Hlavní obsah
Názory a úvahy

Je pan Švamberk od oligarchy Lukačoviče propagandista, nebo nepřímý kritik statu quo?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: discogs.com

Zabývám se především jedním článkem A. Švamberka z Novinek. Odkazuji se ale také k širším souvislostem jeho zvláštní tvorby.

Článek

Proč toto dilema z nadpisu? Protože přece nelze tvrdit, že by pan Švamberk z Novinek vlastněných oligarchou Lukačovičem poctivě předkládal čtenářům fakta, snažil se je odkazovat na ověřitelné zdroje (jako se o to snažím ve svých textech já).

Rozsáhle ve svých textech cituji, jak se k vývoji ve věci Palestina-Izrael staví český indoktrinační aparát, média oligarchická (která zabírají většinu mediálního prostoru) i média tzv. veřejnoprávní. Můžete jejich produkty porovnávat s fakty - jež byla částečně zjistitelná už v době sepsání těchto různých českých „komentářů“.

Četbou textů pana Švamberka od oligarchy Lukačoviče myslím musíte dojít k těmto závěrům: a) že jeho práce s fakty a zdroji je vysoce nepoctivá a selektivní, b) jeho ideologické a politické závěry téměř vždy vyhovují aktuálně dané moci u nás (s jejími různými variacemi).

Je zároveň jedním z nejčastěji publikovaných „komentátorů“. V případě Novinek oligarchy Lukačoviče se střídá s Alexandrem Mitrofanovem (jehož tvorbu rozebírám zde) a Alexandrem Tomským, který je z tohoto tria nejblíže - jak bychom to popsali? Nu, posuďte sami.

Je to vtip?

Některé doby a mocenské formace parodují samy sebe. Vezměte si třeba vystoupení Joe Bidena, Donalda Trumpa či Milouše Jakeše.

Myslím, že se dá také dobře doložit (a ve svých textech to opakovaně dělám), že pan Švamberk vůbec není v českém mediálním prostoru nějakým ojedinělým fenoménem. Nyní k jeho článku, jak je výše avizováno.

Začíná částečným přiznáním nejodpornějších zvěrstev a hrůz izraelských útoků na palestinské obyvatelstvo - k čemuž by bylo nutné pro plastický a pravdivý obraz přidat ještě mnohem delší výčet. A nedlouhý text končí svým „dobrozdáním“: „Člen izraelského válečného kabinu Benny Ganc naprostým právem řekl, že útok [myšlen je tento útok Hamásu bez obětí] ukazuje nutnost pokračovat v likvidaci Hamásu a je nutné podniknout operaci v Rafáhu.“

Je třeba mnoho dodávat k dokreslení politických tendencí a etické úrovně pana Švamberka (a většiny českých indoktrinátorů)? Ano, přečtěte si celý článek. Pan Švamberk přebírá tvrzení izraelského mocenského aparátu, že exploze střely byla posílena zasažením a výbuchem munice Hamásu. To je možné si postupně ověřovat ze zdrojů, které mají dostatečný personál. Jako je např. BBC - která je nyní izraelskými propagandisty nenávistně očerňována -, kde se verze přebíraná panem Švamberkem nebere za potvrzenou.

Pro myslící lidi se základní poctivostí a smyslem pro spravedlnost se myslím věc musí zdát docela jasná. Znepokujující je myslím, jak typickým - a převažujícím - je způsob „komentování“, jaký předvádí pan Švamberk. Nebo se ve skutečnosti vyznačuje čertovskou vychytralostí a paroduje nynější český tón, aby potom lidi konfrontoval s tím, na co byli ochotni přistoupit?

Možná nám to někdy on - i případní ostatní rafinovaně-skrytí kritici a parodisté české pravicové nadvlády - někdy sdělí.

My mezitím můžeme shromažďovat doklady pro zajímavě-odpornou dobu, v níž žijeme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz