Článek
Zdravější pečené koblihy z celozrnné mouky – bez smažení a výčitek
Ingredience (cca 12 koblih):
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 150 g hladké špaldové mouky
- 250 ml rostlinného mléka (např. mandlové nebo ovesné)
- 1 balíček sušeného droždí (nebo půl kostky čerstvého)
- 2 lžíce třtinového cukru (nebo kokosového)
- 1 vanilkový cukr (ideálně s pravou vanilkou)
- 1 celé vejce
- 2 lžíce olivového nebo kokosového oleje
- Špetka soli
- Marmeláda bez cukru (např. 100% ovocný podíl)
- Na potření: rostlinné mléko nebo rozpuštěné máslo (volitelné)
- Na posyp: mletá skořice
Postup:
1. Příprava těsta
Do misky naleju vlažné rostlinné mléko, přisypu cukr a přidám droždí. Nechám 10 minut odstát, aby se kvásek probudil.
Do mísy nasypu obě mouky, špetku soli, přidám vejce, olej, vanilkový cukr a nakonec kvásek. Vše zpracuju do hladkého těsta – klidně rukama nebo robotem.
Těsto má být měkké, trochu lepivé, ale nemá téct.
2. Kynutí
Přikryju utěrkou a nechám hodinu kynout na teplém místě.
3. Tvarování a plnění
Na lehce pomoučeném válu rozválím těsto na cca 1,5 cm silnou placku a vykrajuju kolečka.
Na polovinu z nich dám trochu marmelády a přiklopím druhým kolečkem, jemně přitlačím okraje.
Nechám ještě 15–20 minut kynout na plechu s pečicím papírem.
4. Pečení
Koblihy potřu trochou mléka nebo másla (nemusí být) a dám péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 15 minut – dozlatova.
5. Finální úprava
Po upečení můžete lehce poprášit skořicí . Jsou krásně nadýchané a chutnají i dětem!
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost