Hlavní obsah

Řemeslo pana Švamberka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adam Bartoš

Myslíte, že můžeme říct, že u nás máme propagandisty? Odpovíme-li, že ano, tak jak lze popsat jejich vztah k současné rozhodující moci a nadvládě?

Článek

Na Novinkách oligarchy Lukačoviče publikoval nedávno častý přispěvatel Alexandr Švamberk tento text o Tomáši Klusovi a tématu Izrael-Palestina.

Čtenářům doporučuji se pro širší souvislost podívat i na jeho další texty: pod jeho jménem publikované tzv. „zprávy“, jakož i „komentáře“.

Začněme analýzu nedávného výtvoru pana Švamberka z této druhé kategorie od konce. Ve zcela poslední větě Klusovi doporučuje, aby si „pro začátek přečetl nebo poslechl vyjádření Červeného kříže“.

Čeští ideologové a fakta

S radostí to udělejme. Na stránkách Mezinárodního červeného kříže se k tématu „Gaza“ dočteme hned v nadpise zprávy ze 7. března o „okupovaných územích“.

V navazujícím výčtu údajů vážících se ke své činnosti uvádí Červený kříž např., že „341 213 vnitřně vysídlených osob ubytovaných v zařízeních nenáležících k OSN dostalo základní potřeby […]“ (celkový počet „vnitřně vysídlených“ je ale ze strany OSN odhadován na 1,5 miliónu, tedy 65 % obyvatel Gazy). Dále najdeme vyjádření předsedkyně MČK z 19. prosince 2023, kde označuje válku v Gaze za „morální selhání světa“.

Pokračujme fakty. Článek v americkém časopise Time rekapituluje přezkoumání údajů o mrtvých vydáváných ministerstvem zdravotnictví pro Gazu ze strany renomovaných badatelů a dívá se na historickou důvěryhodnost údajů této palestinské instituce - stejně jako na současné i minulé reakce Izraele.

Pan Švamberk sám píše, že palestinských mrtvých je přes třicet tisíc (jak podrobně rozebírá výše odkazovaný text). Dodává ale, že prý i nezletilí se stávají „kombatanty“ (vysvětlení významu pojmu) - údajně třeba kvůli pouhému „poskytování informací“. Neuvádí, jaké má být jejich procento oproti civilistům a kdo převažuje. Mohl by také vysvětlit, kde vidí „vedlejší oběti“ - zda při cílení na „kombatanty“, či zda to máme chápat tak, že při plošném bombardování určitě také zemře nějaký počet „kombatantů“.

Ale i tak uznává počet obětí za vysoký. Následující delší pasáž je vhodné ocitovat celou, protože je velice typická pro současnou indoktrinaci v Česku: „Klus však zcela zapomíná, že jsou oběti i na druhé straně, a pomíjí, že současný konflikt propukl poté, co teroristé z Hamásu a dalších palestinských ozbrojených skupin napadli 7. října nejen izraelské základny. Terčem jejich útoku se staly i kibucy a také naprosto nevinní účastníci hudebního festivalu, což je docela zvláštní. Byli to podobní lidé, jací chodí na jeho koncerty, kteří si také chtěli jen užít hudbu na koncertě pod širým nebem. I OSN už potvrdila, že je útočníci sexuálně napadali, znásilňovali a vraždili. Jak by asi Klus reagoval, kdyby po jeho odjezdu byli takto napadeni návštěvníci akce, kde sám vystupoval?“.

Existuje proizraelská propaganda?

Po dalších vývodech podobné logické a morální úrovně stanovuje Švamberk, jak na tom údajně je Klus: „[…] v nejlepším případě o problému, který má extrémně komplikované kořeny, ví prdlačku a podlehl propalestinské propagandě“.

Není specifikováno, kde se měl s onou „propalestinskou propagandou“ setkat - a co vše do ní pan komentátor řadí. V českých médiích, ať oligarchických nebo tzv. veřejnoprávních, to asi nebylo. Myslíte, že ta podávala divákům a čtenářům především fakta - anebo něco jiného? (Ve vlastním článku se toto snažím rozebrat na jednom ze snad reprezentativních ohnisek českých mocenských siločar.)

Poctivěji přemýšlející čtenáři se mohou začít shánět po informacích o tom, kdo že je to vlastně v Izraeli u moci - a jaká je celá osmdesátiletá historie od založení státu Izrael zahrnující stále postupující okupaci a vyloučení Palestinců do různých kategorií podřízenosti dle toho, zda žijí jako občané etnicky definovaného státu, či na tzv. „Západním břehu“, či v Gaze. Pan Švamberk to označuje za „extrémně složité“. Čtenáři též mohou posoudit jeho duševní horizont - a prozkoumat třeba jiný „extrémně složitý“ konflikt v severním Irsku a jeho částečné vyřešení.

Co se izraelské a proizraelské propagandy týče, tak zde skutečně je. Málokterý stát nepoužívá reklamní a propagandistické manipulace dovnitř vůči svým občanům i navenek. Americká mainstreamová televize NBC rozebírá tyto „informační přešlapy“ Izraele již v příspěvku z 16. listopadu loňského roku. Na nezávislém levicovém kanálu Novara Media je podrobně rozebráno nedávné odvolání izraelského propagandisty a velvyslance Ejlona Leviho - a dokonce ohrazení nijak zvlášť radikálních britských politiků proti jeho lžím a manipulacím.

Jinak jaká že by měla být motivace českých ideologů pomáhat rozšiřovat izraelskou propagandu? Na jednu stranu to patří k „dobrému tónu“ v konformně-pravicových, různě společensky vysoko se nacházejících kruzích. A co se týče lidí blíže jádrům nadvlády, tak je zde vliv významného oboustranného obchodu mj. v oblasti vojenské techniky, stejně jako fakt, že nejdůležitějším spojencem Izraele je náš imperiální nadřízený, USA.

Je pan Švamberk koupený?

Kolem citované pasáže o tom, že Klus měl „podlehnout propalestinské propagandě“ se pan komentátor Švamberk ptá, zda není Klus „koupený“, respektive „nevylučuje to“.

Pojďme se tedy zeptat, jak je tomu v případě pana Švamberka. Víme, jaký je jeho plat? Kdo jsou vlastně jeho nadřízení? Zdá se, že jistý Vladimír Dušánek (srov. zde). A potom samotný vlastník, zámožný oligarcha Ivo Lukačovič. Je nad rámec tohoto textu rozebírat tendence běžných médií ke konformitě se stávající mocí a pravicovými zájmy vlastnické třídy, ale asi od zaměstnanců Novinek a podobných médií nelze očekávat, že by pronikavě analyzovali povahu moci a nadvlády u nás a dotýkali se například obchodních a zbrojních soukromých zájmů zmíněných výše, ne?

Zároveň jsem řekl, a lze to myslím dobře doložit, že určité věci - jako (fanaticky) proizraelský postoj - patří v určitých konformních kruzích k „dobrému tónu“. Bylo by opět na jiný text podat popisy toho, jak jsou novináři disciplinováni - a dopředu vybíráni - tak, aby odezírali ze rtů vlastnické třídy a „lepší společnosti“ (v řadě jiných textů tento popis v poměrně velké podrobnosti podávám).

Jde o Švamberka, nebo o něco jiného?

Dnešní stav techniky naštěstí umožňuje všem připojeným k internetu pořizovat vysoce kvalitní překlady cizojazyčných zdrojů (např. skrze program DeepL). Na naši zem a její ideology je potom možné se podívat zvenčí a porovnat to s myšlením a politikou odehrávající se jinde.

Tvrdím - a jinde dokládám -, že produkce pana Švamberka je velmi typická pro české poměry. Ale jádrem věci je zde válečné vyvražďování a bezpráví. Jde o to, v jakém světě chceme žít a co dokážeme coby postupně ztrácející tzv. „Západ“ dát světu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Alex Švamberk

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz