Hlavní obsah
Krása a fitness

Kreatin: Špatná pověst, vynikající účinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Victor Freitas / pexels.com

Kreatin je známý především ve světě fitness a předchází jej snad tolik předsudků, co samotné anabolické steroidy. Dnes si povíme, jak funguje - a proč stojí za zvážení pro každého, komu záleží na jeho zdraví.

Článek

Dodnes se najdou lidé, kteří považují kreatin za zlo srovnatelné s anabolickými steroidy. Jsou zděšeni z toho, jak může člověk „narůst“ po tom, co jej začne užívat. To všechno za neotřesitelných předpokladů, že tak účinná věc musí být jistě pekelně nebezpečná.

Opak je přitom pravdou.

Kreatin ve skutečnosti nemá s anabolickými steroidy nic společného (dobře, krom faktu, že vám pomůže v cestě k vysněným výsledkům).

Principem efektivního tréninku je malinko rozhodit své těla. Dost na to, aby si toho všimlo a bylo nuceno se přizpůsobit, ale dost málo na to, aby nehodilo do ringu ručník. Řeknu to jinak - vaše tělo se fyzicky zlepšuje nikoli při samotném tréninku, nýbrž po něm, když odpočíváte.

Anabolické steroidy jsou dokonalé v tom, že si pohrají s vašimi hormony a tím vám umožní regenerovat z neuvětřitelných tréninkových dávek. Kreatin funguje úplně jinak.

Než si vysvětlíme jak, dovolil bych si poznamenat, že srovnání anabolik a kreatinu je zde čistě z edukačních účelů, neboť pověry přetrvávají. Zatímco jedna z těch dvou věcí je legální a naprosto bezpečná, druhá je do velké míry nelegální a ne až tak bezpečná. Stejně tak si pojďme připomenout, že jsem biolog, nikoli lékař.

Berte to tedy celé jako informaci, nikoli medicínské doporučení. Chápeme se.

Jak kreatin funguje

Kreatin má, čistě biochemicky, jednu zásadní roli: funguje jako zásobárna rychlé energie pro vaše svaly.

Určitě už jste slyšeli o tom, že existuje něco s názvem ATP, a že to je něco jako buněčná energie. Jelikož se potkáváme na internetu a nikoli u zkoušky z biochemie, vystačíme si s tímto sdělením. Zásob ATP máte ve svalech na pár vteřin pohybu. Jednu až dvě, jste-li gaučák, přes pět, jste-li špičkový sprinter. (Pokud jste špičkový sprinter, co sakra děláte tady?)

Co jste už asi neslyšeli je, že vyčerpáte-li zásobu ATP, musíte ho nějak doplnit (bo se chcete dál hýbat a bez ATP to úplně nejde). Doplnit ho můžete v principu ze tří hlavních věcí: metabolismu tuků a cukrů (to jsou dvě), a z kreatinfosfátu.

Z těch tří věcí je kreatinfosfát nejrychlejším zdojem buněčné energie pro pohyb. Nejrychlejším biochemickým kouzlem, jak obnovit ATP.

V praxi to znamená, že vyšší množství kreatinu ve svalech znamená o něco málo delší kapacitu pro maximální výkon. Tedy o dvě opakování v sérii navíc, třeba. O pár vteřin delší sprint.

Třešničkou na dortu je, že kreatin dokáže do svalových buněk dostat více vody. Ony ty svaly jednak vypadaj větší (což je super pro puberťáky, kteří po kreatinu najednou vypadají jako skříň), ale druhak — a to je o dost důležitější — to usnadňuje buněčný metabolismus.

Voda, přátelé, je prostředí pro veškeré biochemické reakce.

Do svalů a ještě dál

Víte, co je vtipné?

Vaše svaly nejsou jediné buňky v těle, které jsou rády, když mají více energie.

Takovej mozek, třeba, tomu kreatin prospívá taky. Ne nadarmo jsou některé léky na zpomalení demence založeny na tom, že zlepšují dostupnost energie v mozku.

Mimochodem, pokud máte pocit, že jste příliš staří na to, abyste dělali takový kraviny jako „se dopovali kreatinem“, protože nepotřebujete velký svaly…podívejte, já jsem jenom blbej biolog. Řekl bych ale, že čím je člověk starší, tím větší rozdíl trocha síly navíc udělá. Ono nejde jen o to zvedat činky, ale třeba poponést svoje vnouče. A kreatin je v tomhle celkem slušná pomoc.

A další mimochodem, věděli jste, že kreatin taky třeba pravděpodobně snižuje riziko problémů u těhotných?

Nevynalézejte kolo

Podívejte, rozhodně nebudete méně hodnotný člověk, když kreatin brát nebudete. Nutný to rozhodně není a já jsem ten poslední, kdo by vás přesvědčoval o tom, že bez tohohle matroše to voe nepůjde.

Jen říkám, že za některý věci se prachy utrácet vyplatí, když už se rozhodnete, že chcete utrácet. Hodláte-li se vydat na stranu temna suplementace kreatinem, je dobré mít na paměti pár věcí.

  • Ze všech mnoha chytrých a převelice drahých podob, ve kterých lze kreatin koupit, starý dobrý monohydrát je pořád nejúčinnější a nejlevnější volbou.
  • 5 gramů denně pro každého stačí. Je třeba počkat tak měsíc, než se budete krásnější a chytřejší. Jde to urychlit — pokud budete první týden brát 20 g denně, efekt na svalech poznáte tak za týden. Efekt na záchodě poznáte možná už pár desítek minut po dvacetigramové dávce.
    Vážně, 5 g denně je úplně v pohodě. Nebuďte nedočkaví.
  • Pokud nebudete ani po dvou měsících krásnější a chytřejší, pravděpodobně patříte mezi ty z nás, na které kreatin až tak moc neúčinkuje. Možná prostě konzumujete moc hovězího, ve kterým je kreatin přirozeně obsažen. Možná jste prostě jen hříčka přírody. Stává se to. Nezoufejte, nikdo vás kvůli tomu nepřestane mít rád.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám