Hlavní obsah

Smí se v ČR kritizovat zbraňový obchodní partner Izrael?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: protothema.gr, CC

Z ministerstva zahraničí odchází Jan Šnaidauf, který stál za dopisem z roku 2020 kritizujícím Izrael. Háček je v tom, že jej tehdy podepsal i „hodný“ Karel Schwarzenberg. Můj pokus o přiblížení odporných dopadů směšné české politiky.

Článek

Začněme snad ne příliš náročnou úvahou: proč myslíte, že takový Miloš Zeman vždy až fanaticky podporoval izraelskou politiku, s jejími nejodpudivějšími projevy?

Myslíte, že lze říci, že se zde potkává etická věrohodnost Miloše Zemana a Izraele? A když se proti dopisu vyšlému z ministerstva zahraničí v roce 2020 kritizujícímu rozšiřování nelegálních izraelských osad ohradil Andrej Babiš? Byl veden podobnou etikou jako jeho „slušný“ nástupce Petr Fiala?

Tyto záměrně naivně formulované otázky stačí, abychom k myšlení přiměli i ty, pro které je bezpodmínečná podpora Izraele (navenek) cosi morálně chvalitebného. Co je - soudě dle urputnosti mediálního štvaní proti kritikům Izraele - dokonce jakýmsi hlavním prubířským kamenem morálky. Co však ale nakonec od sebe vůbec neodlišuje „hodného“ Petra Fialu a „zlého“ Andreje Babiše.

„Hodnoty“ a další zbraně

Z oligarchických ani tzv. veřejnoprávních médií většinou čeští poddaní nedostanou příliš realistický obrázek o fungování světa. Mohli by potom protestovat.

Obchod se zbraněmi je v současném světě na vzestupu (srov. např. zde či zde), Česko se na něm ne nevýznamně podílí. USA nyní na jednu stranu (navenek) tlačí na mírnění izraelských útoků a akutní humanitární krize, na druhou stranu svému spojenci a odbytišti nadále dodává další zbraně a munici (takže výše citované fráze „náhle hodného“ Babiše o nutnosti jednotnosti zahraniční politiky jsou naivní).

V rigidnosti podpory Izraele předčíme USA (je výhodné mít ambivalentní politiku a špinavou práci nechat na ochotné a snaživé podřízené z menších zemí) a se zbraněmi s ním - vůbec ne nevýznamě - obchodujeme též.

V naší komické zemi se vytváří vrstva (často „střednotřídního“ a mladšího) obyvatelstva, která je ochotna opakovat prokazatelné lži o tom, jak je naše politika vedena nějakými humánními hodnotami, popřípadě tomu i věřit (srovnejte Rusko a Saúdskou Arábii, se kterou čile obchodujeme). Účelem je samozřejmě, aby mocní - převážně mimo naši servisní zemi - nebyli rušeni při zvyšování svých zisků a moci. A i na ty v Česku, kteří se rádi vydávají za „vzdělané“ a „eticky angažované“, je spolehnutí, že budou držet ústa a krok.

Udělejte si sami rešerše o vztahu ČR a Izraele

Díky pokroku technologií, jako je stále lepší překladatelský software volně dostupný online, jsou nyní lidé stále méně skutečně donuceni být rukojmí tak ploché veřejné debaty a indoktrinace, jako máme v naší komické zemi.

Zároveň si takto můžete vyhledat, jaký je rozsah povražděných, zraněných a vysídlených v důsledku izraelských útoků a položit tyto skutečnosti vedle propagandy prapodivných českých patronů (srov. zde).

Leckdy stačí vaše kombinační schopnosti na úrovni trojčlenky. Z ministerstva zahraničí (tohoto údajného sídla „hodnot“) nyní odchází Jan Šnaidauf, který byl spoluiniciátorem výše zmiňovaného dopisu z roku 2020 kritizujícího rozšiřování nelegálních izraelských osad. Podepsali se tehdejší a předchozí ministři za ČSSD Petříček a Zaorálek - a Karel Schwarzenberg z TOP 09.

O něm si disciplinovaní „lepší“, „vzdělanější“, „morálnější“ atd. lidé přeci mají myslet, že je ten „hodný“! Nebo není tak hodný jako Mirek Topolánek ze „strany demokratů“ ODS, který mluvil o „podlé zradě Izraele“? Nebojte se, poslušní Piráti reprezentovaní na ministerstvu panem Lipavským už „nezradí“.

Chápete už trochu, jak se to u nás hraje?

A ono to potom má své dopady.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz