Hlavní obsah

Americká pouťová klasika u nás doma: Tohle si musíte osmažit sami!

Foto: freepik

Corn dog

Kukuřičné těstíčko, křupavý obal, uvnitř šťavnatá klobáska – vyzkoušel jsem americkou klasiku corn dog a doma chutnala snad ještě líp než na pouti.

Článek

Corn dogy jako z amerického lunaparku: Vyzkoušel jsem tuhle klasiku doma a překvapila mě svou jednoduchostí

Když jsem byl naposledy ve státech, všude voněly corn dogy – klobásky obalené v těstíčku, osmažené dozlatova a podávané na špejli. Říkal jsem si, že tohle musí být kalorická bomba. Jenže pak jsem se do jednoho zakousl… a pochopil jsem, proč jsou v Americe tak oblíbené. A víš co? Zkusil jsem si je doma a výsledek mě nadchnul. Žádná věda, jen trocha kukuřičné mouky a dobré párky. Tady máš recept, který se mi osvědčil.

Ingredience (na cca 8 kusů)

  • 8 kvalitních špekáčků nebo klobás
  • 120 g hladké mouky
  • 120 g kukuřičné mouky (jemné)
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 200 ml podmáslí nebo mléka
  • olej na smažení
  • špejle nebo dřevěné tyčky

Postup

  1. Připrav si klobásky – pokud jsou dlouhé, překroj je napůl. Napíchni každou na špejli a osuš je papírovou utěrkou. Suchý povrch je klíčem k tomu, aby na nich těstíčko drželo.
  2. Těsto – v míse smíchej obě mouky, sůl, cukr a prášek do pečiva. Přidej vejce a postupně vmíchej podmáslí nebo mléko, až vznikne hustší těstíčko – mělo by být tak akorát husté, aby obalilo klobásu bez stékání.
  3. Obalování – přelij těsto do vyšší sklenice. Do těsta ponoř jednu klobásku po druhé, aby byla celá rovnoměrně obalená.
  4. Smažení – ve vyšším hrnci nebo fritéze rozehřej olej na cca 170–180 °C. Smaž corn dogy dozlatova ze všech stran, trvá to asi 2–3 minuty.
  5. Servírování – podávej je horké s kečupem, hořčicí, BBQ omáčkou nebo pikantním dipem. A nezapomeň na papírový ubrousek – tohle jídlo má styl street foodu!

Tip z praxe

Pokud nemáš kukuřičnou mouku, nezoufej – zkus to jen s hladkou moukou. Chuť nebude tak autentická, ale i tak si pochutnáš. A klobásky můžeš nahradit i vegetariánskými párky, pokud preferuješ bezmasou variantu.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz