Hlavní obsah
Názory a úvahy

Budou lidé z Milionu chvilek pro demokracii opravdu trvat na odvolání Pavla Blažka a dalších lidí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milion chvilek pro demokracii (www.facebook.com/photo?fbid=593313162830615&set=a.475350564626876)

Český pseudodemokratický oligarchický režim má své roztleskávače v podobě Milionu chvilek pro demokracii. Jak to spolek zaonačí, že intenzita jeho protestu proti pětikoalici bohatých je mnohonásobně menší než proti vládě oligarchy Babiše?

Článek

Jak funguje moc v české pseudodemokracii

Většina českého mediálního prostoru je v rukou oligarchie. U řady vlastníků lze dokázat přímé propojení s vládnoucími stranami, u jiných si jejich vztah lze kvalifikovaně domýšlet (koho například volí takový oligarcha Tykač, jenž by chtěl v Praze lyžovat, v létě?). Toto mocenské uspořádání dovoluje jednotlivým vlastníkům kromě aktivní propagandy (proti zdanění finančního byznysu, zákazu spalovacích motorů, regulaci developerů atd. nebo naopak ve prospěch toho či onoho politického kroku) věci také jednoduše zamlčovat, nepublikovat. Zde potom vlastníci jednají jak za sebe, tak rovněž v zájmu celé třídy.

Nyní vládne pravicová vláda, která takříkajíc z definice hájí zájem velkých vlastníků, ne-li jej upřednostňuje. Například účast několika komerčních bankéřů v „poradním orgánu vlády“, tzv. NERVu, leccos napoví o mocenském zadání vlády. Ale zdaleka nejen to. Jak dlouho bylo záměrně otáleno se zdaněním mimořádných zisků energofirem, finančního byznysu (zbrojní byznys byl zcela vyňat), jak byla opatření všemožně rozmělněna a jak málo to bylo publikováno! Kdo jsou lidé z „týmu“ současného prezidenta či od pravicové ekonomky Nerudové, jež byla „záložní možností“? Některé kroky a zprávy nelze zcela ututlat, lze však načasovat, kdy budou ohlášeny a rozebírány.

Pavel Blažek - zařizovač „demokratů“

Pavel Blažek je dobře známá figura brněnské a celostátní ODS. Ministrem spravedlnosti byl poprvé na rok za vlády Petra Nečase, nyní je jím znovu. Bývá považován za „šedou eminenci“ ODS, blízko má k současné brněnské primátorce Vaňkové a spolu s ní je spojován s velmi klasickými podvody představovanými kupčením s městskými byty a nemovitostmi.

Zároveň sám uvádí, že je jedním z těch, kdo napomohli tomu, aby se předsedou ODS stal Petr Fiala - nynější premiér vlády „demokratů“. Přes připisovanou úlohu šedé eminence (např. zde v Deníku N oligarchů Winklera, Žůrka a dalších) se nejen v souvislosti s aktuálními obviněními a výhradami vůči němu poměrně často ukazuje v médiích. Takto je například uveřejněno na Seznamu oligarchy Lukačoviče, kterak Blažek nabádá zástupce vlastnické třídy a oligarchie k opatrnosti tváří v tvář prohlubující se sociální krizi.

Výhrady proti Blažkovi od některých zaznívaly již od jeho navržení na ministra Fialovy vlády - zde v Echu24 financovaném zbrojařským oligarchou Ovčařím a poté oligarchou Španělem se píše, že proti Blažkovi se vymezují „piráti a aktivisti“. Piráti se nyní tragikomicky ozvali skrze europoslankyni Gregorovou, aby se potom pirátský předseda Bartoš sešel s premiérem Fialou, jenž byl následně v různých médiích citován, řka, že „si to s panem Bartošem vyjasnili“ (neřka jak). Objevilo se pár zpráv o tom, jak část Pirátů obvinila Blažka dokonce z toho, že „ohrožuje právní stát“, zároveň mohli konzumenti českých většinově oligarchizovaných médií číst o tom, jak se premiér Fiala Blažka výslovně zastal (dále např. zde) a dokonce chválil, že za něj „vzrostla vymahatelnost práva“.

Na Blažkovu problematičnost upozorňuje dlouhodobě například mezinárodní organizace Transparency International - o jejíž zprávy se dříve např. opíral Milion chvilek při protestech proti premiéru Babišovi a jeho podřízeným. Posledním výkonem Pirátů je, že stanovili vůči Blažkovi a Fialovi pět podmínek zahrnujících také „zlepšení komunikace“ (směje se alespoň někdo?).

Jak to načasovat, aby to poddaní vypustili?

Pamatujete si, jak byl oznámen konec tzv. „Aliance stability“ o společném postupu Prahy sobě a Pirátů při tvoření koalice na pražském magistrátu zrovna mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby?

Tak nyní přicházejí prázdniny, které představují další příležitost, jak utopit různé neblahé zprávy a svinstva (do boudoucna to bude třeba vyostření války, strašení válkou u nás nebo třeba další natržený sval oligarchického prezidenta řádu a klidu). Uvědomte si, jak silná je dominance vlastnické a oligarchické třídy v médiích, v politice, v indoktrinačním aparátu - i u různých pseudoaktivistických spolků financovaných často stejnými penězi (dále k politickým plánům oligarchy Barty např. zde).

Vlastnická třída a její vládnoucí servisní vrstvy a lidé zabývající se indoktrinací poddaných v naší pseudodemokracii doufají, že o prázdninách se na to v kombinaci útěku před realitou, piva a úžehu zapomene. Je to pro někoho překvapivé? Jak to však zaonačí údajní přátelé rovnosti, poctivosti a demokracie z Milionu chvilek? Budou muset vyhlašovat demokratickou vzpouru proti „demokratům“? A kde jsou ti dobří lidé, co jsou ještě ochotni věřit a rozleskávat pro současné „demokraty“ vládnoucí prokazatelně v primární prospěch vlastnické třídy a několik drobných procent privilegovaných a nadprůměrně bohatých lidí ze servisních tříd pseudodemokratické nadvlády?

Zjeví se na scéně Strašáková či guru Minář?

Co snad leckdo rozpozná, je velmi chabé intelektuální zázemí Milionu chvilek. Nezaznívá od nich takřka nic nad rámec banálních frází v duchu pravicově liberální ideologie, kterou je schopen si osvojit i nepříliš bystrý školák. Například „střet zájmů“ je, pokud by politik přihrával zakázky firmě vlastněné jím samotným - pokud ale jednotliví politici a celé strany například jednají v zájmu autoprůmyslu, developerů, zbrojařů, bank a na úkor obyvatelstva, tak to naši pro dobro planoucí skautíci neumějí pojmenovat. (Skoro, jako by nechtěli!)

Moralistní a kriminalistické pojetí politiky chce zakrýt to, co je nejklíčověší: boj o moc, boj o nadvládu jedněch nad druhými. Havlovské pohádky a mystifikace se ale mísí s velmi oddaným (a otrlým) svazáctvím vůči pravicové moci. Z řad „demokratů“ byli bohorovně před parlamentními volbami vyloučeni sociální demokraté a zahrnuti nebyli Zelení. Pochopitelně, že se Milion chvilek účastní boje o moc - jen to zakrývá a doprovází svatouškovským plkáním.

Pročtěte si jejich internetové stránky, jejich Facebook, podívejte se například na výplody slečny Strašákové (používající možná jenom nějaký generátor frází zaplacený panem oligarchou Bartou) uveřejňované v údajně „levicovém“ Deníku Referendum. Anebo můžete panu Minářovi zaplatit větší sumičku za to, že z vás postupně udělá to, čím je sám. (To je samozřejmě vítané palivo i pro části pravice, které si uvědomují, že i přes konformitu Mináře a spol. je zde učité riziko, že dětinské pojmy jako „debabišizace“ a „deagrofertizace“ budou trochu racionalizovány a aplikovány na celou třídní nadvládu. A nakonec jde o to, že přílišný důraz a dobré jméno pro „aktivismus“, jakkoli oddaně roztleskávající pro pravicovou moc, se může nakonec obrátit v protesty proti pravicové nadvládě lhostejno za účasti kterých oligarchů a odstínů vlastnické moci.)

Nebyla žádná demonstrace proti Blažkovi. Tedy pardon: namalovala se bez přizvání veřejnosti čára. Demokraté, držte si klobouky! Na facebookové stránce i na webu se objevilo několik obrázků s pár větami o tom, že MCHD se ohrazuje (obrázky jdou vždy překrýt jinými obrázky a také se to děje). Bylo s velikou vděčností - a pokorou, tou především! - přijato, že pan premiér i jeho kamarád, pan Blažek, po několikerých průtazích odpověděli na dopis MCHD. Potom přišlo pár vztyčených prstíků - a stále žádný skutečný protest.

Chápete trošičku, jak funguje česká pseudodemokracie a pravicová nadvláda?

A co myslíte: obětují „demokraté“ pana Blažka sami, nebo se MCHD odhodlá k výraznější akci? A budou protestovat proti výše naznačené politice pětikoalice primárně v zájmu vlastnické třídy - i proti různým menším i větším gaunerům mezi „demokraty“? Proti ministru Síkelovi ze STANu například? A co výkony „demokratů“ v Praze? A v Brně, u paní Vaňkové? A co osvobození Babiše ve věci dotačních podvodů? Prokazuje zde MCHD smysl pro mocenskou realitu, kdy oligarcha Babiš zdaleka není jediný, s kým nakládá slavný „právní stát“ trochu jinak?

A co na to miláček MCHD, oligarchický prezident Pavel zaplacený z podobných peněz jako vládní strany, Minářovy politické pokusy, média jako Deník N atd.?

Nemohli bychom u nás projednou vzít demokracii vážně, začít masivně přerozdělovat společenské bohatství - a prohlédnout, co jsou zač různé Miliony chvilek?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz