Hlavní obsah

Císařský trhanec jako z rakouských Alp: Nadýchaný dezert hotový za 15 minut

Foto: Adam Podroužek

Trhanec

Voňavý, nadýchaný a tak dobrý, že si přidáte. Tenhle císařský trhanec zvládne každý a chutná stejně skvěle k snídani, jako sladká večeře. Nechte se unést do rakouských hor!

Článek

Ingredience na 2 porce:

  • 3 vejce
  • 200 ml mléka
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • hrst rozinek (ideálně naložených v rumu)
  • máslo na smažení
  • moučkový cukr na posypání
  • kompotované ovoce nebo jablečné pyré k podávání

Postup:

Vždycky si vzpomenu na první trhanec, který jsem ochutnal v alpské chatě po dni na sjezdovce. Voněl máslem, byl krásně nadýchaný a rozinky uvnitř byly voňavé po rumu. Tak jsem začal zkoušet doma – a tenhle recept je za mě nejlepší.

Oddělím žloutky od bílků. Žloutky smíchám s mlékem, moukou, špetkou soli a cukrem do hladkého těsta. Přidám rozinky. Z bílků vyšlehám pevný sníh a opatrně ho vmíchám do těsta – právě on dělá trhanec tak krásně nadýchaný.

Na pánvi rozpustím trochu másla, vliju těsto a na mírném ohni ho nechám opékat asi 4–5 minut. Jakmile začne tuhnout i svrchu, těsto natrhám dvěma vidličkami na kusy a každou stranu ještě krátce opeču. Výsledkem je voňavý, měkoučký trhanec s křupavými okraji.

Podávám hned – zasypaný moučkovým cukrem, nejraději s domácím švestkovým rozvarem nebo jablečným pyré.

Tip na závěr:

Chcete se přiblížit autentické chuti z Alp? Namočte rozinky na pár hodin do rumu. A klidně přidejte lžičku vanilkového cukru – dům bude vonět jako babiččina kuchyně.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz