo o tom informovat bez emocí.

Šárka – sousedka

Víte, já jsme je moc neznala, bydleli tu jen krátce. Hádky a ani nic podobného jsem nikdy neslyšela. To je hrůza, co ten chlap udělal, jako v nějakém hororu. Jeho rodiče to tam uklidili, ti tomu taky nemůžou uvěřit. Ten dům je teď na prodej, ale nikdo to nechce koupit, já se nedivím.

A motiv?

Karlovy psychické problémy? Chtěl uchránit manželku, syna a sebe před těmi, co ho sledovali?

Nebo mu snad Lenka řekla, že chce odejít a on jí v tom takto zabránil?

Poznámka autora: Jména a místa jsou změněna, událost je pravdivá.

K tématu:

https://www.sebevrazda.psychoweb.cz/3-2/typy-sebevrazd

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz