Článek
Ingredience na cca 4 porce:
- 2 zralé hermelíny
- 1 lžíce másla (pokojová teplota)
- 100 g tvarohu (nejlépe polotučný)
- 1–2 stroužky česneku
- 1 malá červená cibule
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 lžička sladké papriky
- špetka soli a pepře
- případně trochu majonézy pro jemnější chuť
Postup:
Hermelínová pomazánka je taková ta věc, kterou připravíte jednou – a od té doby po vás bude rodina i přátelé chtít, ať ji děláte pořád. Mám ji vyzkoušenou na každé oslavě i na víkendovém posezení s vínem.
Začnu tím, že si hermelín nakrájím na menší kostky – čím je zralejší a měkčí, tím líp se s ním pracuje. Přidám lžíci změklého másla, tvaroh, hořčici, utřený česnek, papriku a jemně nasekanou červenou cibuli.
Všechno smíchám do hladké pomazánky. Pokud je moc hustá, přidám lžičku majonézy nebo trošku bílého jogurtu. Dochutím solí a pepřem – ale pozor, hermelín je sám o sobě výrazný, takže opatrně.
Nechám pomazánku alespoň půl hodiny v lednici uležet, aby se chutě krásně propojily. Podávám s čerstvým chlebem nebo opečenými topinkami. A kdo chce jít úplně do gurmánského nebe, přidá i pár nakládaných okurek navrch.
Tip navíc:
Nechcete, aby byl česnek příliš ostrý? Nastrouhejte ho a zalijte kapkou vroucí vody. Chuť bude jemnější a stravitelnější, ale stále výrazná.