Článek
Ingredience na 2 porce:
- 3 vejce
- 200 ml mléka
- 100 g hladké mouky
- 1 lžíce krupicového cukru
- špetka soli
- hrst rozinek (ideálně naložených v rumu)
- máslo na smažení
- moučkový cukr na posypání
- kompotované ovoce nebo jablečné pyré k podávání
Postup:
Vždycky si vzpomenu na první trhanec, který jsem ochutnal v alpské chatě po dni na sjezdovce. Voněl máslem, byl krásně nadýchaný a rozinky uvnitř byly voňavé po rumu. Tak jsem začal zkoušet doma – a tenhle recept je za mě nejlepší.
Oddělím žloutky od bílků. Žloutky smíchám s mlékem, moukou, špetkou soli a cukrem do hladkého těsta. Přidám rozinky. Z bílků vyšlehám pevný sníh a opatrně ho vmíchám do těsta – právě on dělá trhanec tak krásně nadýchaný.
Na pánvi rozpustím trochu másla, vliju těsto a na mírném ohni ho nechám opékat asi 4–5 minut. Jakmile začne tuhnout i svrchu, těsto natrhám dvěma vidličkami na kusy a každou stranu ještě krátce opeču. Výsledkem je voňavý, měkoučký trhanec s křupavými okraji.
Podávám hned – zasypaný moučkovým cukrem, nejraději s domácím švestkovým rozvarem nebo jablečným pyré.
Tip na závěr:
Chcete se přiblížit autentické chuti z Alp? Namočte rozinky na pár hodin do rumu. A klidně přidejte lžičku vanilkového cukru – dům bude vonět jako babiččina kuchyně.