Hlavní obsah
Zdraví

Co potřebujete vědět o diabetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adam Obr / Bing Image Generator

Nebudeme se hádat, jestli je diabetes typu II způsoben přemírou tuku nebo cukru/sacharidů ve stravě. Je prokázána asociace s obojím. Vysvětlíme si, jak je to možné - a popovídáme si o tom, co se s tím dá dělat.

Článek

Z čeho hlavně získáváme energii

Za prvé - sacharidy.

Sacharidy jsou skupina živin, do kterých patří i cukry (ale ne všechny sacharidy jsou cukry). Vyznačují se tím, že když je strávíte a vstřebáte, v krvi plavou obvykle jako glukóza, a méně jako fruktóza a jejich další podobní kamarádi. Získáváme z nich energii.

Za druhé - tuky.

Tuky jsou jiná skupina živin. Vyznačují se tím, že v krvi nemůžou plavat jen tak (představte si, co se stane, když vylejete olej do vody, a uvažte, že vaše krevní plazma je v podstatě voda). Jejich transport a metabolismus je tak malinko komplikovanější a nad rámec tohoto článku. Jo, mimochodem, taky z nich získáváme energii.

Co se stane, když sníte dohromady cukr a tuk

Když už vám plave v krvi něco, z čeho můžete získat energii, snažíte se to nacpat do buněk.

Problém je, že buňky nacpaný tukem už moc cukr papat nechtěj. Vysvětlovali jsme si to minule.

A tak vám cukr - v podobě glukózy - plave v krvi déle, a plave ho tam více, a může tam dělat hnusný věci a cpát se na místa, kde nemá co dělat. Proto není úplně košer mít dlouhodobě zvýšenou glykemii. Diabetici vědí.

Tuku můžete uložit víceméně kolik chcete. Jen se podívejte do zrcadla, a víte, že to tak je. Cukru ne. Tělo nemá moc tkání, ve kterých se dá skladovat cukr. Svaly a játra poberou, co poberou, a jinak není moc kam ho cpát.

Spousta cukru plavajícího v krvi říká tělu „hej, potřebujem inzulin, abych mohl nacpat cukr do buněk“. Inzulin - vyloučený tělem v reakci na cukr - ale nestačí. Bo není kam ten cukr nacpat. Tělo ale neví, že není kam, a tak vyplive inzulinu víc.

Co nejde silou, jde větší silou.

Akorát, že občas ani síla nestačí. Když jste buňka, před membránou vám stojí inzulin a zvoní na zvonek „služebníček, mám tu pro vás cukříček!“ a vy ho nechcete, co uděláte? Odpojíte zvonek. A začnete být rezistentní k inzulinu. Prostě vás už nesere, že zvoní, neslyšíte to.

A tak máte v krvi kotel inzulinu, kterej nic nemůže, a kotel glukózy, která nikam nemůže. Může jen dělat bordel a vázat se na věci, na který se vázat nemá. A pak vám jednoho dne uříznou nožičku.

A fruktózu, tu znáte?

Roli speciálního vetřelce má pak fruktóza. Její metabolismus je malinko jinej než glukózovej. Fruktóza, když neví kam, nacpe se do jater a ať chcete nebo ne, začne se metabolizovat.

Jenomže ta metabolická kaskáda se někde musí zastavit. Tady, u fruktózy se zastaví na molekule jménem citrát. Ale co s citrátem? No, uděláme z něj tuk.

A vám se ke glukózový krvavý polívce přidají ztučnělá, nefunkční játra. Je to podobnej princip jako u alkoholiků.

Je to asi a pravděpodobně (pravděpodobně, protože tomu nerozumíme úplně!) nadbytek energie, ať už v podobě sacharidů nebo tuků, co vám způsobí diabetes.

Dobrá zpráva je, že pokud je problémem nadmíra cukru v krvi, je tu jistá cesta ven.

Potřebujete cukr?

Cukr (sacharidy) totiž nemusíte jíst. Vůbec. Fakt, věřte mi, kontroloval jsem to. Tu trochu glukózy, kterou vaše tělo doopravdy potřebuje, si dokáže vyrobit.

Neříkám, že to je optimální.

Protestuji ale proti tomu, že existuje něco jako „doporučená denní dávka“ sacharidů, natož cukru. Proč? Pro koho? A komu tím prospějete? Jistě, někomu bude se sacharidy líp; bavíme se tu ale o cukrovkářích II. typu, ne o zdravých lidech.

Cukrovkář hospodaří s cukrem jinak, než zdravý člověk.

Takže tak. Tahle věc je o tři vesmíry komplikovanější, než se zdá, a rozhodně více, než jsem ji udělal tady; tohle je ale něco, co by snad většině non-nerdů mohlo pomoct.

Abychom si rozuměli…

Dovolte mi pár malých poznámek na konec, neboť tuším, kam vedou vaše myšlenky.

Za prvé – rozhodně nechci říct, že si každý může za svou cukrovku sám, protože se přejídá. Jídlo je dneska bohužel takové, že přejíst se ho je brutálně jednoduché, a levné jídlo je na tohle ještě horší. To jsme ale v jiném tématu, a já chci říct pouze a jedině to, že každý může udělat alespoň něco.

Za druhé – rozhodně nechci říct, že nemáte jíst ovoce, protože je v něm fruktóza. Věc se má tak, že fruktóza v ovoci se díky přítomnosti vlákniny vstřebává jinak, než fruktóza obsažená například v potravinách slazených různými sirupy (HFCS, high-fructose corn syrup, například). Jezte ovoce. Ovoce je zdravé.

Rozumíme si? Já chtěl jen tento, biologii.

Více čtení zde:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám