Hlavní obsah

Celý život jsem netušil, co je v těch bramborách… dokud jsem to neupekl sám

Foto: timolina , Freepik

Francouzské brambory

Tenhle recept mám od babičky a nedám na něj dopustit. Francouzské brambory, které jsou hotové raz dva a chutnají celé rodině – pořádná domácí klasika.

Článek

Francouzské brambory jako od babičky: rychlé, syté a neskutečně dobré

Jsou recepty, které se dědí. A tohle je jeden z nich. Když mám doma zbytky brambor a pár vajec, vím, že tenhle pokrm nikdy nezklame. Francouzské brambory jsou syté, voňavé a vždycky spolehlivě nasytí celou rodinu. Navíc jsou za chvíli hotové – žádné složitosti, jen poctivé suroviny a osvědčený postup.

Co budete potřebovat:

  • cca 1 kg vařených brambor ve slupce (ideálně den předem)
  • 5–6 vajec natvrdo
  • 200 g uzeného masa nebo klobásy
  • 1 velká cibule
  • 150 ml smetany na vaření (nebo zakysané)
  • 2 vejce (syrová, na zalití)
  • sůl, pepř, trocha másla na vymazání formy

Postup krok za krokem:

Brambory si uvařím ve slupce a nechám vychladnout, ideálně přes noc. Pak je oloupu a nakrájím na tenká kolečka. To samé udělám s vejci natvrdo.

Na pánvi si osmahnu cibuli s klobásou nebo uzeným masem – voní to po celém bytě! Zapékací mísu lehce vymažu máslem a začnu vrstvit – brambory, vejce, maso s cibulkou… a takhle dokola, až do spotřebování surovin.

Na závěr si rozšlehám dvě vejce se smetanou, lehce osolím, opepřím a celou směs naliju rovnoměrně na povrch. Šup s tím do trouby – peču na 180 °C asi 30–35 minut, dokud povrch krásně nezezlátne.

Podávám s kyselou okurkou nebo jen tak – vždycky zmizí do posledního sousta.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz