Článek
Všichni jsme ho znali.
Člověka, který si uvařil kávu, a s lakonickým konstatováním „hubnu“ do ní mrsknul dvě malinké tabletky sacharinu, protože prý omezuje cukr.
Všichni taky známe člověka, který se při takovém pohledu pokřižuje a třikrát si odplivne. A to prosím nikoli z důvodu, že výše zmíněné kafe bylo vetšinou instantní povahy, nýbrž proto, že slyšel, že umělá sladidla vám přivodí rakovinu.
--
Než začnu rozebírat, který z těch dvou lidí měl pravdu, dovolte mi pár technických detailů - čistě proto, abych si byl jistý, že jsme na stejné vlně.
Umělá sladidla jsou náhražkou cukru.
Tím „cukrem“ zde míním sacharózu, tedy to bílé sladké krystalické cosi, co máme obvykle spojeno s tím, že si tím někteří z nás kazí kávu. Již méně máme tuto látku spojenou s tím, že ji v nemalém množství přidává potravinářský průmysl do potravin, ve kterých bychom obsah cukru příliš nečekali.
Píšu to proto, že bych byl rád, kdybychom zde neřešili význam dvou lžiček cukru do kafe. Ty představují naprosté minimum z našeho příjmu cukru; bohužel je to zároveň jediná forma, ve které je většina z nás schopna cukr odhalit a omezit. Nevěříte? Schválně se při procházce vaším oblíbeným supermarketem začtěte do etiket laskomin, které přidáváte do košíku — najdete-li tam sprostá slova jako „fruktózo-glukózový sirup“, pak věřte, že v jádru věci je to v podstatě totéž, co cukr.
Cukr (a všechny jeho podoby, jako jsou nejrůznější sirupy) obsahuje kalorie. Energii. Přijmeme-li ve stravě zbytečně mnoho energie, projeví se to tak, že nám začnou být malé kalhoty.
A my nechceme mít malé kalhoty.
A zde se dostáváme k umělým sladidlům.
--
Umělá sladidla se přesněji označují jako „nekalorická“ sladidla, neboť kdosi si hnidopišsky (a velmi správně!) všiml, že do této kategorie lze zahrnout i paskvi- totiž, výrobky typu stévie.
Ty nejsou, technicky vzato, uměle vyrobeny (mají přírodní původ), a tak někdo považoval za užitečné nazvat celou kategorii jaksi…neuměle.
Praktický význam mají nekalorická sladidla velmi jednoduchý: jsou sladká (často mnohokrát více, než cukr), ale neobsahují téměř žádnou energii.
--
Neobsahovat žádnou energii a chutnat sladce lze v podstatě dvěma způsoby (jste-li sladidlo): buď (1) vás lidské tělo není schopno vstřebat, nebo (2) vás není schopno metabolizovat.
Jste-li sladidlo kategorie (1) a lidské tělo vás nevstřebá, začnou se o vás i tak povídat nepěkné věci, jako že narušujete střevní mikrobiom — tedy, to, že vás neumí vstřebat člověk neznamená, že si na vás nemůžou pochutnat bakterie, které ve střevě takového člověka žijí.
Je nutno poznamenat, že existuje značné množství vědeckých studií naznačujících, že něco takového možné je (a bylo by s podivem, kdyby nebylo). Netušíme ovšem, jak dalekosáhlé následky to má (a nebo nemá) na naše zdraví.
Identifikujete-li se spíše jako kategorie (2) a necháte se vstřebat, budou vás podezřívat z toho, že můžete mít vliv na lidské zdraví tím, že si půjdete popovídat za buňkami, za kterými byste chodit tak úplně nemuseli.
Třeba když si půjdete pokecat s krevními destičkami, tak ty zpanikaří a začnou se na sebe více lepit, a když se jich na sebe nalepí moc, udělaj něco jako sraženinu, a pokud něco víte jistojistě, tak to, že sraženinu v krvi nechcete, bo to smrdí infarktem.
--
Pokud jsem vás právě vyděsil, vězte, že zatím žádná vědecká studie neprokázala, že by umělá sladidla měla negativní efekt na zdraví člověka.
Jistě, objevilo se pár studií, které strašily tím, že vám umělá sladidla přivodí rakovinu.
Dobrá zpráva je, že tyto výsledky se vás týkají pouze v případě, že konzumujete gigantická množství sladidel denně a nadto jste potkan.
Tím nechci říct, že jsou sladidla zdravá. Ne, nene. Tím chci říct, že zatím vypadají jako bezpečná.
--
Máte-li před sebou tedy volbu, zda do košíku hodit limču slazenou cukrem a nebo sladidlem, postup rozhodování o tom, co je pro vás lepší, je pravděpodobně následující:
Položte si otázku, proč takovou věc kupujete.
Pokud jste se zastyděli a odložili lahev zpět do regálu, gratuluji — právě jste se vyhli konzumace výrobku, kterej pro vás nebyl to pravý ořechový (ani v jedné variantě).
Pro nás ostatní, co se identifikujeme jako lidi a občas prostě potřebujem dělat věci, co nejsou tak úplně zdravé, je rozhodování těžší.
Jste diabetik? Máte nadváhu? Pak pro vás bude nejspíše lepší variantou využít umělá sladidla, protože pro vás představuje problém nadbytek kalorií a obzvláště cukr.
Máte problémy se střevními mikrokamarády? Patrně pro vás bude lepší vzít výrobek obsahující cukr.
Asi. Možná. Nikdo to neví jistě.