Hlavní obsah

Bez smažení a bez výčitek: Recept na koblihy, které můžeš i na dietě

Foto: wirestock , Freepik

Koblihy

Lahodné koblihy bez smažení, bílé mouky i výčitek! Tahle zdravější verze chutná úplně stejně, ale vaše tělo vám poděkuje.

Článek

Zdravější pečené koblihy z celozrnné mouky – bez smažení a výčitek

Ingredience (cca 12 koblih):

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 250 ml rostlinného mléka (např. mandlové nebo ovesné)
  • 1 balíček sušeného droždí (nebo půl kostky čerstvého)
  • 2 lžíce třtinového cukru (nebo kokosového)
  • 1 vanilkový cukr (ideálně s pravou vanilkou)
  • 1 celé vejce
  • 2 lžíce olivového nebo kokosového oleje
  • Špetka soli
  • Marmeláda bez cukru (např. 100% ovocný podíl)
  • Na potření: rostlinné mléko nebo rozpuštěné máslo (volitelné)
  • Na posyp: mletá skořice

Postup:

1. Příprava těsta

Do misky naleju vlažné rostlinné mléko, přisypu cukr a přidám droždí. Nechám 10 minut odstát, aby se kvásek probudil.
Do mísy nasypu obě mouky, špetku soli, přidám vejce, olej, vanilkový cukr a nakonec kvásek. Vše zpracuju do hladkého těsta – klidně rukama nebo robotem.
Těsto má být měkké, trochu lepivé, ale nemá téct.

2. Kynutí

Přikryju utěrkou a nechám hodinu kynout na teplém místě.

3. Tvarování a plnění

Na lehce pomoučeném válu rozválím těsto na cca 1,5 cm silnou placku a vykrajuju kolečka.
Na polovinu z nich dám trochu marmelády a přiklopím druhým kolečkem, jemně přitlačím okraje.
Nechám ještě 15–20 minut kynout na plechu s pečicím papírem.

4. Pečení

Koblihy potřu trochou mléka nebo másla (nemusí být) a dám péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 15 minut – dozlatova.

5. Finální úprava

Po upečení můžete lehce poprášit skořicí . Jsou krásně nadýchané a chutnají i dětem!

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Bez smažení

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz