Hlavní obsah

Navalnyj je mrtev, Assange zatím žije

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: výřezy orinocotribune.com/challengepower.info, obě volně ke sdílení

„Slušní lidé“ u nás smějí nyní, když už je mrtvý, částečně uznávat Navalného. Avšak: 1) těžko někdo zmíní vhodnost opakovat u nás rozkrývání nadvlády jako Navalného tým, 2) českým dítkám bude vysvětleno, že Assange nesmí být s Navalným srovnáván.

Článek

Je zajímavé, že na „Německé vlně“ (v sekci „Pomalu čtené zprávy“ z 20. 2.) zní poslední věta krátké zprávy: „Wikileaks v roce 2010 spolu s mezinárodními médii zveřejnily části armádních protokolů, které mimo jiné dokládají válečné zločiny USA ve válkách v Afghánistánu a Iráku“.

Takovouto větu v českých oligarchických ani tzv. veřejnoprávních médiích nenajdete. „Válečné zločiny“ našich imperiálních nadřízených?! A přece je to pravda. V Česku se smí mluvit o válečných zločinech Ruska, ale u takových USA nebo Izraele je to jinak.

Co si mají „slušní lidé“ myslet o Navalném a co o Assangeovi?

Měl jsem dlouho rozepsaný článek s pracovním názvem „Problém jménem Navalnyj“. Shromážděny některé podklady a v hlavě zhruba osnovu. Chtěl jsem mluvit především o tom, že pro české i západní „demokraty“ (servis vlastnické třídy) je Navalnyj až příliš nepříjemnou opozicí proti Putinovi. Teď je „problém Navalnyj“ částečně vyřešen.

Podívejte se totiž na dokument „Palác pro Putina“ (možnost titulků) vytvořený nejen Navalným, ale celým týmem kolem něj. Podívejte se na YouTube kanály, které jsou mutací původní „Navalny TV“ tvořené větší opoziční skupinou. Co zde uvidíte je značná otevřenost a dílčí detailnost při popisu sítě ruské moci. A co myslíte: najdou se některé paralely s naším "demokratickým Západem"?

To můžete zase porovnávat na základě dokumentů vynesených Julianem Assangem a skupinou kolem WikiLeaks. Invaze do Iráku, která zatím za sebou nechala více mrtvol nežli invaze na Ukrajinu, byla obyvatelstvu na Západě podána na základě prokázaných lží. Tehdy se k rozleskávání pro invazi připojil i sv. Havel a mnohá česká média (která to od té doby nereflektovala).

Co bude s Assangem a čemu mají poslušní čeští pěšáci tleskat nyní

Kdo začne studovat materiály WikiLeaks (a pozdější obdobné vynesené informace jako Panama Papers o vyvádění peněz do „daňových rájů“, Swiss Leaks o fungování bank, novější Offshore Leaks Panama Papers apod.), u toho hrozí, že začne myslet trochu za sebe a odlišně od ideologické indoktrinace, kterou dostává z většiny českých zdrojů a od správně disciplinovaných komentátorů.

V Panama Papers najdete i pana Zelenského. A ani Češi okrádající stát(y) na daních si nevedou špatně (toto je přesně případ, kdy hrozí provalením pohádka o „jednom zlém oligarchovi“ Babišovi - který hrozí s sebou strhnout i ty „slušné“.)

Co se Navalného a jeho týmu týče, tak zájemci odhalí při sledování některých vysoce kvalitních investigativ, reportáží a debat, že zde existuje určité napětí mezi „devadesátkovou/jelcinovskou“ ruskou opozicí a lidmi, kteří se staví proti tehdejší neoliberální šokové kůře, která přinesla obrovskou sociální katastrofu. Někteří z nich předkládají i sociálně-demokraticky laděné a levicovější alternativy pro Rusko.

Julian Assange je nyní vězněn několikátým rokem v britské věznici Belmarsh a jedná se o jeho vydání do USA, kde by čelil trestu v souhrnné výši až 175 let na ultrastřežené samotce americké věznice.

„Dospějí“ Piráti i ohledně Assange?

Jan Sládek ze Strany zelených komentoval koncem minulého roku aféru s „palestinskými srdíčky“ okolo dvou Pirátek tak, že jde o „pěnu dní“. A že jinak „Piráti, kteří kdysi pochybovali o našem členství v NATO, ukazují, že dospěli“.

To máme zástupce Zelených - dokonce občas navrhujícího lehké úkroky doleva! -, jenž potom uzavírá: „Pirátům více lidí jako je Lipavský, anebo naopak panu Lipavskému lepší politickou stranu“. A to si vezměte, že začátkem roku 2022 navrhla část Pirátů vězněného Juliana Assange na Nobelovu cenu. Pan Lipavský, který byl v té době zaškolován na ministerstvu zahraničního dobra (nebo tak nějak se to určitě jmenuje), se nijak hlasitě nepřidal. A „demokratce“ z předsednictví TOP 09 přišel návrh „absurdní“.

Zelení a Piráti jsou de facto „nejlevějším tolerovaným okrajem“ - a není to žádná sláva. Pak máte „liberální“ pravicové indoktrinátory z Respektu. No, a potom celé širé zástupy pravicových mocipánů a jejich žurnalistických vykonavatelů. Pan Sobota z Respektu, tehdy pod oligarchou Bakalou, nyní pod jinými oligarchy, píše posměšně o „palbě z pokojíku na ekvádorské ambasádě“, kde byl Assange původně před britskými úřady schován.

Čeští hrdinové a „hlídací psi demokracie“ vám ale na patřičnou míru uvedou i Navalného. Pan Mitrofanov - tzv. „znalec Ruska“ - z médií oligarchy Lukačoviče vám v tzv. veřejnoprávním médiu vysvětlí, že Navalnyj a jeho tým jsou něco jako „novodobí bolševici“. Pak Navalnyj umřel po tak hrdinském chování, jakého se čeští hrdinové nikdy nedopouštějí, a pan Mitrofanov se potom trochu mírnil. Ale přece jenom se - v komicky kratičkém a povrchním rozboru - jal „oddělovat mýty a realitu“.

Přesto se ale například spisovatelka Magdalena Platzová vyjádřila, že Navalnyj a jeho žena jsou pro ni noví hrdinové. A hlavní protagonistka předvolební reklamy na Zelené, Johanna Nejedlová, napsala, že „Navalný se pro nás musí stát symbolem toho, že za svobodu, demokracii a pravdu má smysl bojovat i dnes. A stejně tak připomínkou toho, co je Putinovo Rusko ve skutečnosti zač. Nikdo soudný už nemůže mít o Putinovu Rusku žádné iluze“.

Pokud chce někdo riskovat samostatné myšlení, může také začít oddělovat mýty od skutečnosti na základě sdílených zdrojů a ověřitelných informací. A vyhledat si, jak se výše uvádění „lehce alternativní“ lidé vztahují k Assangeovi. Pod českou tragikomedií se odehrává podstatné dění.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz