Článek
Přiznám se bez mučení – když jsem poprvé slyšel, co všechno obnáší příprava domácích croissantů, málem jsem to vzdal. Máslové listové těsto, několikanásobné překládání, chlazení, kynutí… znělo to jako práce pro profíka. Ale protože rád zkouším výzvy, pustil jsem se do toho. A víte co? Stálo to za každou minutu.
Těsto je základ (a máslo král)
Croissanty nejsou žádné kynuté buchty. Tady hraje hlavní roli listové máslové těsto. A pokud chcete, aby se vám povedly jako z pařížské boulangerie, nepodceňujte kvalitu másla – ideálně s minimálně 82 % tuku. Těsto si připravíte z hladké mouky, vlažného mléka, trochy cukru, soli, droždí a malého množství rozpuštěného másla. Všechno se smíchá, vypracuje, nechá vykynout a pak přijde ta největší zábava – laminace.
Těsto se několikrát překládá s plátem másla uvnitř, a mezi každým skládáním musí pořádně vychladnout. Trpělivost je tady klíčová. Ale jakmile se začnou tvořit vrstvy, pochopíte, proč tenhle proces stojí za to.
Tvarování a pečení
Z těsta si po posledním odpočinku vyválíte trojúhelníky, které pevně, ale jemně zarolujete od širší strany ke špičce. A pak už jen necháte croissanty finálně kynout, potřete je vejcem a pečete dozlatova. Celý byt se rozvoní jako francouzská pekárna a sousedi vám začnou záhadně často zvonit u dveří.
Co jsem se naučil?
Croissanty nejsou rychlovka. Ale když si na ně uděláte čas, stanou se rituálem. Naučíte se respektovat těsto, máslo i čas. A navíc – snídaně s domácím croissantem, kouskem kvalitní marmelády a kávou? To je luxus, který si zasloužíte.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost