Článek
Corn dogy jako z amerického lunaparku: Vyzkoušel jsem tuhle klasiku doma a překvapila mě svou jednoduchostí
Když jsem byl naposledy ve státech, všude voněly corn dogy – klobásky obalené v těstíčku, osmažené dozlatova a podávané na špejli. Říkal jsem si, že tohle musí být kalorická bomba. Jenže pak jsem se do jednoho zakousl… a pochopil jsem, proč jsou v Americe tak oblíbené. A víš co? Zkusil jsem si je doma a výsledek mě nadchnul. Žádná věda, jen trocha kukuřičné mouky a dobré párky. Tady máš recept, který se mi osvědčil.
Ingredience (na cca 8 kusů)
- 8 kvalitních špekáčků nebo klobás
- 120 g hladké mouky
- 120 g kukuřičné mouky (jemné)
- 1 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 vejce
- 200 ml podmáslí nebo mléka
- olej na smažení
- špejle nebo dřevěné tyčky
Postup
- Připrav si klobásky – pokud jsou dlouhé, překroj je napůl. Napíchni každou na špejli a osuš je papírovou utěrkou. Suchý povrch je klíčem k tomu, aby na nich těstíčko drželo.
- Těsto – v míse smíchej obě mouky, sůl, cukr a prášek do pečiva. Přidej vejce a postupně vmíchej podmáslí nebo mléko, až vznikne hustší těstíčko – mělo by být tak akorát husté, aby obalilo klobásu bez stékání.
- Obalování – přelij těsto do vyšší sklenice. Do těsta ponoř jednu klobásku po druhé, aby byla celá rovnoměrně obalená.
- Smažení – ve vyšším hrnci nebo fritéze rozehřej olej na cca 170–180 °C. Smaž corn dogy dozlatova ze všech stran, trvá to asi 2–3 minuty.
- Servírování – podávej je horké s kečupem, hořčicí, BBQ omáčkou nebo pikantním dipem. A nezapomeň na papírový ubrousek – tohle jídlo má styl street foodu!
Tip z praxe
Pokud nemáš kukuřičnou mouku, nezoufej – zkus to jen s hladkou moukou. Chuť nebude tak autentická, ale i tak si pochutnáš. A klobásky můžeš nahradit i vegetariánskými párky, pokud preferuješ bezmasou variantu.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost